EMEP Tepebaşı Belediye Başkan adayı Berivan Özkara: Öğrenci kentinde öğrenciye barınma yok
EMEP’in Eskişehir’de Tepebaşı Belediye Başkan adayı olan Berivan Özkara, öğrenci kenti olarak anılan Eskişehir’de öğrencilerin en çok barınma sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Emek Partisinin Eskişehir’de Tepebaşı Belediye başkan adayı olan Berivan Özkara, öğrenci kenti olarak anılan Eskişehir’de sorunların başında barınmanın geldiğine dikkat çekti.

Eskişehir’de öğrencilerin yoğunlukla yaşadığı Tepebaşı ilçesinde bir öğrenci olarak aday olmasıyla dikkat çeken Özkara, Anadolu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğrencisi. Yerel seçimlere 10 günden kala öğrenci ve işçi mahallelerinde seçim çalışmalarını hızlandıran Özkara sorularımızı yanıtladı.

Eskişehir’de başta genç kadınlar olmak üzere tüm üniversite öğrencileri için öncelikli sorunun barınma olduğunu anlatan Özkara, “Burada KYK eylemleri de oldu. KYK koşulları kötü. Yani küçücük bir odaya 6-7 kişinin sıkıştırıldığı koşullarda yaşamaya çalışıyoruz. Yemeklerin iyi çıkmadığı, ekmeklerinin genelde küflü olduğu yemekhanelerden beslenmeye çalışıyoruz. Mesela fix menü sebebiyle bir çeşit yemek seçince öbüründen mahrum kalıyoruz KYK yurtlarında. Genelde böyle aç yatıp aç kalktığımız bir durum var. Bunun dışında yurt çıkmayan öğrenciler için de özel yurtların fiyatlarının artık çok yükseldiği bir dönemdeyiz. Ev kiraları yine öyle. Eskişehir’de bu sene başında 11 bin TL’den aşağı kiralık ev yoktu Bağlar’da, Tepebaşı’da” dedi.

Öğrenci kenti olarak anılan Eskişehir’de öğrencilerin kafelerde diğer illere göre çok düşük ücretlere çalışmak zorunda kaldığına dikkat çeken Özkara, “Bugün maksimum 55 TL’ye çalışıyor öğrenciler part-time işlerde. Bu geçim sıkıntıları sebebiyle sene başında Anadolu Üniversitesinde bir arkadaşımız yemekhanede intihar etmişti” diye konuştu.

'5 KADINDAN BİRİ ŞİDDETE UĞRUYOR'

Genç kadınların çok tacize maruz kaldığını belirten Özkara, üniversitelerinde yapılan bir araştırmaya göre Gültepe Bağlar’da her 5 kadından birinin sokakta ve iş yerinde tacize ve şiddete maruz kaldığına dikkat çekti. Özkara, yine çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek ve ücretsiz kreş taleplerinin öne çıktığını dile getirdi.

Çocukların beslenme çantasının dolmadığını ifade eden Özkara, “Kadınlar çocuklarının bir meyve yerken bile izin istediğini, ‘Yarın beslenme çantasına koyacak kadar meyvemiz var mı’ diye sorduğunu anlatıyor. Yanındaki arkadaşının beslenme çantası doluysa gözünün onda kaldığını söylüyorlar” dedi.

'KAYNAKLAR HALKIN ÇIKARLARI İÇİN KULLANILMALI'

Eskişehir’in 15 belediyesi, 546 mahallesinde sadece 16 tane ücretsiz kreş olduğunu kaydeden Özkara, “Kreş bulamadığı için kadınlar çocuğa bakma görevi kendilerine yüklendiği için evin içine hapsediliyor. Çalışmak zorunda olan kadınlar ise çocuklarını tarikat ve cemaatlerin eline teslim etmek durumunda kalıyor. Oysa yerel yönetimlerde bunu sağlayabiliriz” diye konuştu.

“Eskişehir’le ilgili alınan hiçbir kararda bizim söz hakkımız yok. Kapalı kapılar ardında bir başkan, başkan yardımcısı ile birkaç encümenle beraber bugün her şeye karar veriliyor. Biz işte buna karşı çıkıyoruz” diyen Özkara, şu söyledi; “Yani bugün halkın kaynaklarını halkın çıkarları için kullanan bir belediyecilik istiyoruz. Bu yüzden meclislerin oluşturulmasını, buradan temsilcilerin seçilmesini ve bu temsiliyetin tüm kararları kent adına vermesini planlıyoruz. Burada kentin planlanması çok önemli. Planlama konusunda insanı ve doğayı esas alan bir planlama yapılması gerekir.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Yerel seçimler, 8 Mart, kadın mücadelesi...

Yerel seçimlere giderken 8 Mart nerede duruyor? EMEP Milletvekili Sevda Karaca ile konuşuyoruz

LGBTİ düşmanlığı, yerel seçim yarışıyla birlikte t...

Yerel seçimlere doğru LGBTİ düşmanlığı tekrar kızıştı. İktidar ve sağ muhafazakar blokun LGBTİ karşı...

Eskişehirli kadınlar, 'Yoksulluğa ve şiddete karşı...

Eskişehir Kadın Platformu, 8 Mart günü 'Savaşa, sömürüye, yoksulluğa ve şiddete karşı mücadelemizi ö...