EMEP Milletvekili Sevda Karaca Bakan Yerlikaya’ya kadınların yaşadıklarını sordu
EMEP Milletvekili Sevda Karaca KEFEK toplantısında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sorular yöneltti.

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) toplantısına katılan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya kadınların ve LGBTİ'lerin sorunlarına dair sorular yöneltti.

İLK 6 AYDA 166 KADIN CİNAYETİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Bakan Yardımcıları, KEFEK toplantısına katılarak kadına yönelik şiddetle ilgili sunum yaptı ve milletvekillerinden gelen soruları cevaplandırdılar. Bakan Yerlikaya, kadına yönelik şiddetin üzerinde “en ciddiyetle durdukları konu” olduğunu vurgularken 2023 yılında 308, 2024 yılının ilk 6 ayında ise 166 kadının cinayete uğradığını aktardı.

Bakanlık adına sunum yapan Bakan Yardımcısı Mehmet Aktaş sunumunda kadına yönelik şiddet verilerinin yanında erkeklerin öldürülmesi sayısını da paylaşması dikkat çekti. Mehmet Aktaş gelen sorular üzerine öldürülen erkeklerin büyük kısmının yine erkekler tarafından öldürüldüğü açıklarken kadına yönelik şiddet verilerinin yıldan yıla arttığını belirtti.

BAKANLIK HANGİ DERNEKLERE BÜTÇE AYIRIYOR?

Komisyon toplantısında söz alan Emek Partisi Milletvekili Sevda Karaca; Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Kadının İnsan Hakları Derneği ile Ekmek ve Gül’le birlikte hazırladıkları yazılı görüş ve soruları Bakan Yerlikaya’ya iletti. Bakanlığın sunumunda yer alan, kadına yönelik şiddetle ilgili bazı derneklere 2019 yılından bu yana toplam 11 milyon 904 bin 328 TL proje desteği verilmesini hatırlatan Sevda Karaca, “Bu derneklerin kim olduğunu merak ediyoruz ve kamuoyuyla şeffaf paylaşılmasını istiyoruz. Bahsi geçen derneklere hangi proje için ne kadar destek verildi, neden verildi ve nasıl kullanıldı?” sorularını yöneltti.

BAKANLIK VE KADIN ÖRGÜTLERİNİN VERİLERİ UYUŞMUYOR

Özellikle kadına yönelik şiddetle ilgili uzmanlaşmış kadın örgütlerinin deneyim, tespit ve verileriyle sizin Bakanlığın verilerinin uyuşmadığını ifade eden Karaca “Ortaya konulan tablonun olumlu gösterilen yanlarıyla, kadın örgütlerinin sahadan ve gerçek hayattan biriktirdikleri arasında bir uçurum var. Yine sizin izleme, önleme ve müdahaleden anladığınızla bizim anladığımız arasında çok temel farklılıklar var. Bu farkın kaynağını açıkça tartışmak durumundayız.” ifadelerini kullandı.

SİSTEMETİK EŞİTSİZLİKLER İÇİN BAKANLIK NE YAPIYOR?

Bakanlığın sunum boyunca ortaya koyduğu perspektifin kadına yönelik şiddeti izleme ve önleme bakımından kadın ve LGBTİ’lerin yaşadığı sistematik eşitsizliklerini gideremeyeceğini ifade eden Karaca “Teknik takip, adli önlemler ve teknolojik yaptırımlar önemli ama toplam perspektifin cinsiyet eşitliğine dayanmamasının sonuçlarını yaşıyoruz. Kadın ve LGBTİ’lerin yaşadığı sistematik eşitsizlikler özel bir güçlendirme politikasıyla çözülmeden; adli ve idari önlemler bir sonuca varamıyor. Bize aktardığınız adli, idari ve teknolojik önlemler ışığında bu sistematik eşitsizlikleri gidermek için kiminle birlikte çalışıyorsunuz? İstanbul Sözleşmesinin bir dayanak olması gerektiğini söyleyen, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele eden kadın örgütleriyle ortaklaşa çalışmalar yapılmadığını görüyoruz. Bu yüzden anlattığınız o eğitimler etkili olamamanın yanında sadece bir masraf kalemi haline geliyor.” dedi.

MÜLTECİ KADINLAR ŞİDDETE KARŞI NASIL KORUNUYOR?

Mülteci kadınların şiddet faili erkekleri karakollarda şikayet ettikten sonra Geri Gönderme Merkezlerine (GGM) gönderildiğini ifade eden Sevda Karaca “Basına yansıdığı kadarıyla, sadece mağduriyetini şikayet ettiği için GGM’ye gönderilerek sınır dışı edilen 5 göçmen kadın var. Şiddet mağdurlarının mağduriyeti giderilmeliyken ekstra bir mağduriyet yaratılmasını nasıl açıklayacaksınız? Mülteci kadınların ev içi şiddete karşı nasıl korunuyor? Ayrıca GGM’lerde göçmen ve mülteci kadınlara yönelik kolluk şiddeti ve tacizi konusunda da çok fazla şikayet alıyoruz Kaç tane böyle vaka var?” sorularını yöneltti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül