Ekmek ve Gül'e açılan davada telif trollerinin canını yakacak emsal karar açıklandı
Ekmek ve Gül’e açılan telif davasında mahkeme, Youtube'a yüklenen eserlerin habere embed koduyla gömülmesinin telif ihlali olmadığına hükmetti.

Ekmek ve Gül’e açılan telif davasında İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi emsal sayılacak beraat kararını açıkladı. Klaket Medya’nın Youtube’da yayınlanan “Tersine Dünya” filminin videosuna embed kodu ile Ekmek ve Gül’e taşınmasına karşı açılan davada mahkeme beraat kararı verdi.

Ekmek ve Gül’e karşı açılan davanın İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasında konuşan Klaket Medya Avukatı Sena Çoban, film videosunun Ekmek ve Gül’de yayınlanmasının suç teşkil ettiğini iddia ederek ceza verilmesini talep etti. Dava savcısı ise mütalaasını tekrar etti ve eylemin yasada suç olarak tanımlanmadığını vurgulayarak beraat kararı verilmesini istedi. Ekmek ve Gül’ün avukatı Devrim Avcı da mütalaaya katıldıklarını belirterek beraat talep etti. Mahkeme, videonun embed kodu ile yayınlanmasının suç oluşturmadığını ifade ederek beraat kararını açıkladı. Kararın detaylı gerekçesi daha sonra açıklanacak.

AV. DEVRİM AVCI: KARAR EMSAL OLMALI

Kararı değerlendiren Av. Devrim Avcı, kararın embed kodu yoluyla videonun başka sitede yayımlanmasının yayınlayan açısından mali kazanç sağlamadığının kanıtı olduğuna dikkat çekti. Telif hakkını istismar eden benzer şekilde açılan çok sayıda dava olduğunu da hatırlatan Avcı, bu kararın diğer davalar açısından da emsal olması gerektiğini belirtti. Avcı, Ekmek ve Gül’ün kadın haklarını konu alan Tersine Dünya filmine embed kodu yoluyla yer vermesinin sitenin kadın yayıncılığının bir gereği olduğunu da ifade etti.

Fotoğraf: Unsplash