Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır: Bürokrasideki çürüme karşımıza ‘kaza’ olarak çıkıyor
Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır geçtiğimiz haftalarda üst üste yaşanan öğrenci servisi kazalarını değerlendirdi.

Geçtiğimiz ay üst üste yaşanan öğrenci servisi kazaları ve kazalar sonucu yaşanan ölümler servis ve şoförlerin ne kadar yeterli olduğu, servislerin nasıl denetlendiği sorularını gündeme getirdi.

Geçtiğimiz hafta Gebze Emlak Konutları Anadolu Lisesinden 21 öğrenciyi taşıyan öğrenci servisi, yoldan geçen Birsen Giriş isimli kadına çarptıktan sonra köprünün korkuluklarına vurarak dereye düştü. Ters dönen servisin çarptığı kadın ve 4 öğrenci yaşamını yitirirdi; 16’sı öğrenci 17 kişi yaralandı. Geçtiğimiz ay da Afyon’da yine öğrenci servisi kaza yapmış, 5 öğrenci hayatını kaybetmişti.

‘İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE GELDİ’

Servis kazalarını konuştuğumuz Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır, yaşanan sorunların iktidar tarafından içinden çıkılmaz bir hale dönüştürüldüğünü söyledi. Devlet kurumlarının her geçen gün kurum olma özelliğini yitirdiğini ve çöktüğünü gösteren çok sayıda örnek olduğunu söyleyen Bahadır, “Örneğin orman yangınlarını hatırlayalım. Nasıl bir felaket yaratmıştı…Devletin kurumsal olarak da nasıl çöktüğünün belirgin bir örneğiydi. Ya da devlet demir yollarında üst üste ortaya çıkan kazalar…Bir yığın kurumun bugün nasıl işlemediğine dair birçok örnek verebiliriz” dedi.

Eğitim alanında yaşananların ‘Neler oluyor?’ sorusunu gündeme getirdiğini söyleyen Bahadır, “Servis kazaları toplam bir çürümenin ürünü. Özelleştirme, piyasalaştırma ve liyakata dayalı olmayan atamaların, dinselleştirmenin ve bürokrasideki çürümenin kendisi; servis kazaları, orman yangınları ya da çevre felaketlerinin toplamıdır” diye konuştu.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/ Ekmek ve Gül

‘DENETİMDE EKSİKLİKLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR’

Denetim sorununa değinen Bahadır, “Denetleme tam yapılsa bile ihaleler ortada. Büyük ihaleleri durmadan kazanan 5’li çeteden hepimiz haberdarız. Bunların ödemediği vergiler, verilen teşvikler ortada iken bunlara açılan davaların sonuçları da belli. İhaleye girenlerle merkezi bürokrasi arasındaki ilişki ortada olduğu için denetimlerde çıkan eksiklikler görmezden geliniyor. Okullardaki kantinler de bu durumda. ‘Şikayet edilse de bir şey olmaz’ algısı yerleşmiş” dedi.

Mesai girişi ve çıkışı saatlerde yaşanan işçi servisi ve okul servisi sorununun başka türlü bir planlamayla düzenlenip düzenlenemeyeceğini sorduğumuz Bahadır, ikili eğitim meselesinin hâlâ çözülemediğine dikkat çekerek “Mahallelerde yeterince okul yok. Dolayısıyla bu çakışma ve yoğunluk bir ‘kader’ olarak yaşanacak.Tabi eğer ‘kader’ ise...” dedi.

‘TAŞIMALI EĞİTİME KARŞIYIZ’
EĞİTİM Sen olarak taşımalı eğitime karşı olduklarını hatırlatan Bahadır, “Servislerle öğrencilerin belli bölgelerden okullara taşınmasını doğru bulmuyoruz. Her bölgede halkın yeterince yararlanabileceği kamusal, parasız, nitelikli eğitimin tüm işçi ve emekçi çocuklarının hakkı olduğunu düşünüyoruz. Toplumsal anlamda eşitsizliği doğuran, her türlü piyasaya dayalı ilişkilerin tamamını reddediyoruz. Kamusal, bilimsel, laik eğitimi savunuyoruz” ifadelerini kullandı.
‘KADINLARIN MÜCADELESİNE KATKIDA BULUNMUŞTU’

Yoldan geçerken servisin çarpması sonucu kazada hayatını kaybeden Birsen Giriş için Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği bir başsağlığı mesajı yayımladı. Derneğin kuruluş aşamasında Giriş’in çok emek harcadığının belirtildiği mesaj şöyle:

“Gebze’de okul servisinin yaptığı kaza sonucu yaşamını yitiren arkadaşımız Birsen Giriş’in ailesine ve sevdiklerine başsağlığı diliyoruz. Birsen, derneğimizin kurulduğu dönem çok emek harcamış, kadınların mücadelesine, derneğimizin ayakta kalmasına katkıda bulunmuştu. Çok üzgünüz, yattığı yer incitmesin.”

Fotoğraf: 

İlgili haberler
Okul servislerinde istismar var! Peki denetim var...

Çocuk istismarı haberleriyle gündemden düşmeyen okul servisleri konusunda Bakanlık ‘üzerimize düşeni...

GÜNÜN DİKKATİ: Okul servis araçlarına dikkat!

Okullar açılıyor, çocukları bu yıl hem mesafeden dolayı hem de güvenlik için servise yazdıran velile...

Okul servislerinin skandalları bitmiyor!

Son zamanlarda okul servisleri skandallarla gündemdeyken bir olay da İstanbul’un Pierre Loti İlköğre...