Eğitim Olanakları Araştırması: Eğitimden uzaklaşmasının sebebi aile ve evlilik
Koruncuk Vakfı, Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu’nun hazırlattığı “Eğitim Olanakları Araştırması” verilerini açıkladı. Eğitimden uzaklaşma nedenleri arasında "maddi sorun" ve "evlilik" yer aldı.

Koruncuk Vakfı’nın 45’ıncı yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında vakfın kurucu üyesi de olduğu Çocuk ve Haklarını Koruma Platformu tarafından hazırlatılan “Eğitim Olanakları Araştırması” verileri paylaşıldı. Paylaşılan verilerde, kız çocuklarının eğitimden uzaklaşma nedenleri arasında maddi sebeplerden sonra en fazla ailenin izin vermemesi ve evlenme öne çıktığı aktarıldı.

MADDİ YETERSİZLİK, BARINMA SORUNU…

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre, Koruncuk Vakfı mütevelli heyeti ve yönetim kurulu başkanı Figen Samuray, “Kız çocukları için maddi sebeplerden sonra en fazla belirtilen nedenler arasında ailenin izin vermemesi ve evlenme öne çıkıyor. Veriler bize gösteriyor ki maddi sebeplerin dışında kız çocuklarının eğitimden uzaklaşması toplumsal başka sorunlarla doğrudan bağlantılı” dedi.

Araştırmada üniversite eğitimine devam etmeyenlerde “Bir an önce çalışıp para kazanmak istedim” seçeneği erkekler tarafından daha çok işaretlenirken “Ailem okumamı istemedi” ve “evlendiğim için” gerekçeleri kadınlar tarafından daha çok belirtildi.

18-24 yaş grubunun yüzde 8,3’ü barınma sorunu nedeniyle üniversite eğitimine devam etmediğini belirtirken veriler, bu sorunun giderek daha büyük bir engel olduğunu gösterdiği ifade edildi.  

Maddi sebepler eğitimi sürdürememenin en büyük nedeni olarak gösterilirken bunu ise aile desteğinin eksikliği ve evliliğin takip ettiği aktarılan araştırmada; evlilik ve aile desteğinin eksikliği kadınlar tarafından daha çok belirtildi. Maddi sebeplerin kadın katılımcılar arasında da eğitime devam edememe sebepleri arasında birinci sırada yer aldığı aktarılırken, kadınlar ham maddi hem ailevi engellerin baskısı altında kalıyor.

Fotoğraf: Canva Pro

İlgili haberler
Aile ve Gençlik Fonu önkoşulu olan evlilik eğitimi...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının evlilik öncesi eğitiminde "kürtajı sadece sağlığı tehdit ettiğ...

Bize gençliğimizi unutturdular

1 Mayıs, işçilerin, emekçilerin, sürekli çalışıp aldığı ücretle sadece evin kirasını yetiştirebilenl...

Görmemeye alıştığımız yerlerden bir genç kadın

Yeşim'le tanıştıktan sonra oturmak için sözleştik. Bebek bakımı, ev işleri ve kaynanasının izin verm...