Eğitim-İş’ten MEB’in kamu spotuna tepki
Eğitim-İş Sendikası, MEB’in öğrencilerin sağlıklı beslenme alışkanlığına ilişkin yayımladığı kamu spotunu eleştirerek, okullarda ücretsiz yemek talebini yineledi.

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda öğrencilerin sağlıklı beslenme önerileri yaptığı kamu spotuna tepki göstererek, “Tüm okullarda çocuklarımızın beslenme hakkını güvence altına alacak ücretsiz yemek hizmeti derhal başlatılmalıdır” dedi.

'BİRÇOK AİLE BİR LOKMA EKMEĞİ ZOR BULUYOR'

Eğitim-İş yaptığı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığı çocukların aç okula gitmesini umursamıyor olacak ki, yayımladığı kamu spotuyla velilere sağlıklı beslenme önerileri yapmayı uygun bulmuş! ‘Doğru ve sağlıklı beslenme; obeziteden ve hastalıklardan korunmanın temelidir’ diyerek, velilere, çocukların sağlıklı beslenmeyi alışkanlık edinmesi için uygun beslenme çantası hazırlamalarını tavsiye ediyorlar. Bir yanda milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verirken, diğer yanda velilere böyle ahkam kesmek, halkla alay etmektir. Bugün birçok aile, bırakın beslenme çantası hazırlamayı, çocuklarına sofraya koyacak bir lokma ekmeği zor buluyor. Bu gerçekler ortadayken Bakanlık'ın bu tavsiyesi hem aymazlık hem de tamamen sorumluluktan kaçmaktır” dedi.

'MEB BÜTÇESİNİ CEMAATLERE YEDİRİYORSUNUZ'

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, “18 milyon öğrencinin tamamına ücretsiz yemek vermeyi doğru bulmuyorum, çocuklarımızın yeme alışkanlıkları buna uygun değil” açıklamasını hatırlatılarak devam edilen açıklamada, “Bakan Tekin’in tarihi bir gaf daha yapması, tamamen bardağı taşırmıştır. Sayın Bakan, siz hangi dünyada yaşıyorsunuz? Bugün çocukların yeme alışkanlıkları mı sorun, yoksa ailelerin yoksulluk içinde çocuklarına bir öğün dahi hazırlayamaması mı? Her üç çocuktan biri okula aç giderken, siz bu çocukların sağlıklı beslenmeye bile hakkı olmadığını savunuyorsunuz. Bu sorumluluktan kaçmak değil de nedir? Daha da vahimi, siz çocukların yemek alışkanlıklarını eleştirirken, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesini yaptığınız protokollerle cemaat ve tarikatlara yediriyorsunuz!” ifadelerine yer verildi.

“Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği bu kadar değersiz mi?​” diye sorulan açıklamaya talepler yinelenerek şöyle devam edildi:

“Sayın Yusuf Tekin’e ve Milli Eğitim Bakanlığı'na hatırlatıyoruz: Çocuklarımızın beslenme hakkı, pazarlık konusu değildir! Siz bu hakkı sağlamak zorundasınız. Eğer bu görevden kaçıyorsanız, koltuğunuzu derhal terk edin. Taleplerimiz nettir:

• Tüm okullarda çocuklarımızın beslenme hakkını güvence altına alacak ücretsiz yemek hizmeti derhal başlatılmalıdır.

• Ekonomik zorluk içindeki ailelere yardım eli uzatılmalı, çocuklarımızın aç okula gitmelerine son verilmelidir.

• Bakanlık, bütçesini cemaatler ve tarikatlara değil, çocuklarımızın sağlıklı beslenmesine ve eğitimine ayırmalıdır.” 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İki yıldır büyüyen mücadele: Bir Öğün Ücretsiz Sağ...

İstanbul'da küçükçekmece ve Esenyalı'da, Kocaeli'de Tavaşantepe'de okullarda çocukların bir öğün ücr...

Şişli Ekmek ve Gül bir öğün ücretsiz yemek için im...

Şişli Ekmek ve Gül grubu, belediyenin başlattığı 'Bir Öğün Bizden' kampanyasının Şişli'deki tüm okul...

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu çalıştayı: Sağlıklı...

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, 'Ücretsiz okul yemeği hemen şimdi' başlıklı çalıştayı öncesi, 'sağlı...