Dr. Zerguna Azizi: Türkiye’ye geldim, emeğimle para kazandığım bir hayat istiyorum
Geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da ‘Üniversitede Mülteci Farkındalığı Forumu’ gerçekleşti. Etkinliğe katılanlardan Afgan Kadın Doğum Uzmanı Zerguna Azizi Ekmek ve Gül’e konuştu.

Dünya Evimiz Uluslararası Dayanışma Derneği geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da “Üniversitede Mülteci Farkındalığı Forumu” gerçekleştirdi. Mültecilerin, akademisyenlerin, derneklerin, öğrencilerin, siyasetçilerin katıldığı etkinlikte “Mülteci Kadınlık Deneyimi, Ankara’da Mültecilik Deneyimi ve Mülteci İşçilik Deneyimi” başlıklarıyla 3 oturum gerçekleştirildi.

Afganistan’da kadın doğum uzmanı olan Taliban işgalinden sonra zorunlu olarak Türkiye’ye gelen ve etkinliğe katılan Zergune Azizi de Ekmek ve Gül’e deneyimlerini paylaştı.

Azizi deneyimlerini şöyle anlattı:

“Buraya maalesef zorunlu olarak çok zor şartlarda çocuklarım için geldim. O günleri hatırlamak bile istemiyorum. Bir mültecinin en zor bariyeri dil. Yeni dil öğrenmesi ve alışması zaman alan bir şey ama birçok kişi mülteci ve göçmenlerden hemen dil bilmelerini bekliyor. Ben ilk geldiğim günler çaresizce ne yapmam gerektiğini farklı kurumlara sorduğumda öncelikle ‘Burası Türkiye ve sen de Türkçe öğreneceksin’ denildi. Ben ana dilim olmayan yeni bir dili nasıl hemen öğrenirdim. Dil sorunu sizin iş bulmanızı da engelliyor. Gerçi ben Birleşmiş Milletlere gittiğimde ‘Doktorum, lütfen yardım edin, burada ne yapamam gerekiyor? Nasıl iş bula bilirim?’ diye sordum. Onların cevabı ise ‘Dil öğrenmelisin sonra belki bir lokantada veya atölyede iş bulursun’ oldu. O işleri de yapmaya hazırdım ancak bir kadın olarak o işlerin ve bakışların zorluğu başka bir şey. Ben yardım istemiyorum, para istemiyorum, insani hakkım olan iltica hakkımı kullandım. Uluslararası koruma kimliğim var evet ama kendi yaşamım ve çocuklarımın yaşamı için, emeğimle para kazandığım bir hayat istiyorum” dedi.

İlgili haberler
Afganistanlı Devrimci Kadınlar Derneği RAWA: Burad...

RAWA: ‘Düşmanımız ortak. Afgan kadınlar ve dünyanın geri kalanındaki diğer kadınlar, Afganistan’da k...

Afganistan’dan Van’a bitmeyen yolculuk

Afganların göç yollarında durak noktalarından biri Van. Van’da akşam saatlerinde parklarda toplanan...

Afganistan’ın gör dediği

Gerçek özgürlük ve nihai kurtuluş yerli ve göçmen kadınların antiemperyalist mücadelede onları ezenl...