Diyarbakır’da bisiklet turuna çıkan kadınlar: ‘Biz de varız’ demek için sokaktayız
Diyarbakır’da kadınların bisiklete binmesini özendirmek için bisiklet turuna çıkan Kitap, Bisiklet ve Doğa Derneği üyesi kadınlar, ‘Bisikletli kadınlar da var’ diyor.

Diyarbakır’da yeni kurulan Kitap, Bisiklet ve Doğa Derneği üyesi kadınlar şehirde kadınların bisiklet kullanmasını özendirmek amacıyla dün bisikletleriyle şehir turu yaptı. Kadınlar tur boyunca aldıkları olumsuz tepkilere rağmen kadınların onları alkışlayıp desteklemesinden oldukça memnun ve mutluydular.

Kadınlar Park Orman’da başladıkları bisiklet turunu Sur içinde gezip Dicle Kent Bulvarını dolaşıp 75. Cadde’de sona erdirdiler. Kadınların çıktıkları bu yolculuğu konuştuk.

Dernek üyesi kadınlardan biri kadınların daha çok bisiklete binmesini özendirmek istediklerini söyledi ve şöyle devam etti: “Diyarbakır’da ‘Kadınlar nasıl bisiklete biner, ayıptır; bisiklete erkekler biner’ algısını tamamen yıkmaya yönelik gerçekleştirdik bu etkinliği. Kadınların da artık bir şeyler yaptıklarını göstermek istedik. Sadece Diyarbakır’da değil birçok şehirde kadınların bisiklet sürmesini engel var. Esnaf yol vermiyor, dolmuş ve taksiler yollarını kesiyorlar. ‘Biz varız, bize yol vermek zorundasınız’ demek için sokağa çıktık.”

Bir erkek bisikletle yoldan geçerken kimsenin ona laf atmadığını söyleyen bisikletli kadın kendisinin ise en az 10 kişinin sözlü tacizine uğradığını belirtti. Yola bir şeyler atarak kendilerini taciz ettiğini söyleyen bisikletli kadın, “Biz kadınları bisikletin üzerinde görmek için bu turları düzenlemeye devam edeceğiz. Bugünkü amcamız tamamen kadının bisiklet kullandığına gözlerini aşina etmektir” dedi. Kendilerine destek olanların, alkışlayanların olduğunu da belirtti.


KADINLARIN KENDİNE GÜVENMESİNİ İSTİYORUZ

Bir diğer bisikletli kadın ise herkesin farklı bir biçimde mücadele ettiğini, kendilerinin de bisikletle erkek egemen baskıya direniş gösterdiklerini dile getirdi. Bisikletli kadın şöyle devam etti: “Ben kadınım ve istediğim gibi bisiklet sürebilirim. İnsanların bakış açısı buna engel olmamalı, ama bugün yine engel oldular. Tek başma olsaydım tacize uğrardım. Ama bugün çok fazla kadın olduğumuz için bir şey demediler. Bence kadınlar işi gücü bırakıp bisiklet sürsünler. Bisiklet gerçekten insanı sakinleştiren, en masrafsız araçtır. Mesela ben bisiklet sürürken kendimi çok güçlü hissediyorum, bence tüm kadınlar aynı duyguyu hissediyor. Bizler yetişkinlerin bakış açısını eleştiriyoruz ama, bize en çok yabancı olan çocuklar oldu. Çocukları, bizi bisikletlerimizle sokakta görmeye alıştıracağız. “Anne çık bisiklet sür, anne kız kardeşime de bisiklet al” demelerini sağlayacağız. Amacımız kadınların gerçekten kendine güvenerek bisikletle sokağa çıkmasını sağlamak.”

İlgili haberler
GÜNÜN FİLM SAHNESİ: Bisiklet üstünde bağıra çağıra...

Zingarina'dan İtalya işçi marşının en deli, en özgür yorumunu dinleyebileceğiniz filmdir Transilvany...

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu: Daha çok görünür olm...

Türkiye'nin pek çok yerinde bir araya gelen kadınlar, bisiklet kullanımı yaygınlaştırmak adına 'Süsl...

GÜNÜN HAREKETİ: Süslü Kadınlar Bisiklet Turu...

‘Süslü kadın, kalıpların dışında kendi istediği gibi yaşayan kadındır’, ‘Sanane istediğim gibi bisik...