Detay Kahve'de işçiler mobbinge uğradı, işten çıkartıldı: ‘Sessiz kalmadık diye işten çıkarttılar’
Detay Kahve fabrikasında sendikalı işçiler işten çıkartıldı. GIDA-İŞ Sendikası işten çıkarmaya karşı fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi, İşten çıkarılan kadınlar Ekmek ve Gül'e konuştu.

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan Detay Kahve fabrikasında sendikalı işçilerin uzun süredir uygulanan baskı ve mobbinge karşı fabrika yönetimine yaptıkları şikâyet üzerine fabrika yönetimi, işçilerin taleplerini dinlemek yerine “performans”ı gerekçe göstererek işçileri işten çıkardı. İkisi kadın işten atılan 4 işçi ile birlikte fabrika önünde basın açıklaması düzenleyen DİSK’e bağlı GIDA-İŞ Sendikası “Fabrika içinde işçilere dönük baskı, sindirme ve mobbing uygulamalarına son verin” dedi.

Fabrika önünde sendikalı oldukları için işten atılan kadın işçilerden biri olan Mukaddes Şahin yaşadıklarını Ekmek ve Gül’e anlattı: “Üzerimizde baskı ve mobbing vardı. Bu koşulları şikâyet etmek için yönetime gittiğimizde, bizi işten çıkardılar. Sendikalı olmamızı değil performansı bahane ettiler. 6 buçuk yıldır bu fabrikada çalışıyordum. Kadınlar daha ağır koşullarda çalışıyorlar. Baskı kadın işçiler üzerinde daha fazla. Üzerimize geliyorlardı. Hakaret ediyorlardı.”

İşten atılan diğer işçilerden biri Necla Çaylak yaşadığı süreci şöyle ifade etti: “Ağır bir Mobbing süreci sonrası işten çıkartıldım. Vardiya amiri hakarete ve küfürlere maruz kaldım. 16 yılımı bu fabrikaya verdim. Son iki yıldır kabus yaşıyorum”

İşten çıkarılan işçi kadınlar insanca bir yaşam talebiyle 1 Mayıs’a gideceklerini aktardılar: “Huzurlu ve güvenli bir ortamda kadınların çalışmasını istiyoruz. Biz işten çıkartılmış olsak da. İşçi arkadaşlarımız için bunu istiyoruz”

PATRONLAR İŞÇİLERİN ANAYASAL HAKLARINI TANIMIYOR

Sohbetimizin ardından DİSK’e bağlı GIDA-İŞ Sendikası fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi, işçilerin işe geri dönmesi için fabrika yönetimine çağrı yaptı.

Fabrikada işçilerin ağır çalışma koşullarına dikkat çeken açıklamada, “’İlk Yudumda Aşk’ sloganıyla üretim yapan Detay Kahve (Gıda) fabrikasında işçiler ağır sömürü, baskı, mobbing koşullarında çalışıyor. Hiç bitmeyen zorunlu mesailer, işyerinde işçilere dönük aşağılama tutumları ve birçok baskı yöntemleri... Bu yaşanan ağır koşullar karşısında işçi arkadaşlarımız güvenli bir gelecek, insanca yaşam için sendikamızda örgütlenmek istediler” dendi.

Fabrikada sendikal çalışmanın yeni başladığı ve çalışmanın üstünden çok geçmeden işçilerin sendikal haklarını kullandıkları için baskı ve mobbinge uğradıklarını ifade eden açıklamada “Sermayenin sendikalara tahammülsüzlüğün bir örneğini burada yaşıyoruz. Anayasada ve yasalarda güvence altına alınmış sendikal hakları patronlar takmıyor. Sendikalı olan işçiler önce odalara çağrılarak tehdit ediliyor, sendikadan istifa etmeleri isteniyor, direnen işçiler işten atılıyor. Yaşanan bu baskı ve sendikadan istifa ettirme, işten atma tutumunu bir kez daha kınıyoruz” dendi.

İŞÇİLER İŞE GERİ DÖNSÜN, BASKI DERHAL SON BULSUN

İşten atılan işçilerin mücadelesini destekleyen açıklamada, “Atılan işçi arkadaşlarımızın haklı mücadelesinde yanlarındayız ve birlikte mücadele edeceğiz. Detay Kahve işvereninin bu cesareti kimden aldığını, kimlerden aldığını biliyoruz. İktidarın taşlarını döşediği, kapitalistlerin bu sömürü ve baskı düzenine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz, asla geri adım atmayacağız.” dendi.

1 Mayıs’a çağrı yapan açıklamada “başta ülkemizdeki işçiler, emekçiler, yoksullar olmak üzere bütün dünyada meydanlara ineceğiz. Daha insanca bir yaşam, güvenli gelecek talebinde bulunacağız. Gündüzlerinde işsiz gezilmeyen, gecelerinde aç yatılmayan bir Türkiye isteyeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Son olarak işverene seslenen açıklamada “Buradan bir kez daha işverene sesleniyoruz. Fabrika içinde işçilere dönük baskı, sindirme ve mobbing uygulamalarına son verin. İşçileri ikna odalarına çağırarak sendikadan istifa etmelerine son verin. Atılan işçileri geri alın. Sendikamızla sorunların çözümü konusunda görüşmelere başlayın” dendi ve işten atılan işçilerle dayanışma çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Baykan Denim zehirlenen işçileri çalıştırmaya deva...

Baykan Denim’de ütü paketleme, dikimhane ve makine bölümünde çalışan işçiler dün öğlen yemeğinde yed...

Haydi 1 Mayıs’a: Emekçiler kazanacak, kadınlar kaz...

1 Mayıs, emeğimize, haklarımıza, hayatlarımıza, göz dikenlere karşı sesimize ses katacağımız gün ola...

İzmir’den kadın sağlık işçileri: Bu sistemi biz de...

İzmir’de sağlık ve belediye iş kollarında çalışan işçiler, 1 Mayıs’ı ve seçimleri yoksulluğun derinl...