“Derya sığınmaevinde” iddiası
1 aydır BM önünde oturma eylemi yapan Derya'dan 3 gündür haber alınamıyordu. Twitter’da başlatılan kampanya üzerine HDP Milletvekili Faruk Gergerlioğlu "Bir sığınma evinde gönüllü olarak kalıyor" dedi

Ailesinin şiddeti üzerine İran'dan kaçarak Türkiye’ye sığınan Derya’dan, yaklaşık bir aydır BM önünde beklemesinin ardından 3 gündür haber alınamıyordu. Yapılan haberler ve dün sosyal medya üzerinden #İranlıDeryaNerede hashtagi ile başlatılan kampanya üzerine HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu resmi hesabından , "#İranlıDeryaNerede, diye soruyorsunuz, araştırdım, bir sığınma evinde gönüllü olarak kalıyor" tweetini attı.

Tweet üzerine Derya'nın avukatı Ayşe Çelik, Gergerlioğlu'nun danışmanıyla görüşerek, günlerdir ulaşamadıkları Derya'ya kendisinin ulaşmasının sağlanmasını istedi. Gergerlioğlu'nun tweetine de tepki gösteren Çelik, "Derya, okumak istediği ve ailesinin onu evlendirme isteğine karşı çıktığı için Türkiye'ye geldi. Zeki, başarılı ve ne isteğini bilen bir kadın. Bilgisayar mühendisliği alanında yüksek lisans yapıyordu ve eğitim hakkı için üçüncü bir ülkeye gitmek istiyor. Burada iki yıl boyunca temizlikçilik yaptı hayatta kalabilmek adına. Daha önce kaldığı sığınmaevinden şiddet gördü ve bu yüzden de BM önünde yaklaşık bir aydır oturuyor. Derya'nın gönüllü olarak bir yere gitmesi mümkün değil. Kadın örgütleri ve Derya ile ilgilenen kurumlar kalması için otel, ev, misafirhane, para, iş her şeyi teklif ettiler ancak Derya kabul etmedi. Onun tek derdi artık üçüncü bir ülkeye gitmek ve eğitimine devam etmekti. Eğer Derya konusunda ciddi ve samimilerse beni onunla görüştürsünler. Ben onca yıldır kadınların söz hakkı için mücadele veriyorum. Kimse, 'gönüllü olarak kalıyor diyemez" dedi.


İlgili haberler
GÜNÜN KAZANIMI: İranlı kadınlar statta

İranlı kadınlar, yıllarca erkek kılığında ve gizlice girdiği stata ‘yasal’ olarak ilk kez girdi.

Ailesinin şiddetinden kaçan Derya BM önünde destek...

İran’da aile şiddetinden kaçarak Türkiye’ye gelen Derya, bir haftadır Birleşmiş Milletler önünde bek...

Derya’dan iki gündür haber alınamıyor: #İranlıDery...

Ailesinden kaçarak İran’dan Türkiye’ye gelen ve Ankara’da BM binası önünde oturma eylemi yapan Derya...