Dersim’de kadınlar çocuk istismarı panelinde buluştu
Dersim'de kadınlar, Yenigün Kadın Dayanışma Derneği'nin panelinde buluştu. Etkinliğe çok sayıda kadın katılırken, konuşmacılar bir arada olma çağrısı yaptı.

Dersim’de, Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, “Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar; nasıl bakmalı, ne yapmalı?” konulu panel düzenledi. Moderatörlüğünü psikolog Duygu Kurban’ın yaptığı panelde Prof. Dr. Gülnaz Karatay, “Toplumsal kriz alanı olarak cinsel şiddet” konusunu işlerken Avukat Çağla Yolaşan ise 6284 sayılı yasa ve şiddetle mücadele yollarına ilişkin bir sunum yaptı. Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) salonunda yapılan etkinliğe çok sayıda kadın katıldı. 

Etkinlik öncesi dinleyicilere seslenen Yenigün Kadın Dayanışma Derneği başkanı Fidan Demir, bu tür etkinliklerin yapılmasının önemine değinerek kadınların bir araya gelerek birçok zorluğun üstesinden gelebileceklerinin altını çizdi.


İSTİSMAR VAKALARININ ÇOĞU KAZARA ANLAŞILIYOR
Panelde ilk sözü alan Prof. Dr Gülnaz Karatay, cinsel şiddetin kapsamının çok geniş olduğuna değinerek; savaşın ve göçün olduğu ve hukuksal sistemin güçlü olmadığı yerlerde cinsel şiddet suçlarının daha fazla olduğunu belirtti. Türkiye’de cinsel istismar olaylarının Dünya’ya oranla daha fazla olduğunu aktaran Karatay, “İstismar vakalarının çoğu kazara anlaşılıyor. Çoğunlukla da saklandığı için zamanında müdahale edilmiyor” dedi. İstismarcının; statüsüne, yerli ya da yabancı olduğuna göre tutum alındığını ve bu durumun doğru olmadığını aktaran Karatay, “Şiddete sıfır tolerans ile yaklaşmak gerekiyor” dedi.

BİREYLERİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN ÇABALAMAK GEREKİYOR
Değişimin bireyden başladığını ve bireyleri güçlendirmek için çabalamak gerektiğini belirten Karatay “Baskılamak yerine açığa çıkması için ifşa etmek, ceza alması için hukuksal sürecin dayanışmayla güçlendirilmesi ve istismara, şiddete maruz kalan kişinin hakları ve ihtiyaçları için dayanışma önemli” diye konuştu.

ÖRGÜTLÜ MÜCADELE İLE PÜSKÜRTÜLÜR
Yasaların yapım süreçlerinde kadın mücadelesinin rolünü anlatan Avukat Çağla Yolaşan ise 6284 yasası ile kadınların kazandığı hakları ve şiddet durumunda başvurulabilecek mekanizmaları da aktardı. Yolaşan, kadınların haklarına yönelik gerici budama girişimlerinin ancak kadınların örgütlü bir mücadeleyle püskürtebileceğini söyledi.

İlgili haberler
DERSİM: Bu kara tablonun sebebi istismarcılara af...

Dersim’de kadınlar şehirlerinde yaşanan istismarlara tepki göstererek: ‘Bu tablo istismarcılara af g...

Dersim’de neler oluyor?: Yaşananlar münferit mi, s...

Dersim’de üst üste duyulan çocuk istismarı olayları, Gülistan Doku’nun şüpheli bir biçimde ortadan k...

Dersim’de panel: Cinsel dokunulmazlığa karşı nasıl...

Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği çağrısıyla kadınlar ‘Cinsel dokunulmazlığa karşı nasıl bakmal...