Denizli’de kekik üreticisi kadınlar taş ocağına karşı direnişte en önde
Denizli'nin Güzelpınar köyünde taş ocağına karşı direnişte kadınlar en önde: 'Yaşam alanımıza dokunmayın!'

Denizli'de Güzelpınar köylüleri yaşam alanlarında taş ocağı açılmasına karşı mücadelelerini sürdürüyor.

Köylü halkından Zülkefil Gürsoy yapılmak istenen taş ocağının sadece Güzelpınar’ın sorunu olmadığını söyledi: “Zarar görecek köyler, Kurtluca, Gözler, Akçapınar, Uzunpınar, Akdere… Onun için lütfen devlet büyüklerimiz buna bir çare bulsun. Taş ocağı elimizden ekmek almak demektir. Çocuk besliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Ülkemizi seviyoruz, insanları seviyoruz, bunun mücadelesini veriyoruz. Kekiğin en büyük düşmanı tozdur.”

‘EKMEĞİMİZE MANİ OLMASINLAR’

Yıldız Gül de meyve ağaçlarının kuruduğunu belirterek, “15 dakikada 8 kamyon geçti. Ağaçlar kurumaya başladı, dallarda hastalık olmaya başladı. Suriyeliler geliyor Denizli’den burada çalışıyor yevmiye alıyor. Çapaya geliyorlar. Kekik sayesinde onlar bile geliyor buradan ekmek yiyor. Ekmeğimize mani olmasınlar” dedi.

‘ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İLE OYNUYORLAR’

Başka bir kadın da söze girerek, “Çocuklarımızın geleceği ile oynuyorlar. İki tane öğrencim var. Kekik parası ile okutuyorum. Başka geçim kaynağım yok, kalp hastasıyım ben. Oynamasınlar ekmeğimizle. 3 kilo zeytinden 1 kilo yağ alıyorduk şimdi 9 kilo zeytinden 1 kilo yağ alıyoruz. Zeytinliğimiz de bitti bizim” diye konuştu.

Bir kadın üretici de “Başka gelirimiz yok. Sesimizi duyun. Sadece kekiğimiz var. Bize yardım edin, istemiyoruz bunu. Desteğinizi istiyoruz” dedi.

Bir kadın da son olarak, “Bura ilk açıldığında bilmiyorduk bu kadar zararının olduğunu. Öğrendikçe direnmeye durduk. İlki zaten açılmış ikinciyi açmaya uğraşıyorlar. Bir tane köylü çıksa yaş çam kesse suçlusun” sözleriyle ağaç kesimine tepki gösterdi.

VALİLİĞE YÜRÜDÜLER

Taş ocağının faaliyete başlaması üzerine önceki gün toplu halde taş ocağı önüne, ardından Denizli Valilik binası önüne yürüyen köylüler, Valilik önünde oturma eylemi yapmıştı. Köylülerin tepkisi üzerine Denizli Valisi Ali Fuat Atik ise Güzelpınar köylülerini ziyaret ederek taş ocağı faaliyetinin durdurulduğunu söyledi.

Video: Eda Aktaş /Evrensel