Demans hastası Tuğluk'a ‘savunma’ dayatması
Demans hastası olan ve 2022’de tahliye edilen Aysel Tuğluk hakkında açılan davada mahkeme heyetinin savunma istemesine karşı, avukatlar dilekçe ile itirazda bulundu.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) demans hastalığı nedeniyle verdiği ihlal kararı üzerine 27 Ekim 2022’de tahliye edilen Aysel Tuğluk hakkında tahliye sonrası “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme heyeti, Aysel Tuğluk’un Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katılarak savunma yapması için ara karar kurdu.

Tuğluk hakkında açılan davanın duruşması 5 Mayıs’ta görüldü. Hastalığı nedeniyle duruşmaya katılmayan Tuğluk’un avukatı Serdar Çelebi, müvekkilinin cezasının infazının iyileşinceye kadar ertelendiğine işaret ederek, bu durumun yargılama için “bekletici mesele” yapılmasını istedi. Müvekkilinin fiziken sadece yürüyebildiğine, tüm bakımlarının başkası tarafından yapıldığına dikkat çeken Çelebi, yargılamanın durdurulmasını istedi.

SEGBİS ISRARI

Mahkeme heyeti, iddialar hakkında savunmasının tespiti için Aysel Tuğluk hakkında gerekli işlemlerin yerine getirilmesine, SEGBİS talimatı yazılması yönünde karar verdi. Mahkeme, ayrıca Aysel’in başka bir dosyadan yargılamasının sürdüğü Van 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin ATK’den talep ettiği görüş yazısının gelmesi halinde kendilerine gönderilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti, Van 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan "örgüt propagandası" davasının, görülen dosya ile birleştirilmesine de hükmetti.

AVUKATLARDAN İTİRAZ

Tuğluk’un avukatları Reyhan Yalçındağ ve Serdar Çelebi, müvekkillerin yargılanmasının sürdürülmesi ve savunma yapmaya zorlanmasına itiraz etti. Müvekkillerine Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’ndeyken demans hastalığı teşhisi konduğunu hatırlatan avukatlar, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) "cezaevinde yaşamını tek başına sürdüremeyeceği" yönündeki raporuna işaret etti.

YENİDEN ATK MUAYENESİ YAPILDI

İtiraz dilekçesinde AYM’nin “yaşamının maddi ve manevi bütünlüğünün korunması için gerekli tedbirlerin alınması” yönünde karar verdiği belirtildi. 3 Mayıs 2023'te ATK 3'üncü İhtisas Dairesi’nce muayene olduğu ve bu konuda raporun henüz hazırlanmadığını belirtilen dilekçede, “Bu koşullar altında müvekkilin duruşmalara katılması ya da savunma yapabilmesi imkan dahilinde değildir. Müvekkil hakkındaki kovuşturmanın devam edebilmesi, savunma yapabilecek durumda olmasına ve cezai ehliyetinin olup olmamasına göre belirlenecektir” denildi. Yargılamanın durdurulması talep edildi.

Fotoğraf: MA

Kaynak: Jinnews

İlgili haberler
'Aysel Tuğluk İçin Özgürlük' isteyen kadınların sa...

Aysel Tuğluk'a Özgürlük İçin 1000 Kadın diyerek yola çıkan kampanya 4 günde farklı ülkelerden, mesle...

GÜNÜN BELGESELİ: Barışa adanmış bir ömür: Aysel Tu...

Barışa adanmış bir ömür: Aysel Tuğluk | ‘Kadının içinde olmadığı bir barış, barış değildir’, genç bi...

Hasta kadın mahpuslar için siyasetçilere çağrı: Ya...

Hasta Kadın Mahpuslar için 1000 Kadın, tüm siyasetçileri hasta tutsakların yaşama hakkına sahip çıkm...