Çocukların yemek hakkı için çağrı: Bütçe ayrılsın, okul yemeği verilsin
Okul Yemeği Koalisyonu, MEB önünde yaptığı açıklamayla okul yemeğinin bir lütuf değil hak olduğuna dikkat çekerek, yeterli bütçe ayrılarak tüm okullarda yemek verilmesini istedi.

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, perşembe günü Mecliste görüşülecek Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesi öncesi iktidara okul yemeğine bütçe ayırın çağrısı yaptı. Açıklamada, tüm öğrenciler için okul yemeği ve temiz suya erişim için yeterli bütçenin bir an önce ayrılarak okul yemeği programının hayata geçirilmesi istendi.

‘MESELE KAYNAK DEĞİL’

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önünde yapılan açıklamada koalisyon adına konuşan Ömer Yılmaz, okul yemeği programlarının yüzü aşkın ülkede uygulandığı bilgisini vererek “Ama bizde kamuda tasarruf gerekçesiyle sınırlı okul yemeği uygulamaları da kaldırıldı. Oysa Anayasa’da okul yemeğinin devletin temel sorumluluğu olduğu açıkça belirtiliyor” tepkisini gösterdi. Özel meslek liseleri, deprem bölgesindeki özel okullar ve STK adı altındaki yapılara aktarılan yüz milyarlarca liralık kaynağa işaret eden Yılmaz “Mesele kaynak değil, var olan kamusal kaynakların çocuklardan yana kullanılıp kullanılmayacağı meselesidir. TÜİK’e göre ülkemizde ekmek, makarna gibi yiyecekleri tüketen çocuk oranı yüzde 62. Her gün meyve tüketebilen çocukların oranı ise yüzde 50. Sebze tüketebilen çocukların oranı yüzde 33. Et, balık tüketebilen çocukların oranı ise yüzde 10’dur” ifadelerini kullandı.

‘OKUL YEMEĞİ BİR LÜTUF DEĞİL’

MEB verilerine göre Türkiye’de MESEM, mesleki eğitim, açık öğretimle birlikte 3 milyon 200 bin, yani öğrencilerin yüzde 56’sının örgün öğretimde olmadığını dile getiren Yılmaz, okul yemeği programının okuldan kopuşların da önüne geçeceğine işaret ederek “İktidarın birçok belgesinde okullarda ücretsiz bir öğün yemek sağlanacağına ilişkin taahhütler bulunuyor. Siyasi iktidar yasal, anayasal ve uluslararası sözleşmelerden kaynaklı okul yemeği programını uygulamaktan ve temiz suya erişimi sağlamaktan sorumludur” ifadelerini kullanarak, okul yemeğinin bir lütuf değil tüm çocukların, gençlerin kamusal hakkı olduğunu hatırlattı.

EMEP: ÇOCUKLARI AÇLIKLA SINIYORSUNUZ

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, çocuk katili düzene karşı çocukların yaşam haklarını savunmak için bir arada olduklarını söyledi. Yıllardır ülkenin dört bir tarafında kadınlar, velililer, işçiler ve emekçilerin mücadelesiyle okul yemeğinin meşru bir talep haline geldiğine işaret eden Karaca “Ülkenin dört bir yanında kadınlarla yürüttüğümüz tüm okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek kampanyasını devam ettireceğiz. Çünkü bu mücadele, çocukların ölüm kalım mücadelesi. Bütçeden çocukların hakkını alabilmek için de koalisyonun ortaya koyduğu talepleri ve bununla birlikte de aç çocukların isyanını da taşıyacağız” dedi.CHP: MALİYETİ AYLIK

FAİZE GİDEN KADAR DEĞİL

Eylemde konuşan CHP Milli Eğitim Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, yaz aylarında 23 ilde okul yemeğini ve su hakkı talebini dile getirdiklerini belirterek “Eğer Türkiye’deki zorunlu öğretim kapsamında bir öğün okul yemeği verilirse toplam maliyet 190 milyar lira. 190 milyar lira bu ülkenin neredeyse bir ayda ödediği faiz kadar. Bütçede bir yığın böyle gedik var. Bu rakamı çocuklarımızdan esirgememiz gerekir” dedi.

‘YANDAŞLARA PEŞKEŞ, ÇOCUKLARA AÇLIK’

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, şu anda sınıfların neredeyse yarısı kadar çocuğun okula aç geldiğini belirterek “Kamu kaynaklarını kendi yandaşlarına peşkeş çekerken yoksul çocuklara açlık kalıyor” dedi. TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da “Bu ülkede tek bir çocuk bile yatağa ve okuluna aç gitmemeli” dedi. SOL Parti Meclis Üyesi Sercan Dede, Saray’ın bir günlük masrafıyla on binlerce çocuğun karnının doyabileceğine işaret etti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül