Çocukların istismarı resimlerle anlattığı Elmalı davasının 6. duruşması 17 Eylül’de
Elmalı davasında 7 ve 10 yaşındaki 2 çocuk uğradıkları cinsel istismarı anlattı, yetmedi resmini çizdi. Adli tıp da çocukları doğruladı ancak sanıklar tahliye edildi. 6. duruşma 17 Eylül’de görülecek.

Antalya’nın Finike ilçesinde 7 yaşındaki kız çocuğu ile 10 yaşındaki ağabeyinin cinsel istismara maruz bırakılmalarına dair Elmalı davasının 6. duruşması 17 Eylül’de görülecek. İstismara dair yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan anne M.A. ile üvey baba R.A., yargılandıkları Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmişti.

2020 yılı Haziran ayında Balıkesir’de savcılığa giden babaanne G.S., o dönem 6 ve 9 yaşında olan iki torununun cinsel istismara maruz bırakıldıklarını anlattı. G.S., torunlarının annesi M.A., eşi R. A. ile M.A.’nın arkadaşlarından şikayetçi oldu.

MARUZ BIRAKILDIKLARI İSTİSMARI ÇİZEREK ANLATTILAR

Savcılık, babaannelerinin yanındaki çocukların ifadesini Çocuk İzlem Merkezinde (ÇİM) aldı.

İfadesinde anne ve babasının ayrıldığını söyleyen kız çocuğu, annesinin R.A. ile evlendiğini, ancak başka erkeklerle de ilişkisi olduğunu söyleyerek yaşadığı isitismarı anlattı. Ağabeyine ve kendine çok acı çektirdiklerini söyleyen çocuk, anneanne F.G. ile dayısı S.C.G.’nin de kendini çok dövdüğünü dile getirdi.

Ağabey ise anneannesinin Finike’deki evinde kaldığı 7-8 aylık süreçte oklava ve şarj kablolarıyla dövüldüğünü söyledi. Yaşadığı istismarı anlattı.

Küçük kız ve ağabeyi, başlarına gelenleri, deftere yaptıkları çizimlerle de anlatmaya çalıştı. Çizilen resimler de soruşturma dosyasına girdi.

ANNE VE ÜVEY BABA İSTİSMAR İDDİASINI YALANLADI

Yürütülen soruşturma kapsamında anne M.A. ile üvey baba R.A. tutuklanırken olaya ilişkin davanın 3. duruşması 5 Ocak’ta Elmalı Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Duruşmaya anne M.A. ve üvey baba R.A. tutuklu bulundukları Antalya L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan SEGBİS vasıtasıyla katılırken, tutuksuz yargılanan dayı S.C.G. ile tarafların avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

M.A., ifadesinde, “Çocuklarımın dolduruşa gelerek yalan beyanda bulunduklarını düşünüyorum. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Tahliyemi ve beraatımı istiyorum” dedi.

R.A. da “Çocuklara biz bir şey yapmadık. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Bu aşamada tahliyemi ve beraatımı istiyorum” diye konuştu.

Mahkeme heyeti sanıklar M.A. ve R.A.’nın yurt dışına çıkış yasağı şartıyla adli kontrolle serbest bırakılmasına hükmederek duruşmayı 5 Mart’a erteledi. Daha sonra 5 Mart ve 21 Mayıs tarihlerinde iki duruşma daha yapıldı. Bu duruşmalarda sanıklar tutuksuz yargılandı. 6. duruşma için ise 30 Haziran’a tarih verildi.

ADLİ TIP ÇOCUKLARI DOĞRULADI

Dava avukatı Gülşah Ekin Taş, Ekmek ve Gül’e yaptığı açıklamada Balıkesir Adli Tıp Kurumu ve İstanbul Adli Tıp Kurumunun çocukları doğruladığını söyledi.

Av. Gülşah Ekin Taş, adli tıp raporunun “Çocukların beyanlarına itibar edilebileceği, bilişsel gelişim düzeylerinin ve zeka yaşlarının olayı anlatış öyküsüyle uygun olduğu yönünde” olduğunu aktardı.

SOSYAL MEDYADA DURUŞMAYA ÇAĞRI MESAJLARI

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği, 17 Eylül’de görülecek 6. duruşma için sosyal medya üzerinden destek ve dayanışma çağrısı yaptı.

Ayrıca “#elmalıdavası” ve “#Elmalida2Cocuk” etiketleriyle çocuk istismarına tepkinin yükseldiği binlerce mesaj paylaşıldı.

EMEP: ELMALI’DA ADALET İSTİYOR, İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’Nİ SAVUNUYORUZ

Davaya dair açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan da şunları kaydetti:

“Yazdıklarıyla, çizdikleriyle yaşadıkları cinsel istismarı ve saldırıyı anlatan çocukların bu anlatımları yargı için yeretli olmayacaksa ne olacak! Yargı bu kadar ters işlerken, iktidar şimdi de çocuklara yönelik saldırılarda, istismarda somut delil şartı getirmeye hazırlanıyor. İstanbul Sözleşmesi işte tam da bu durumlarda devlete yükümlülük ve sorumluluk yüklüyor. İktidar tam da bu nedenle İstanbul Sözleşmesi’nden kurtulmak istiyor. Elmalı’da adalet istiyor, İstanbul Sözleşmesi’ni savunuyoruz.”

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, tepkiler üzerine davaya ilişkin yaptığı açıklamada, tahliye edilen sanıkların tekrar tutuklanması için Bakanlık avukatlarının talebini yinelediğini açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yargılama sürecinin başlamasıyla birlikte Bakanlığımız davaya müdahil olmuştur. 16.10.2020 tarihinde gerçekleştirilen ilk duruşmada anne ve üvey baba tutuklanmıştır. 05.01.2021 tarihinde gerçekleştirilen üçüncü duruşmada sanıkların tahliyesine karar verilmiş, Bakanlığımız avukatları karara itiraz etmiştir. 05.03.2021 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebinde bulunmuştur. 21.05.2021 tarihindeki duruşmada ise Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebini yinelemiştir. Bu travmatik süreçte çocuklarımızı ihtiyaç duydukları sosyal hizmet modellerimiz ile desteklemeye devam ediyoruz. Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz.”

Kaynak: Mardin Life-DHA-Ekmek ve Gül

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
‘Çocuk Susar, Sen Susma’ sloganı neden doğru bir s...

Çocuk istismarı oldukça kritik bir konu, çok yönlü özel bir mesele. Bu nedenle bu konuda eylemlerimi...

Çocukluğunda istismara uğrayan kadın: Lütfen susma...

Annesiyle birlikte babasından şiddet gören, arkadaşının tecavüzüne uğrayan kadın tüm kadınlara sesle...

Çocuk istismarında beraat gerekçesi: Çocuğun göğüs...

6 yaşındaki yeğenine cinsel istismardan yargılanan amcaya, ‘Çocuğun göğüsleri yok, şehvet uyandırama...