Çocukları şiddetten 6284 Sayılı Yasa korudu
Ankara’da aile içi şiddete ve istismara maruz kalan kardeşler, 6284 Sayılı Kanun sayesinde alınan koruma kararıyla 9 aydır halalarında kalıyor.

Ankara’da yaşayan 19 yaşındaki Lizge, 4 ve 9 yaşındaki iki kardeşiyle birlikte aile içi şiddet ve istismara karşı bir yıla yakın süredir mücadele veriyor. 6284 Sayılı Kanun kapsamında alınan tedbirle 9 ay halalarıyla kalan çocuklar, mahkemenin vereceği kararla aileden alınarak halalarının yanında barınmayı bekliyor.

Süreci anlatan Avukat Mustafa Ateş, anne ve babanın velayet görevini kötüye kullanmaları, çocukları okula göndermemeleri nedeniyle halanın kendilerine başvurduğunu söyledi. Çocukların okula gönderilmemesine karşı yaklaşık 1 yıl önce 6284 Sayılı Kanun’la koruma kararı aldıklarını belirten Ateş, bu sayede çocukların halalarının yanında kalabildiğini aktardı.

Ancak ailenin akıl sağlığının yerinde olduğu yönünde gelen rapor nedeniyle 2 gün önce görülen duruşmada, aile hakkında kısıtlama talepleri reddedildi.

Ateş, “Bir sosyal hizmet uzmanının hazırladığı raporda ise ailenin velayet görevini ihmal ettiği belirtildi. Biz de velayetin kaldırılması talebinde bulunarak Ankara 17. Aile Mahkemesinde dava açtık. Ayrıca halanın bir çocuğun dayısı tarafından istismara uğradığı iddiası sebebiyle suç duyurusunda bulunduk. Çocukların tedbiren aileden alınarak halanın yanında barındırılmasını talep ettik” dedi.

CİNSEL İSTİSMAR TERAPİDE ORTAYA ÇIKTI

Yaşadıklarını anlatan Lizge, 9 ay boyunca halalarında kaldıklarını söyledi. Annesinin sağlığının iyi olmadığını, kendisine ve kardeşlerine zarar verebileceğini sosyal hizmet uzmanına anlattıklarını belirten Lizge, iki senedir düzenli ilaç tedavisi ve terapi gördüğünü dile getirdi. Lizge, kardeşi R.’nin (4) sürekli olarak şiddete ve istismara maruz bırakıldığını, büyük kardeşi R.’nin (9) de halasında kaldığı 9 aylık süreçte kapsamlı bir psikolojik destek aldığını ve dayısı tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığının terapiler sonucu ortaya çıktığını söyledi.

Çocukların halası Pakize Bulut, ebeveynlerin çocukların hiçbir bakımını üstlenmediğini, ortanca kardeş R.’nin (9) okula gitmesine izin verilmediğini ve ev işlerinin ona yaptırıldığını söyledi. Annenin ailesiyle konuşan Bulut, annenin Elazığ’da tedaviye yollandığının ancak aileden psikolojik rahatsızlığa dair herhangi bir bilgi alamadıklarını belirtti.

Aileyi, annenin Ankara’da tedavi görmesi gerektiğine ikna ettiklerini ancak daha sonrasında annenin tedaviyi reddederek intihar girişiminde bulunduğunu anlatan Bulut, bahsedilen tüm sağlık sorunlarının kayıtları tutulmasına rağmen Lizge’nin ifade vermek istemesinin görmezden gelindiğini söyledi.

Pakize Bulut seslerinin duyulmasını ve sadece kendi yeğenlerinin uğradığı istismara değil, çocuk istismarına ve çocuklara uygulanan şiddete bir son verilmesini istediğini ifade etti.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Çocuk istismarı davasında gelen rapor, çocukların...

Adana’da istismara maruz bırakılan iki çocuğun ifadeleriyle ilgili Balcalı Hastanesinden gelen yeni...

Dayı istismar etti, aile akladı, savcı ifade almad...

Dayısı tarafından cinsel istismara maruz bırakılan çocuğun, anne babası tarafından da tehdit edildiğ...

17 yaşındaki Sezen Ünlü’nün cinsel saldırıya maruz...

İzmir’de Anıl Yolum tarafından öldürülen 17 yaşındaki Sezen Ünlü'nün babası Serdar Ünlü, kızının, ci...