Çocuk istismarına tepkiler büyüyor: İstismarı önle, Meclis göreve!
İstanbul’da 5 yaşındaki çocuğa istismarın ardından başlayan tepkiler sürüyor. Eylemlerde kadınlar, istismarı meşrulaştıran, failleri cesaretlendiren söylem ve politikalara tepki gösteriyor.

İstanbul Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’nde 5 yaşındaki çocuğun istismara uğramasının ardından başlayan tepkiler büyüyerek devam ediyor. Çocuk istismarına karşı sokağa çıkan, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu vatandaşlar istismarın önlenmesi için alınmayan önlemlere dikkat çekerken Meclisi göreve çağırıyor. Yapılan eylemlerde çocuk istismarını önlemek için gereken tedbirlerin alınması, etkin çocuk koruma yasası çıkarılması, istismar faillerinin cezasız bırakılmaması talepleri öne çıkarken iktidarın “Bir kereden bir şey olmaz” gibi istismarı aklayan ve meşrulaştıran söylemler de eleştiriliyor.

Haber ajansları, failin 18 yaşında Pakistan uyruklu M.V. olduğu iddiasına yer verdi. Ayrıca haber ajansları istismara uğrayan çocuğa, ailesi ve pedagog eşliğinde şüpheli M.V’nin teşhis ettirildiği, M.V’nin olay günü giydiği kıyafetlerinden ve alınan doku örneği ile çocuktan alınan doku örneğinin karşılaştırılması için Adli Tıp Kurumuna gönderildiğini iddia etti. Gün içinde olaya ilişkin 9 kişinin daha gözaltına alındığı açıklandı. Fail ya da faillere ilişkin resmi yetkililer tarafından ise henüz bir açıklama yapılmadı.

İSTİSMARI SOKAKTA ENGELLEYEBİLİRİZ
Çocuk istismarına karşı eylemlerin Türkiye’nin dört bir yanına yayılmasına ve eylemlerde öne çıkan taleplere ilişkin Ekmek ve Gül’e değerlendirmelerde bulunan Ankara Kadın Platformundan Yurdagül Çabat, “Artık yaşananlar, üst üste gelen istismar ve şiddet olayları insanların canına tak etti. Dolayısıyla her kesimden insan sokağa çıkıyor, ses çıkarıyor. Kadınlar başta olmak üzere herkes asıl sorumluları hedef alıyor” diye konuştu.

Çocuk istismarındaki artışta iktidarın politikalarının ve söylemlerinin etkisine dikkat çeken Çabat, “Küçükçekmece’de yaşanan olay bir kişinin ya da ‘bir sapığın’ yaptığı bir olay olarak değerlendirilemez. Asıl fail şimdiye kadar istismarcıları aklayan ve istismarı adım adım meşrulaştıranlardır” dedi.

Çabat, çocuk istismarına karşı ülkenin birçok iline yayılan eylemler de gerçek faillere tepki gösterildiğini vurgulayarak “Biz ses çıkarmadıkça, sessiz kaldıkça istismarın üzeri kapatılmaya, istismar meşrulaştırılmaya devam edecek. Buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Çabat taleplerin yerine getirilmesi için Meclisi de göreve çağırdı.

Çabat eylemlerde öne çıkan talepleri ise şöyle sıraladı:
* İstismarı önlemeye odaklanmak gerek. İstismara zemin oluşturan tüm faktörler ortadan kaldırılmalı.
* Etkin bir Çocuk Koruma Yasası ve sistemi oluşturulmalı.
* Yasalar, eğitim ve sağlık sistemi, toplumsal hayat, kurumların işleyişi çocukların ihtiyacına göre şekillendirilmeli.
* 18 yaşının altındaki her bireyin çocuk olduğu kabul edilmeli; tüm yasal mevzuat buna uygun hale getirilmeli, evlenme yaşının küçültüldüğü her türlü düzenleme kaldırılmalı.
* İstismarı fark edebilecek bir izleme sistemi oluşturulmalı.
* Çocuğun her tür riskli durumdan, ebeveyn istismarı da dahil korunma hakkı vardır ve bu hak, devlet aracılığıyla yerine getirilmelidir.
* İstismar gerçekleştikten sonra da çocuğun korunması için çocuk odaklı, çocukların hırpalanmadığı, suçlanmadığı, hızlı işleyen, faile cezasızlık getirmeyen, çocuğu mağdur etmeyen, çocuğu istismar ortamından uzaklaştıracak bir müdahale sistemi kurulmalı.
* İstismarda sorumluluğu olan herkes hesap vermeli, adalet sağlanmalı.


VALİLİKTEN PROVOKASYON SUÇLAMASI
İstanbul Valiliği ise eylemlere ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Küçük yaştaki çocuğun istismarı olayını nefretle kınıyor, yavrumuza ve ailesine geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. İnsanlık dışı, vicdanları sızlatan ve asla kabul edilemez durumdaki bu tür olaylar hepimizi derinden üzmektedir. Bu menfur olayın öğrenilmesiyle birlikte yavrumuza ve ailemize hemen sağlık ve psiko-sosyal hizmet desteği sağlanmıştır. Maalesef bu tür müessif olayların toplumda kaos ve kargaşa çıkarmak isteyen bazı çevreler tarafından provokasyon amacıyla kullanıldığı da tarafımızdan dikkatle izlenmekte ve tespit edilenler hakkında gerekli yasal işlem başlatılmaktadır” denildi.

ÇOCUK TABURCU EDİLDİ
İstanbul Tabip Odası istismara uğrayan çocuğun sağlık durumuna ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada “Küçükçekmece’de istismara uğrayan çocuğumuzun hastanedeki tedavisi bitmiş olup, hayati tehlikesi olmadığından ailesine teslim edilmiştir. İstanbul Tabip Odası olarak sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” ifadelerine yer verildi.

EMEP: SESSİZ KALMIYORUZ!
Küçükçekmece’de 5 yaşındaki çocuğa yönelik cinsel istismar ve metrobüste bir kadının cinsel saldırıya maruz kalması üzerine açıklama yapan Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, “İktidar partisinin sistematik uygulama ve söylemleri, kadınlar ve çocukların her türlü şiddetin hedefi haline gelmesinin önünü açıyor, günden güne suç sayısı artıyor” dedi.
Çocukların tecavüzcülerle evlendirilmesi, çocuk yaşta evliliklerin teşvik edilmesi gibi uygulamalarla, cinsel istismarı meşru kılan yasa tasarıları ve “bir kereden bir şey olmaz” gibi söylemlerle her fırsatta çocuklar istismara açık hale getirildiğine dikkat çeken Barbaros, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Cezasızlık getiren yasalardan rıza tartışmalarına uzanan süreç failleri cesaretlendiriyor. Yaşanan olayların hemen ardından yayın yasakları getiriliyor. Biliyoruz ki bu türden yasaklar çocuğun üstün yararına kullanılmasından daha çok kamuoyu tepkisini azaltmak, basının takibini zorlaştırmak, faillerin yargılanıp yargılanmadığını, yargı sürecinin nasıl geçtiğini kamuoyunun bilmesini önlemek, yalnızca faillerin değil devletin sorumluluğu olduğu gerçeğinin üstünü örtmek için kullanılıyor.”
Küçükçekmece’de yaşanan istismar ve metrobüste yaşanan taciz olayına ilişkin tepkiler sürerken İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinde “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu” önerisinin iktidarın yerel temsilcilerince reddedildiğini hatırlatan Barbaros, “Ne ülkede ne kentte kadınlara ve çocuklara güvenli, özgür bir yaşam sunmayanlar, kadınların eşitlik talebini böyle cevaplıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Küçükçekmece’de eylem yapan vatandaşlara yönelik polis saldırısını da kınayan Barbaros, “Büyükçekmece’de günlerce kapı kapı dolaşarak nüfus sayımı yapanlar cinsel istismar failini hala bulamamıştır. Bu da yetmezmiş gibi, faili yakalamak yerine, Küçükçekmece’de sokaklara dökülen ve failin yakalanmasını isteyen halka biber gazı ile müdahale etmiştir. Yaşanan her bir cinsel saldırı ve cinsel istismarın suç ortağı; istismarı aklayanlar, failleri koruyanlar, her türlü şiddeti arttıran eylem ve sözleri istikrarla sürdürenlerdir. Kadınlar ve çocukların güvenle yaşayabilecekleri bir hayat için etkili çözümler üretmekten imtina eden; idam, hadım, pembe metrobüs gibi sorunu daha da derinleştiren politikalar yürütenlerdir. Yargı mekanizmasını adaletten değil, erkekten yana kullananlardır” dedi.
Barbaros, iktidarın çocukları her türlü istismara, kadınları ise her türlü şiddete mahkûm etmeye dönük uygulamalarına karşı tüm kadınları birlikte mücadele etmeye ve 1 Mayıs’ta alanlara çağırdı.


İlgili haberler
Küçükçekmece'de kadınlar çocuk istismarına karşı m...

Hükümetin çocuk istismarına yönelik hazırladığı yasa tasarısı eleştiriliyor. Küçükçekmece’de Ekmek v...

Küçükçekmece’de çocuk istismarı protestosu

İstanbul Küçükçekmece’de 4 yaşındaki bir çocuk istismara maruz kaldı. Mahalle halkı karakol önünde t...

Küçükçekmece’de kadınlar istismara karşı sokakta:...

Küçükçekmece Kanarya Mahallesi’nde yaşanan çocuk istismarına karşı kadın örgütleri ve vatandaşlar Kü...