Çocuk istismarına karşı protestolar devam ediyor!
Küçükçekmece’de yaşanan çocuk istismarı sonrası kadınların isyanı büyüyor. İstanbul’un ve ülkenin birçok yerinde istismara tepki yürüyüşü gerçekleşiyor.

Küçükçekmece’de 5 yaşındaki bir çocuğun istismara maruz kalması sonrası başta Küçükçekmece olmak üzere ülkenin birçok yerinde protestolar gerçekleşti. Olaya tepkiler devam ederken soruşturmaya gizlilik kararı getirildi.

ANKARA

Ankara Kadın Platrformu’nun çağrısıyla kadınlar çocuk istismarına karşı Kızılay Sakarya caddesinde bir araya geldi.

Kadınlar, 'Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz', 'Yaşasın Kadın Dayanışması', 'Tecavüzü Aklama Çocuklara Sahip Çık' sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan Ankara Kadın Platformu Üyesi Nur Aytemur, bunun sadece münferit bir vaka olmadığını vurguladı. Her güne bir taciz, istismar, tecavüz ya da şiddet haberi ile uyandıklarını belirten Aytemur, “Artık bu haberler canımıza tak etti. Yetkililer ise failleri cezalandırmak yerine bu duruma tepki gösteren kadınları baskılamayı tercih ediyor. Bugün Taksim’de konu ile ilgili oturma eylemi yapan kadının gözaltına alınması bunun en yakın örneği. Biliyoruz ki tacizciler, tecavüzcüler, istismarcılar cesareti AKP'nin çocuk ve kadın düşmanı politikalarından alıyor. 9 yaşında çocuk evlenebilir diyen Diyanet, Ensarcıları koruyan devlet, çocukların evlilik yaşını tartışan hükümet ve erkek adalet yaşananların asıl sorumlusudur. Erken evlilik adı altında istismarcıları aklama derdine düşenlerin karşısında biz kadınlar varız, buradayız” dedi.


Son 10 yılda çocuk istismarının yüzde 700 arttığını ifade eden Aytemur, adliyede görülen her 4 tecavüz davasından birinin mağdurunun çocuklar olduğunu söyledi. Yargının tacizcilere, tecavüzcülere, şiddet uygulayan erkeklerle karşı etkili ve adil bir soruşturma yürütmediğini, failleri adeta cezasızlıkla koruduğunu belirten Aytemur, cinsel istismarda cebir şiddet ve rıza tartışmasının yapılamayacağını dile getirdi. Burada çocuğun rızası değil bir yetişkinin istismarı olduğunu vurgulayan Aytemur, “İstismarcıları koruyan değil, çocuğun yüksek yararı, yaşama ve gelişme hakkı, katılım hakkı, güvenli bir ortamda büyüme hakkı gibi yükümlülüklerini yerine getiren düzenlemeler hayata geçirilmelidir” diye konuştu. Kadınların özgürce bulunabileceği sokaklar, okullar, işyerleri istediğini dile getiren Aytemur, gerçek adalet sağlanana kadar, sanıklar gereken cezayı alana kadar ve cinsiyet eşitliği sağlayana kadar bu davaların da, erkek yargının da, erkek egemen sistemin de peşinde olacaklarını söyledi.

ANKARA – KIZILAY

Ankara'da bir grup genç çocuk istismarlarına oturma eylemi yaparak tepki gösterdi. Kızılay Karanfil Sokak’ta yapılan oturma eyleminde, çocuk istismarına sessiz kalınmasına gençler, göz ve ağızlarını kapatarak protesto edildi. Eylem sırasında protestoculara "açık saçık giyiniyorlar" diyen bir şahıs, çevredekilerin tepkisiyle uzaklaştırıldı. Yoldan geçenler arasında durup oturma eylemine katılanlar da oldu. Gözlerini kapatarak oturma eylemi yapan kadın, "Ben bu tavizlere sessiz kalan toplumu canlandırıyorum" dedi.

İSTANBUL – KADIKÖY



Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de yapılan eylemde, “Tacizi, tecavüzü, çocuk istismarını OLMADAN ÖNLE” çağrısı yapıldı.
Eylemde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bir yılda bu ülkede, evlerimizde, sokaklarımızda, okullarımızda kaç çocuk cinsel istismara uğruyor? On binlerce? Yüz binlerce? Veya daha fazlası? Bunların kaç tanesi sesini çıkardığı anda duymazdan geliniyor, susturuluyor, korkutuluyor, hatta evlendiriliyor? Kaç tanesi suç duyurusunda bulunabiliyor? Kaç tanesinin suç duyurusunu bir savcı dava açmak için gerekçe sayıyor? Kaçının faili ceza alıyor? Kaçı faillerine ‘aile’ demek zorunda bırakılıyor?
Kanarya mahallesinde 5 yaşında bir çocuğa tecavüz edilmesiyle üç gündür çocuk istismarı yeniden gündemde. Her yerde isyanımız yükseliyor! Ama biz, ne yazık ki, çok iyi biliyoruz: Bu münferit değil, erkek şiddeti; hatta münferit değil, adeta devlet politikası! Çocukları istismar edenlerin evlilik yoluyla aklanmasının önerilmesi bile istismarı meşrulaştırır dediğimizde bunu demek istemiştik. 15 yaş altında ‘rıza’yı tartıştırmayın dediğimizde tam da bunu önlemeye çalışmıştık.
Ama çocuk hamileliklerinin etkin soruşturulmaması, çoğunlukla istismarı açığa çıkaran rehber öğretmenlerin kısıtlanması, “bir kereden bir şey olmaz” denebilmesi, mevcut cezalar dahi çok ağır diye uygulanmazken ‘daha ağır ceza’ diyerek toplumun gözünü boyama ve cezasızlığı artırma çabası, fail yerine taciz/cinsel saldırı mağdurunu suçlamaya yönelik yaklaşımlar… Tüm bunlar ve dahası bu şiddeti hayatlarımıza egemen kılıyor. Bu yüzden birkaç gün sonra İkitelli’de benzer bir istismar girişimi olduğunu duyunca isyan ediyoruz, ama şaşırmıyoruz. Aynı gün bir kadının metrobüste yaşadığı cinsel saldırıya cevaben, erkeklerin şiddet uygulamamayı becermesi yerine kadınlara ayrı vagon konusunun gündeme getirilmesine de şaşırmıyoruz, ama isyan ediyoruz. Soruyoruz: Tacizin, tecavüzün, çocuk istismarının olmadan önlenmesi için daha kaç çocuğun bunu yaşaması, kaç kadına ‘sen tahrik etmişsindir’ imasında bulunulması gerek?
Ama biz kadınlar susmayacağız, onlar utanacaklar.”

İSTANBUL - KÜÇÜKÇEKMECE

Kanaraya Mahallesi’ndeki istismara tepkiler devam ederken Küçükçekmece’de bir çocuğun daha istismara uğradığı bilgisi verildi. Gün boyunca tepkileri dinmeyen Küçükçekmece halkı akşam saatlerinde tekrar sokağa çıktı.
Küçükçekmeceli Kadınlar, açıklamalarında “İstismarı ne affetmenize ne de istismarın önünü açan politikalarınıza izin vermeyeceğiz. Yargının defalarca bu suçlara ortak olduğunu biliyoruz. Bir kez daha söylüyoruz; erkek adalet değil, gerçek adalet için mücadele edeceğiz. Bir kez daha indirimlerle bu suçları aklamanıza, meşrulaştırmanıza izin vermeyeceğiz” dedi.

İSTANBUL - PENDİK

Pendik Kavakpınar Mahallesi'nde kadınlar çocuk istismarına karşı bir araya geldi. Basın açıklamasını okuyan kadınlar “Asıl tartışılması gereken cezaların artırılması değil çocukları güçlendirecek, suçu oluşmadan engelleyecek ve çocukları koruyacak mekanizmaları harekete geçirilmesidir” dedi.

İSTANBUL - ESENYALI


Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla dernek önünde toplanan kadınlar Perşembe Pazarı’nın önüne kadar yürüyerek burada basın açıklaması yaptılar.

MALTEPE



Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi'nin çağrısıyla mahalleli çocuk istismarına karşı ses çıkarmak için sokağa çıktı.

SULTANGAZİ

İstanbul Sultangazi’de de kadınlar yürüyüş yaparak çocuk istismarını protesto etti. Gazi Mahallesi İsmetpaşa Caddesinde yapılan açıklamada hükümete tepki öne çıktı.

İSTANBUL – AVCILAR


Küçükçekmece’de 5 yaşındaki çocuğa yönelik cinsel istismar ve metrobüste bir kadının cinsel saldırıya maruz kalmasına ilişkin açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Avcılar İlçe Örgütü, “bugün yaşanan her bir cinsel saldırı ve cinsel istismarın suç ortağı; istismarı aklayanlar, tecavüzcüleri koruyanlar, her türlü şiddeti toplumun her kesiminde arttıran eylem ve sözleri istikrarla sürdürenlerdir” dedi.
Avcılar Marmara Caddesi girişinde yapılan açıklamada konuşan EMEP Üyesi Berivan Balkay, Küçükçekmece ilçesinde yaşanan istismar ile metrobüste yaşanan cinsel saldırının her gün yaşanan onlarca istismar ve saldırıdan yalnızca medyaya yansıyanları olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ne yazık ki ülkenin her köşesinde her gün sayısız cinsel saldırı yaşanıyor ve çoğu kez failleri cezasız kalıyor. Artık yeter! İktidar partisinin sistematik uygulama ve söylemleri, kadınlar ve çocukların her türlü şiddetin hedefi haline gelmesinin önünü açıyor, günden güne suç sayısı artıyor. Çocukların tecavüzcüleriyle evlendirilmesi, çocuk evliliğinin teşviki gibi cinsel istismarı meşru kılmaya gayret eden yasa tasarılarından ‘bir kereden bir şey olmaz’ aklamalarına kadar her fırsatta çocuklar istismara açık hale getiriliyor. Öte yandan cezasızlık getiren yasalardan rıza tartışmalarına uzanan süreç failleri cesaretlendiriyor. Yaşanan olayların hemen ardından yayın yasakları getiriliyor. Biliyoruz ki bu türden yasaklar çocuğun üstün yararına kullanılmasından daha çok kamuoyu tepkisini azaltmak, basının takibini zorlaştırmak, faillerin yargılanıp yargılanmadığını, yargı sürecinin nasıl geçtiğini kamuoyunun bilmesini önlemek, yalnızca faillerin değil devletin sorumluluğu olduğu gerçeğinin üstünü örtmek için kullanılıyor.”
“Bir kez daha söylüyoruz: Kadına ve çocuğa yönelik şiddet politiktir ve bu şiddete karşı sessiz kalmıyoruz” diyen Balkay şu çağrıda bulundu: “İktidarın çocukları her türlü istismara, kadınları ise her türlü şiddete mahkUm etmeye dönük her türden uygulamasına karşı taleplerimizi haykırmak için tüm kadınları 1 Mayıs’ta alanlara mücadele etmeye çağırıyoruz.”

İSTANBUL – KARTAL


Kartal Emek ve Demokrasi Güçleri Kartal Meydanında ” Tacizleri, Tecavüzleri Koruma Yargıla” dediği bir basın açıklaması düzenledi.
Bu hafta içinde Topselvi Mahallesi Atatürk ilkokulunda çalışan sınıf öğretmeni İlkay Sivaslı’nında sevgilisi tarafından katledilmesi de protesto edildi.

İSTANBUL - NURTEPE


Güzeltepe ve Nurtepe’de de kadınlar sokağa çıkarak istismara tepki gösterdi. Güzeltepe meydanında toplanan kadınlar “Susma haykır, istismara hayır” sloganları attı. Kadınlar çocuklarını ve eşlerini de yanlarına katarak yürüdü. Basın açıklamasında, “Çocukların istismarlardan korunması için önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması gerekli. Çocuk istismarına karşı mücadele edeceğiz. Sessiz kalmayacağız. Failler aklanana kadar soruşturmanın takipçisi olacağız. Çocuklar savunmasız değildir. Çocuk istismarına karşı hep birlikte ses çıkartıyoruz” dedi.

Kadınlar ertesi gün de çocuk istismarına karşı tepkilerini sürdürerek sokağa çıktı.

İSTANBUL - EYÜP


Eyüp Alibeyköy’de Gülpa Market önünde toplanan siyasi parti, yöre dernekleri, kitle örgütleri ve mahalle halkı Küçükçekmece'de yaşanan çocuk istismarını protesto etti. Bir araya gelen yüzlerce kişi “Susma haykır istismara hayır”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganlarıyla Cengiz Topel Caddesi dört yoluna kadar yürüyerek basın açıklaması yaptı. Küçükçekmece'de yaşanan çocuk istismarı nezdinde bütün faillerin bulunmasını ve yargılanmasını isteyen Avukat Nebahat Bektaş, “Burada bizlere düşen görev çocuklarımızın istismara uğramadıkları ve katledilmedikleri bir ülkenin kurulması için demokrasi, insanlık ve hukuk mücadelesi vermektir” dedi.

İSTANBUL - EYÜP

Eyüp Alibeyköy Cengiztopel Mahallesinde esnaflar Küçükçekmece’de yaşanan çocuk istismarını protesto etmek için kepenk kapatarak basın açıklaması yaptı.

İSTANBUL - SANCAKTEPE
Sancaktepeli kadınlar da Demokrasi Caddesi girişinde toplanarak açıklama yaptı. “Çocuk istismarcıları cezalandırılsın”, “Kanarya halkı yalnız değildir” sloganları atan kadınlar, küçük çocuklarını da eyleme getirdi.
İSTANBUL - ŞİRİNEVLER


İstanbul'da Şirinevler köprüsünde CHP'liler ellerinde dövizlerle bir araya gelerek çocuk istismarına tepki gösterdi.

İZMİR


İzmir Kadın Platformu da çocuk istismarına karşı sessiz kalmayarak basın açıklaması düzenledi.
“Erkek adalet değil gerçek adalet” , “Çocuk istismarını aklatmayacağız”, “Fıtratınız batsın çocuklar yaşasın”, “AKP'den hesabı kadınlar soracak” sloganlarının atıldığı açıklamayı kadınlar adına Alev Özkiraz okudu.
“Bugün dört bir yanda başta kadınlar olmak üzere binlerce insan tacize, tecavüze, çocuk istismarcılarına karşı isyanda. Tacizin, tecavüzün üstü kapatılmaya, bir kereden bir şey olmaz diyerek aklanmaya çalışılıyor. İyi hal- saygın tutum indirimleriyle ödül gibi cezalar verildikçe bu olaylar her geçen gün daha da artıyor” diye konuşan Özkiraz, kadınlar olarak çocuk istismarına, kadına şiddete, tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine sessiz kalmadıklarını vurguladı. Kadınlar açıklamadan sonra protesto için 10 dakika oturma eylemi gerçekleştirdi.

ADANA


Ekmek ve Gül Adana okurları Küçükçekmece’ye bağlı Kanarya Mahallesinde 5 yaşındaki kız çocuğuna yönelik cinsel istismarı protesto etti.
Basın toplantısı yapan kadınlar istismar zanlılarının bir an önce bulunmasını istedi. Basın metnini okuyan Emine Bitireç, her güne bir taciz, istismar, tecavüz ya da şiddet haberi ile uyandıklarını belirterek “Cezasız bırakılan her suç, istismarı meşru kılmakta, suçluları cesaretlendirmektedir. Cinsel istismar failleri derhal yakalanarak tutuklanmalıdır. Gerçek adalet sağlanana ve sanıklar gereken cezayı alana kadar bu davaların da, erkek yargının da, erkek egemen sistemin de peşinde olacağız” dedi. 

ADANA - ŞAKİRPAŞA

Adana’nın Seyhan İlçesi’ne bağlı Şakirpaşa Mahallesinde yüzlerce kişi semt pazarında toplanarak çocuklara yönelik istismarların son bulmasını istedi. Mahalle halkı “Çocuklar uyurken susulur, ölürken değil” pankartı açtı. Eyleme katılan kadınlar çocuklarıyla ilgili duydukları kaygıları dile getirdi. Bir çocuk tepkisini hazırladığı bir metni okuyarak gösterdi. “Miniklerimize dokunmayın” diyen çocuk “Toprak utandı ölmekten, siz utanmadınız katledip öldürmekten” dedi.
Eylemde yapılan açıklamada, “Her olay nefes almamızı zorlaştırıyor olsa da susmamamız gerektiğini bu ortamda daha iyi anlayabiliyoruz. Çürüyen bu sisteminde çocuklarımıza sahip çıkacağız. Bizler anne ve babalar olarak bu toplum içerisinde taciz ve istismara uğrayan çocukları korumak için hazırlanan yasaya red oyu kullanan meclis üyelerini kınıyoruz” denildi.

BURSA

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla Heykel’de bir araya gelen Kadınlar “Susma haykır, istismara hayır”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Tacize, tecavüze, istismara hayır” sloganları attı. Basın açıklamasını okuyan Bursa Kadın Platformu üyesi Berna Yeşiltepe, yılda ortalama 8 bin çocuğun istismara uğradığını, Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısının son 10 yılda 3 kat arttığını söyledi. Yeşiltepe, “Çocuğu korumak devletin birinci görevidir. Çocuğun her türlü istismarına karşı hemen acil bir eylem planının hazırlanması gerek” sözleri ile bu durumun kamuoyunda tek boyutla tartışıldığına vurgu yaptı. Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’u görevini layıkıyla yapmaya ve çocuklara sahip çıkmaya davet ettiklerini söyledi. Yeşiltepe son olarak, “ Biz kadınlar her türlü desteğe hazırız” sözleri ile kadınların desteğini ve dayanışmasını belirtti. Yeşiltepe, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanını göreve çağırdı.


ESKİŞEHİR


Eskişehir’de kadınlar Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla sokağa çıkarak, İstanbul Küçükçekmece’de 5 yaşındaki bir çocuğun maruz kaldığı istismarı protesto etti. Adalar MİGROS önünde bir araya gelen kadınlar, cezasız bırakılan her suçun istismarı meşru kıldığına ve suçluları cesaretlendirdiğine dikkat çekerek, cinsel istismar faillerinin derhal yakalanarak tutuklanmasını istedi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’u görevini layıkıyla yapmaya davet eden Eskişehirli Kadınlar, “Gerçek adalet sağlanana ve sanıklar gereken cezayı alana kadar bu davaların da, erkek yargının da, erkek egemen sistemin de peşinde olacağız” dedi.
Kadınlar adına basın metnini Emel Bilgin okudu. Hemen hemen her gün ülkenin dört bir yanından çocuklara yönelik şiddet, taciz, tecavüz haberleriyle karşılaştıklarını söyleyen Bilgin, yaşanan olaylar ne kadar acıysa, bu olayların faillerinin bir bölümünün neredeyse ceza almadan yeniden topluma karışmasının o derece sarsıcı olduğunu kaydetti. İstanbul Küçükçekmece'de 5 yaşındaki çocuğun cinsel istismara uğramasının toplumun her kesiminde büyük bir üzüntü ve kaygı yarattığını dile getiren Bilgin, “Artık canımıza tak etti… Türkiye’de kadınların yüzde 26’sı 18 yaşından önce evlendiriliyor, yüzde 10’u ilk çocuğunu 18 yaşından önce kucağına alıyor. Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi. Türkiye, çocuklara karşı cinsel istismar, taciz ve tecavüz olaylarında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Son 10 yılda çocuk istismar davaları ise yüzde 700 arttı… Tüm bu rakamlar Türkiye’de çocuk istismarının giderek yaygınlaştığını gösteriyor. Çocuk istismarını önlemek için adım atması gereken yetkililerin bu artış karşısında hiçbir somut önlem almadıklarını görüyoruz” dedi. Bir an önce, başka çocukların da canı yanmadan caydırıcı önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Bilgin, çocuğu korumanın devletin birinci görevi olduğuna dikkat çekti. 

KOCAELİ

Kocaeli'de de kadınlar istismara tepki gösterdi. İzmit Belediye İş Hanı önünde Kocaeli Kadın Platformu'nun çağrısıyla toplanan kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. Kocaeli Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Sibel Yılmaz, "Daha birkaç gün önce 23 Nisan Çocuk Bayramı'ydı. Ama bir çocuk, bayramını yaşayamadı" dedi.
Anayasanın ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaların yok sayıldığını söyleyen Yılmaz, "İnançların, yasal kurumların, toplumsal alışkanlıkların cinsel saldırı ve istismarın aklanması için paravan olarak kullanılması özünde tüm toplumsal çürümüşlüğü ortaya sermektedir. Ne yazık ki bunun temel sorumlusu olan iktidar, devletin çocukların istismara uğradığı şartları ortadan kaldırma ve koruyucu-önleyici hizmetleri kurumsallaştırma görevine uygun hareket etmek bir yana, istismarı suç ve ceza eksenine sıkıştırmakta, hadım gibi insan haklarına aykırı ve dini referanslı çözümler önermektedir. Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslararası anlaşmalar yok sayılmaktadır" ifadelerini kullandı.
Şiddete, tacize ve tecavüze karşı mücadele edeceklerini söyleyen Yılmaz, "Biz kadınlar yıllardır devam ettirdiğiniz kadın ve çocuk düşmanı politikalarınızla asla barışmayacağız. Kadınlar olarak biliyoruz ki tacizi, tecavüzü, çocuk katliamlarını önlemenin yolu mücadele etmektir. Sokaklarda meydanlarda sesimizi yükselterek örgütlülüğümüzü büyütmektir. Ensar'da, Aladağ'da, cinsel istismara af yasası hazırlıklarında ve son olarak Küçükçekmece' de kadar tacizcileri savunan gerici cinsiyetçi düzeniniz batsın. Bu düzeni yıkana kadar mücadelemiz devam edecek, istismarı aklayan, bu suçlara ortak olan uygulamaların ve politikaların karşında olacağız" dedi.

 

Kocaeli’de Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar da çocuk istismarında iktidarın sorumluluğuna dikkat çekti. Çocuklarıyla birlikte eyleme katılan kadınlar “Susmak istismara ortak olmaktır, susmayacağız, çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

KAYSERİ



Kayserili kadınlar da çocuk istismarına karşı Cumhuriyet Meydanında açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Kayseri Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Elmas Şahin, “Çocuklara yönelik şiddet ve istismarın son bulduğu bir dünya için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

ÇORLU

Çorlu Kadın Platformu da 25 Nisan'da Atatürk Meydanı'nda eylem yaptı. Kadın derneklerinden yöre derneklerine, sendikalardan siyasi partilere, kadınlardan gençlere kadar çeşitli çevrelerin katıldığı eylemde çocuklara yönelik cinsel istismarın engellenememesine ve suçluların yargılanmamasına karşı öfke büyüktü. Çorlu Kadın Platformu adına Kader Demirkıran bir açıklama yaptı. Demirkıran, “Bizler artık yeter diyor ve bu suçlara ortak olmayacağımızı, sessiz kalmayacağımızı ve mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz" dedi.  Çorlu 1 Mayıs Tertip Komitesi adına bir açıklama yapan Eğitim Sen Çorlu Temsilcisi Şükrü Civelek, herkesi 1 Mayıs mitingine davet ederken, "Krizin faturasını ödememek için, kıdem tazminatlarımızı korumak, elimizden alınan emeklilik hakkı için, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına karşı, işsizliğe karşı önlem alınması ve gençlerimize mutlu bir gelecek için birleşmek herkesi 1 Mayıs’ta birleşmeye davet ediyorum” dedi.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformu da açıklama yaparak istismara tepki gösterdi. Açıklamada, "Tek bir çocuğun daha istismara uğramasına tahammülümüz yok! Devlet üzerine düşen yükümlülükleri derhal yerine getirmelidir. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Şiddetiniz karşısında çocuklar da kadınlar da susmayacaklar" denildi.

AYDIN


Aydın Kadın Dayanışma Platformu Küçükçekmece’de yaşanan çocuk istismarına karşı kent meydanında eylem yaptı. Kadınlar adına açıklama yapan Hilda Aksoy, faillerin cezasız bırakılarak cesaretlendirildiğine dikkat çekti. “Erkek adalet sistemi failleri aramıza salmaya devam edecek mi? Önlem almanız için daha kaç kadın, kaç çocuk, kaç insan istismarın mağduru olacak” diye soran Aksoy, ülkenin dört bir yanında başta kadınlar olmak üzere binlerce insanın tacize, tecavüze, çocuk istismarına karşı isyanda olduğunu söyleyerek “Taciz, tecavüz, çocuk istismarı olaylarında getirilen gizlilik kararlarının da çocukları korumaktan çok kamuoyu tepkisini azaltmaya dönük olduğuna dikkat çekti. Aksoy, “Bizi gizlilik kararları ile, provokasyoncu ilan ederek susturamazsınız. Bu olayların takipçisi olacağız” dedi.

DENİZLİ


Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü üyeleri de çocuk istismarına karşı eylem yaptı. Candoğan Parkında yapılan basın açıklamasında “Artan kadın cinayetleri ve çocuk istismarı vakaları münferit olaylar değil. AKP’nin kadın ve çocuk düşmanı politikaları, faillere ceza vermek şöyle dursun ceza indirimleriyle ödüllendirmeleri, suçluları cesaretlendiren asıl dayanaklardır. Çocuk tecavüzcülerini protesto edenlere biber gazı ile saldıran eril iktidarı ancak kadınların ortak mücadelesiyle yerle bir edebiliriz” denildi.

BALIKESİR


Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde sendikaların ve demokrasi platformunun çağrısıyla bir araya gelen vatandaşlar çocuk istismarına karşı sokağa çıktı.

MALATYA

Malatya Demokratik Kadın Platformu, Merkez Postahane önünde çocuk istismarına dur demek için basın açıklaması düzenledi. Kadınlar adına açıklama yapan Sakine Doğan “Öldürülen kadınların katillerinin iyi hal indirimi alması, çocuk istismarının üstünün örtülmesi ve istismarcıların cezasız kalması suçun meşrulaştırılmasına neden olmaktadır. Ve çocukların hayatlarına kast edenlere karşı sesimizi çıkarmak hepimizin sorumluluğudur” dedi.


İlgili haberler
5 MADDEDE SAYIYORUZ: Çocuk istismarında gerçek önl...

Çocuklara cinsel istismar gündem olduğunda hissettiğimiz duyguların başında öfke ve çaresizlik geliy...

Küçükçekmece’de çocuk istismarı protestosu

İstanbul Küçükçekmece’de 4 yaşındaki bir çocuk istismara maruz kaldı. Mahalle halkı karakol önünde t...

Metrobüste cinsel saldırı: Ben susmayacağım, sen u...

İstanbul'da bir kadın, metrobüste Fatih Özdemir'in cinsel saldırısına uğradı. Saldırgana tepki göste...