CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin: Kadınlara koşulsuz doğum borçlanması yapabilsin
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, kadınların sigorta girişlerinden önceki doğumlar için de borçlanma yapabilmelerine olanak sağlayan bir yasa değişikliği teklifinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, kadınlara sigortalı olarak tescil tarihinden önce gerçekleşen doğumlar için de SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı kaydına bakılmaksızın borçlanma hakkı verilmesi için kanun teklifi hazırladı. Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunduğu kanun teklifiyle “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu”nda değişiklik talep eden Şevkin, çocuk bakımı ve ev işleri nedeni ile birçok kadının iş bulmakta zorlandığına dikkat çekti.

‘EŞİTİSZLİKLER KADINLARI HAYATLARININ SONUNA KADAR ÇALIŞMAK ZORUNDA BIRAKIYOR’

Çoğu kadın iş bulmakta zorlanırken birçoğunun da sosyal güvenlik sisteminden kaynaklanan haksızlık nedeniyle hayatlarının sonuna kadar çalışmak zorunda bırakıldığını dile getiren Şevkin, “Bilindiği gibi doğum borçlanması sosyal güvenlik sistemi kapsamında düzenlenmiş bir hizmet borçlanması türüdür. Uzun sürelere yayılan çalışma hayatı, kadınların çocuklarına bakma sürelerinin yanında ev işlerini de idare etmek durumunda kaldıkları düşünüldüğünde çalışılmayan günlerin kişinin emekliliğine yansıması için gerçekleşen doğum borçlanması son derece önem taşımaktadır” diye konuştu. Bu önemle birlikte ne yazık ki kadınların emekliliklerine yansıması için gerçekleştirebilecekleri borçlanma doğumun ilk sigortalı olduğu tarihten sonra meydana gelmesinin gerektiğini kaydeden Dr. Şevkin, “5510 sayılı kanunun 41. maddesinde yer alan bu düzenleme kadınların daha uzun süre çalışmalarına neden olurken Anayasanın eşitlik ilkesine de aykırılık teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de kadınların hemen her gün cinayete, tacize, tecavüze maruz kaldığına işaret eden CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, “Ayrıca kimsesiz kadınlar yaşamlarını daha zor şartlar altında idame ettirmektedir. Kadınların daha zor iş buldukları bir gerçek olarak karşımızda dururken çok geç yaşlarda emekli edilmeleri ayrı bir olumsuzluktur. Anneler doğum borçlanması yapabilmelidir. Kadınların; doğumdan önce veya doğum sırasında sigortalı olup olmadığına bakılmaksızın doğum borçlanmasından faydalanabilmesinin önü açılmalıdır” diye konuştu.


İlgili haberler
DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...

Doğum borçlanması yine gündemde... Emekli olmak için gereken yaşı doldurdunuz. Ama prim gün sayısını...

DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...

Doğum borçlanmasının koşulları ne? Doğum borçlanması başvurusu nereye yapılır? Doğum borçlanması içi...

DOSYA: Kadınların emeklilik hakkı ve doğum borçlan...

Erkekler, sigorta girişinden önce yaptıkları askerlik için borçlanma hakkına sahip. Kadınlar ise sig...