Cezasızlık ve hükümet politikaları failleri cesaretlendiriyor
“Hayata geçen her yeni uygulamada kadın kazanımlarının harcanması, kadınların yok sayılması, şiddetin cezasız kalması toplumdaki erkek şiddetini cesaretlendiriyor.”

İstanbul, Konya, Kilis ve Bolu’da 4 kadın boşanmak istedikleri kocaları tarafından vuruldu. Dün birbiri ardına basına yansıyan bu olaylar, gözleri yeniden hükümetin boşanmayı zorlaştıran politikalarına ve kadına yönelik şiddet davalarındaki cezasızlık geleneğine çevirdi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, boşanmaları zorlaştırmak için ‘ikna merkezleri’ kurduğunu, müftülere nikah yetkisi verilerek kadınların medeni hukuktaki kazanımlarının elinden alındığını, hükümetin hayata geçirdiği her uygulamada kadınların yok sayıldığını, aşağılandığını, tüm bunların yanında yargının şiddet uygulayan erkekleri koruma tutumunun bugün failleri cesaretlendirdiğini söyledi.

ARDI ARDINA YAŞANMASI TESADÜF DEĞİL
Gülsüm Kav, her dört olayın da ardı ardına yaşanmasının tesadüf olmadığını, hükümet politikalarının erkek şiddetinin önünü açtığını belirtti. Kav kadınların, hükümetin hayata geçirdiği her yasal uygulamada yok sayıldığı, görmezden gelindiği hatta aşağılandığı için bu cinayetleri yaşadığını düşünüyor. “Ensest, istismar, şiddet gibi konularda bile kadınlar için tablo değişmiyor. Boşanma davalarında zorunlu arabuluculuğu öneren, kadınların nafaka hakkını evlilik süresi ile bağlantılandırarak kısıtlayan Boşanma Komisyonunun raporunu hatırlamak gerek. İtiraz ettikleri bu rapordaki maddelerin fiili olarak adımları atılıyor.”
Müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesiyle de kadınların medeni hukuktaki kazanımlarının ellerinden alındığını, nafaka hakkına göz diken düzenlemenin hayata geçirildiğini söyleyen Kav, “Tüm bunların yanında Aile Bakanlığı, boşanmak isteyen kadının sonrasına dair hayatını güvence altına almak yerine boşanmaları engellemek için bünyesinde ikna merkezleri kuruyor, önlediği boşanmaların sayısıyla övünüyor. Hayata geçen her yeni uygulamada kadın kazanımlarının harcanması, kadınların yok sayılması, şiddetin cezasız kalması toplumdaki erkek şiddetini cesaretlendiriyor” dedi.

BOŞANMAK İSTEYEN EŞİ VE BALDIZINI ÖLDÜRDÜ
İstanbul Kağıthane’de, önceki gün Kamil Emre Güvener, kendisinden boşanmak isteyen eşi Zerrin Demir Güvener’in annesinin evine gitti. Güvener, Melahat Demir’in lavaboya girmesinin ardından, yanında getirdiği tabancayla Zerrin Demir Güvener ile Betül Demir’i vurdu. Murat Demir, evden kaçarak olası bir ölümden kurtulurken, Kamil Emre Güvener daha sonra kendi başına dayadığı tabancayı ateşleyerek intihara kalkıştı. Betül Demir ve Zerrin Demir Güvener kaldırıldıkları hastane hayatını kaybetti. Kamil Emre Güvener’in ise tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

KURYE KILIĞINDA GİRİP KURŞUN YAĞDIRDI
Konya’da ise Zafer Tatlısert, kendisinden boşanmak isteyen S.G’nin çalıştığı işyerine kurye kılığında girerek kurşun yağdırdı. “Kasten yaralama” suçundan girdiği cezaevinden 2 ay önce tahliye olduğu öğrenilen Zafer Tatlısert, S.G’yi vurduktan sonra olay yerinden kaçtı. Vücuduna 4 kurşun isabet eden S.G. ise hastanede tedavi altına alındı.

POLİS, BOŞANMAK İSTEYEN EŞİYLE BİRLİKTE 6 KİŞİYİ VURDU
Kilis’te ise eşinin açtığı boşanma davasının görüldüğü adliyeye tabancasıyla giren polis Hakan K., duruşma salonu önünde eşi ve eşinin ailesine ateş açtı. Hakan K’nin tabancasından çıkan kurşunlara hedef olan kayınbiraderi 20 yaşındaki Ömer Zorlu olay yerinde yaşamını yitirirken, eşi Özay K, kayınvalidesi Emine Zorlu, kayınbiraderi Rıza Zorlu ve taraflarla ilgisi olmayan adliye binasında bulunan Emine K. ile Mehmet K. yaralandı. Hakan K., daha sonra tabancasını göğsüne ateşleyerek intihara teşebbüs etti. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, olayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.

POLİS NOKTASINA 50 METRE MESAFEDE VURULDU
Bolu’da Ahmet Ç, kendisine boşanma davası açan eşi 28 yaşındaki Sevim Ç’yi polislerin nöbet tuttuğu Valilik binasına 50 metre uzaklıkta, halkın yoğun olduğu Kent Meydanı’nda tabanca ile 4 el ateş ederek yaraladı. Dün yaşanan olayda karın, bacak, kol ve sırt bölgesinden yaralanan Sevim Ç’nin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Olay yerine 50 metre uzaklıkta Valilik binası önünde nöbet tutan Polis Özel Harekat ve Asayiş Şube polisleri Ahmet Ç’yi gözaltına aldı.

Kaynak: Evrensel gazetesi

İlgili haberler
2016 Mayısından 2017 Mayısına, Boşanmaların Önlenm...

2016 yılının Mayıs ve Haziran ayı, kadınların Boşanmaların Önlenmesi Komisyonunun haklarımızı sıfırl...

Kadın cinayetleri ve ‘Ne yapmalı?’

Kadın cinayetleri en büyük yaramız. Her ay onlarca kadın için çeltik atıyoruz ölümlere. Burhaniye’de...

Boşanmak istediği için öldürülen kadınların adalet...

Eşlerinden boşanmak isteyen kadınların haberleriyle uyandık bu sabah da. Öldürme eylemi tasarlanmış,...