‘Ceyda cinayet işlemedi, hayatını savundu’
Kendisini ölümle tehdit eden Gökhan Evinç’i öldürmek zorunda kalan Ceyda Malay hakim karşısına çıktı. Olayın cinayet değil, meşru müdafaa olduğuna dikkat çeken kadınlar da Ceyda’yı yalnız bırakmadı.

Yıllarca kendisini ve ailesini tehdit eden Gökhan Evinç’e karşı denediği her yolda yalnız bırakılan ve evlilik teklifini kabul etmek zorunda kaldığı Evinç’i öldüren Ceyda Malay hakim karşısına çıktı.

Kendisini ve ailesini sürekli ölümle tehdit eden Evinç’e karşı karakola yaptığı şikayetlere cevap alamayan Malay 13 Ocak günü evlerine gelen Gökhan Evinç’i babasının tüfeğiyle vurarak öldürdü.

..... görülen davada ..... oldu.

Dava öncesi açıklama yapan Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması üyesi kadınlar, olayın cinayet değil, meşru müdafaa kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Ceyda’ya özgürlük istiyoruz. Yaşamını savunmak zorunda kalan kadınlar değil, Kadın katilleri cezalandırılsın” dedi.

KADINLAR DEĞİL, KADIN KATİLLERİ CEZALANDIRILSIN
Kadınlar açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

“Balıkesir Edremit’in Darsofa Mahallesinde bir süredir bir trajedi yaşanmaktaydı. Kimse görmedi. Kimse görmek istemedi. Kimse sahip çıkmadı. Herkes suçlu. Hepimiz suçluyuz.

Ceyda, onurunu ve yaşamını tek başına kurtarmak zorunda kaldı…Bir karıncayı bile incitmeyen Ceyda, erkek egemen sistem ve anlayış yüzünden kendisine hayatı zindan eden bir erkeği öldürmek zorunda bırakıldı.

Yakınlarının beyanlarına göre; bir süredir Ceyda’ya ısrarla musallat olan Gökhan Evinç, kendisini istemediğini belirtmesinden sonra Ceyda’yı ıssız bir yerde sopayla dövdü. Ceyda bu durumu babasına anlattı. Anne ve babasını da öldürmekle tehdit eden Gökhan Evinç’in tehditleri üzerine Ceyda, Evinç’i karakola şikayet etti. Karakoldan da sonuç alamayan Ceyda, Gökhan’ın tehditleri nedeniyle yüzük takmak zorunda kaldı. Gökhan tarafından elinden telefonu alınan, sokağa çıkması, arkadaşlarıyla konuşması yasaklanan Ceyda’nın hayatı zindan oldu. Kapana kısıldı. İşine gidemedi.

Bir gün Ceyda’nın anne ve babasıyla birlikte yaşadığı eve gelen Gökhan Evinç’in tehditleri sonucu hem kendisinin hem ailesinin canını ve onurunu korumak için Ceyda babasının tüfeği ile Gökhan Evinç’i öldürmek zorunda kaldı.

Basında yer alan haberlere ve Ceyda’nın yakınlarının beyanlarına göre, Gökhan Evinç’in cinayet gibi bir sürü sabıkası var. Gökhan Evinç gibiler ortalıkta dolaştıkça, sistem tarafından beslendikçe, kadına yönelik şiddet ve tehditler karşısında kolluk kuvvetleri gereken tedbirleri almadıkça daha kaç Ceyda’nın yaşamı kararacak?

Ceyda cinayet işlemedi, kendi ve yakınlarının hayatını savundu, meşru müdafaada bulundu.

Balıkesir Valiliği’ni ve yerel yönetimleri kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda gerekli önlemleri almak ve kadın örgütleri ile işbirliği içinde somut adımlar atmak, her ilçede kadın danışma merkezleri açmak ve şiddet mağduru kadınlara sahip çıkmak, onları korumak ve kollamak üzere göreve çağırıyoruz.

Ceyda’nın davasını takip ediyoruz, Ceyda’ya özgürlük istiyoruz. Yaşamını savunmak zorunda kalan kadınlar değil, Kadın katilleri cezalandırılsın.”

İlgili haberler
Ceyda cinayet işlemedi, meşru müdafaada bulundu

Kendi hayatını ve ailesini kurtarabilmek için sürekli şiddet gördüğü nişanlısını öldüren Ceyda Malay...