Çanakkale’de bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek talebi nasıl büyüyor?
Ekmek ve Gül Grubu olarak okullarda her çocuğa ücretsiz yemek sağlanması için çalışma başlattık. Başlarken tereddütlerimiz oldu, şimdi talebin haklılığına ve beslenme ihtiyacının büyüklüğüne gördük.

Yaşanan ağır ekonomik krizin çocukların beslenmesi üzerindeki olumsuz etkisi gözle görülür biçimde artmış durumda. Okul kantinlerindeki fahiş fiyatlı sağlıksız yiyecekler nedeni ile aileler çocukların çantalarına evden bir şeyler hazırlayarak durumu idare etmeye çalışıyor. Ancak evde yemek hazırlamak dahi bu ekonomik koşullarda çok zor.

Çanakkale’de de Ekmek ve Gül Grubu olarak eylül ayında okullarda her çocuğa bir öğün ücretsiz yemek sağlanması için bir çalışma başlattık. Başlarken talebin karşılık bulup bulmayacağı konusunda tereddütlerimiz oldu. Çalışmaya başlayınca talebin haklılığına ve beslenme ihtiyacının büyüklüğüne tanık olduk.

İlk olarak basına yaptığımız açıklamayla bütün kitle örgütlerine kampanyaya katılım için çağrıda bulunduk. Ekmek ve Gül tarafından hazırlanan bilgilendirme dosyasıyla sendikalarından Eğitim Sen ve Eğitim-İş’i ziyaret ettik, kampanyayı birlikte yürütmek istediğimizi anlattık. Sendikalardan kampanyaya katılım olmadı. Bir taraftan görüşmelerimizi sürdürürken diğer taraftan Çanakkale Ekmek ve Gül Grubu olarak bildirilerimizi dağıtıp, afiş çalışması yaparak okul önlerinde imza toplamaya başladık. İlk çağrımıza Çanakkale Sağlık Çalışanları Derneği (ÇASEMDER), Çanakkale El Emeği Değerlendirme Derneği (ELDER) ve Kepez Özgür Kadın Dayanışması yanıt vererek çalışmalara katılmak istediklerini belirtmişlerdi. Bir araya gelerek neler yapabileceğimizi tartıştık, ortak stantlar açtık ve daha fazla kurumun desteğini almak için birlikte çaba harcadık. İlerleyen günlerde DİSK Emekli-Sen, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çanakkale Feminist Dayanışma, Çanakkale Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, 2021 Tüm Emekli Sen Çanakkale şubelerinin de katılımıyla daha geniş bir birliktelik oluşturduk. Yaptığımız basın toplantısıyla kampanyayı birlikte yürüteceğimizi duyurduk.

Bugüne kadar dört pazar yerinde stant açarak imza topladık ve her yerde kampanyaya yoğun ilgi vardı. Stantlarımız ve kurumlar olarak yaptığımız basın toplantısı yerel basında geniş yer buldu. Ortak yürüttüğümüz stant çalışmalarının yanında her kurum yaptığı etkinliklerde kampanyayı duyurmaya, üyelerinden imza toplamaya devam ediyor.

3 Kasım’da yapılan Çanakkale Belediye Meclis toplantısında kampanyamız gündem oldu. Aralık ayında yapılacak Belediye Meclis toplantısında da gündeme alınması ve her okulda çocuklara bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek sağlanması talebinin kabul edilmesi için çeşitli çağrılar yaparak süreci devam ettireceğiz.

ÇOCUKLAR AÇLIKTAN AĞLIYOR

Kampanyanın yürütüldüğü yerlerde katılan herkes talebin haklılığına ve devletin bunu yapması gerektiğine dikkat çekiyor. Özellikle stantlarda imza verirken “Çok doğru bir talep, iyi ki böyle bir kampanya yapıyorsunuz, hepimizin destek olması gerekir” gibi olumlu tepkiler alıyoruz. Çocukların yanında, ailelerde kendilerinin bile artan pahalılıktan dolayı sağlıklı beslenemediklerini dile getiriyor. Stantta bir veli okulda kızının arkadaşının açlıktan ağladığını anlattı.

Konuştuğumuz eğitimciler, çocuklara verilen yemeklerin her geçen gün daha da kalitesinin ve miktarının azaltıldığını, çocukların köylerden erken saatte okula ulaşıp bütün günü okulda geçirmeleri sebebiyle ciddi anlamda aç kaldıklarını ya da ekmek ağırlıklı beslendiklerini söylüyor. Genel olarak devletin bu konuda kaynağı olduğu fakat başka yerlere akıtıldığı kanısı hakim.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
CHP'li Beyhan Demir okullarda ‘1 Öğün ücretsiz yem...

Şişli Belediyesi Meclis Üyesi Beyhan Demir okullarda ‘1 Öğün ücretsiz yemek’ kampanyasına dikkat çek...

Abur cuburla karın doymaz: Her okulda #1ÖğünÜcrets...

Bursa’da okullarda bir öğün ücretsiz yemek kampanyası ses bulmaya devam ediyor. Veliler neden okulla...

Çanakkale'de '#1ÖğünÜcretsizSağlıklıYemek her çocu...

Çanakkale'de her okulda çocuklara bir öün ücretsiz ve sağlıklı yemek sağlanması için kampanya yürüte...