Bursa’da kadınlar 25 Kasım’a kadar her cumartesi eylem yapacak
25 Kasım öncesi kadınlar hazırlıklara başladı. Bursa’da kadınlar 25 Kasım’a kadar her cumartesi günü oturma eylemi yapacak.

Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Orhangazi Parkı’nda “Şiddete ve istismara karşı susmuyor, yaşam hakkımızı savunmak için kadın dayanışmasını büyütüyoruz” diyerek yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştirdi. Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününe kadar her hafta oturma eylemi yapacaklarını açıkladı.

BELEDİYELERİN KADINLARA AYIRACAK VAKTİ YOK!
Eylemde konuşan Berna Yeşiltepe “Gün geçmiyor ki kadınlar en yakınları tarafından öldürülmesin; sokakta, işyerinde, evde; tacize, tecavüze, şiddete, ayrımcılığa uğramasın. Gün geçmiyor ki göz bebeği çocuklarımızın istismara uğradığı haberlerini duymayalım. Kadına yönelik şiddet de çocuk istismarı da her geçen gün artmaktadır. Toplumun her kesiminde artan şiddet biz kadınları ve çocukları daha derinden etkiliyor. 25 Kasım tüm dünyada Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Birlik Mücadele Ve Dayanışma Günü’dür. Bizler Bursa Kadın Platformu olarak bugünden itibaren 25 Kasım’a kadar her cumartesi yarım saat oturma eylemi yapacağız” dedi.

Oturma eylemiyle kadına yönelik şiddete ve çocuk istismarına dikkat çekmek istediklerini ifade eden Yeşiltepe, “Maalesef biz kadın ve çocuklar her gün yaşam hakkımıza dönük saldırılara uğrarken kentimizi, ülkemizi yönetenler üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmiyor. Bursa Kadın Platformu olarak 13 Eylül’de yaptığımız basın açıklaması ile kentimizi yöneten belediyelerle acil taleplerimizi paylaşmıştık. Belediye başkanlarından randevular talep ettik. Buradan üzülerek söylüyoruz ki Nilüfer, Mudanya ve Gemlik belediyeleri dışında hiçbir belediye olumlu bir yanıt vermedi. Belediye başkanlarımız o kadar meşgul ki kentimizin yarısını oluşturan kadınlara ayıracak vakitleri yok” dedi.

HAKLARIMIZI ANCAK MÜCADELE İLE KAZANABİLİRİZ
Meclisi kadın cinayetlerine karşı harekete geçmeye çağıran Yeşiltepe “Biz şiddetin önlenmesi için taleplerimizi duyurmaya çalışırken Meclise gelecek olan yargı reformu paketinde kadınları yakından ilgilendiren iki konu var. Nafaka hakkının sınırlandırılmasını içeren düzenleme ve daha önce kamuoyunun büyük tepkisiyle iki kere geri çekilen çocuk istismarına evlilik yoluyla af düzenlemesi. Kızlar çocuk yaşta evlendirilecek, istismarcılar bir şekilde affedilecek, bir gün şiddetten uzaklaşmak için boşanmaya kalktıklarında da ‘Nafaka yok, kendi imkanlarınla geçin’ denecek” ifadelerini kullandı.

2016’da “Tecavüzü meşrulaştıramazsınız”, 2018’de “İstismarı affettirmeyiz” diyerek bir araya gelen kadınların çocuk istismarına ilişkin düzenlemeleri daha önce iki defa engellediğini hatırlatan Yeşiltepe, “Çocuk hamileliklerinin, evlilik içinde kadınlara yönelik şiddetin böyle tavan yaptığı bir dönemde üçüncü defa karşımıza geliyor düzenleme. Bu teklif toplumda ağır travmalara neden olacağı gibi çocuklarımızın geleceğini karartacaktır. Kolları sıvayalım, yine işimiz çok. Tüm kadınlara, kız kardeşlerimize sesleniyoruz; yan yana gelelim, çünkü acılarımızı ancak dayanışma ile sarar; haklarımızı ancak mücadele ile kazanabiliriz” dedi.

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Kasım ayında 31 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2018 yılı kasım ayında 31 kadının öldürüldüğünü açıkladı...

Yargı paketinde ‘nafaka’ düzenlemesi!

‘Yoksulluk nafakasıyla ilgili tartışmaları sona erdirmeye yönelik düzenleme, ikinci pakette yer alac...

Çocuk istismarına evlilik affında bitmeyen ısrar

Bu yargı paketi kadınların hayatına ipotek koyma paketidir. Kızlar çocuk yaşta evlendirilecek, istis...