Bursa Asya Pınar Üzümcü için eylem yapıldı: Asya’nın katiline yol verenler de suçlu
Kestel’de Asya Pınar Üzümcü hakkında uzaklaştırma kararı olan Oktay Hürmet tarafından bıçaklanarak katledilirken annesi ağır yaralandı. Bursa Kadın Platformu Üzümcü için açıklama yaptı.

Bursa’nın Kestel ilçesinde yaşayan 24 yaşındaki Asya Pınar Üzümcü daha önceden tehdit ve darp edildiği için hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı Okay Hürmet tarafından katledildi. Üzümcü’nün annesi İfakat Evci’yi ağır yaralan Hürmet tutuklandı. Bursa Kadın Platformu da Üzümcü için açıklama yaptı.

Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla Kestel’de bir araya gelen birçok kadın örgütü ve yurttaş, Asya Pınar Üzümcü için basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Bursa Kadın Platformu adına Neslihan Binbaş okudu.

Asya Pınar Üzümcü’nün davasını sahiplendiklerini ifade eden Neslihan Binbaş, gerçek adalet sağlanana kadar ve Oktay Hürmet hak ettiği cezayı alana kadar davanın takipçisi olacaklarını söyledi.

Katillerin sırtını sıvazlayan eril politikalar nedeniyle 2021 yılında 280 kadının öldürüldüğünü, 217 kadının ise şüpheli şekilde ölü bulunduğunu, 2022 yılının ilk gününden itibaren 71 günde 78 kadının öldürüldüğünü aktaran Binbaş, “Her gün en az 3 kadının öldürüldüğü bir ülkede yaşıyoruz. Kadınları korumak yerine İstanbul Sözleşmesi feshedildi; şimdi de gözlerini 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’a diktiler. Bir kişi daha eksilmemek için, kendimiz ve birbirimiz için mücadele ediyoruz. Şiddet dolu evlerden ayrılıyor, defalarca şikâyet ediyor, koruma istiyor, bizleri tehdit eden erkeklerin engellenmesini istiyoruz. Yapmıyorlar!” dedi. Cinayetlerin ansızın değil, göz göre göre geldiğini belirten Binbaş, “Kamu görevlileri görevini yapmıyor. Polis zamanında gelmiyor, kadınları yanlış yönlendiriyor, arabuluculuk yapıyor. Ölüme gönderiliyoruz. Bunlar yetmez gibi bir de İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiler. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı hayatta olabilecek kadınların isyanıyla buradayız!” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasında konuşan Asya Pınar Üzümcü’nün arkadaşı Serpil Aktaş da “Asya, Oktay Hürmet hakkında şiddet gördüğü ve tehdit edildiği için uzaklaştırma kararı aldırmış. Oktay Hürmet’in dört sabıka kaydı var, daha önce de başka bir kişiyi yaralamış. Bu suç makinasının aramızda gezmesine izin veren herkes suçlu. Asya’nın yerinde hepimiz olabilirdik. Kadın cinayetleri önlenebilir, İstanbul Sözleşmesi yaşatır” dedi.

ASYA’NIN ARKADAŞLARI: BU ÜLKEDE KADINLAR GÜVENDE DEĞİL

Asya’nın mücadeleci yapısından ve cesaretinden bahseden sınıf arkadaşları ise; bizleri dahi haklarımız için bilinçlendirirdi. Kendi daha önce uğradığı şiddetten dolayı sanık hakkında şikayette bulunmuş, uzaklaştırma kararı çıkarttırmıştı, öldürülmeden bir gün önce de karakola gidip sanığın kendini tehdit ettiğini ve korktuğunu söylemişti. Evinin kapısına kadar giden sanık Asya’yı, canımız arkadaşımızı katletti! Şu an Asya’nın fotoğrafını taşıdığımıza inanamıyoruz. Asya’yı onca şikayetine rağmen koruması gerekenler korumadılar. Her gün Asyalar katledilirken kadınları koruyamayanlar sanki her gün kadın cinayetleri yaşanmıyormuş gibi davranıyor. Bu ülkede kadınlar güvende değil. Bizim bugün burada olacağımız ve yetenekli, mücadeleci her konuda başarılı olan bir kadın arkadaşımızı, Asya’yı kaybedeceğimiz hiç aklımıza gelmezdi. Lütfen herkes bu davaya sahip çıksın, katiller ağır cezalar alsın istiyoruz. Hiç kimse bana bir şey olmaz demesin, herkes bu mücadeleye sahip çıksın birlik olsun!’’ dedi

Asya Pınar Üzümcü’nün aile yakını ise, “Katil Oktay Hürmet, denetimli serbestlikten yararlandı, her gün Kayseri’de emniyete gidip imza vermesi gerekiyordu ancak emniyet başka şehirde de imza verebilirsin deyince Bursa’ya geldi. Eğer Kayseri’de kalsaydı belki de bugün Asya yaşıyor olurdu. Yasalar maalesef ki kadınları değil, erkekleri koruyor” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bursa Kadın Platformu 8 Mart eylemi

Bursalı kadınlar ‘8 Mart’ta erkek devlet şiddetine, krize, yoksulluğa karşı dayanışmaya!’ şiarıyla F...

Bursa Kadın Platformu: Gülistan için adaleti kazan...

Bursa Kadın Platformu Fomara Meydanı’ndan seslendi: Gülistan Doku’yu bulacağız ve Gülistan için adal...

Bursa Kadın Platformu:İsyanımız da öfkemizde çok b...

Bursa Kadın Platformu, ‘hayatlarımız için isyandayız’ diyerek katledilen kadınlar için Fomara Meydan...