Bursa Akçağlayan’da kadınlar 8 Mart’ı ve depremi konuştu
Akçağlayan Gençlik kollarının çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Dayanışmayı ve mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü’ne giderken Bursa Akçağlayan Cemevi Gençlik kolları 8 Mart ve deprem konulu bir etkinlik düzenledi.

Akçağlayan Gençlik kollarının çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, “Dayanışmayı ve mücadeleyi büyüteceğiz” dedi.

‘YARALARIMIZ DAYANIŞMAYLA SARACAĞIZ’

Akçağlayan Cemevi’nde yapılan etkinlikte konuşan Akçağlayan Gençlik kolları temsilcisi Burcu Gülaçtı, “Bugün Türkiye’de kadının adı yok. Hükümetlerin ve onun yarattığı zihniyet kadınların nasıl giyineceğine, kaç çocuk doğuracağına, nasıl güleceğine ve sokakta gezip gezemeyeceğine karışıyor. Her yıl yüzlerce kadın katlediliyor boşanmak, ayrılmak istediği için. Kadınlara yönelik taciz ve tecavüz sonrasında kadının kıyafeti sokakta kaçta gezdiği sorgulanıyor. Çocuklar sistematik olarak tacize istismara maruz kalıyor. Ağır cezalar verilmediği gibi bunların üstü örtülüyor. Biz emekçi kadınlar var oldukça, ne bizlere dayatılan yaşam tarzına boyun eğeceğiz ne de çocuklarımızı, kardeşlerimizi bu gericiliğe teslim edeceğiz” dedi.

Depremin yıkıcılığını biz kadınlar daha fazla yaşıyoruz diyen Gülaçtı, “Yaralarımız dayanışma içerisinde saracağız. İlk günden bugüne dayanışma ağını ördük ve büyütüyoruz. Kadınlarla birlikte bugün deprem bölgesine hijyen kitleri başta olmak üzere yapılması gereken her şeyi dayanışma ağıyla yapıyoruz ve büyütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘HİJYEN MALZEMELERİNE İHTİYAÇ VAR’

Deprem sonrası bölgeye giderek incelemelerde bulunan Kestel Hacı Bektaş Veli Cemevi Başkanı Türkan Tolunay Çiftçi, “Bölgede hazırladıkları rapora değinerek şunları söyledi, “Gittiğimizde şehirlerin yerle bir olduğunu gördük. Çadırların kurulu olduğu yerler çok kötü. Bir araç geçtiğinde her yerin toz kapladığını gördük. Hangi sokağa girerseniz girin her yer aynı hayatlar bitmiş. Halkın depremzedelere yardım ettiğini herkes gördü bizde bunu yaşadık. Hijyen malzemelerine ihtiyaç var, kimsesiz çocukların tarikatlara bırakılmaması ve barınma için konteyner kentlerin oluşturulması gerekiyor” dedi.

‘DAYANIŞMA ZİNCİRİNİ DAHA DA BÜYÜTMEYE İHTİYAÇ VAR’

Ekmek ve Gül’ün başlattığı ‘Kız kardeşlik köprüsü ile hayatı yeniden kuruyoruz’ kampanyasını anlatan Funda Eylem Sancarbarlaz, “Depremin ilk anından beri hepimiz seferber olduk. Bizler başlattığımız kampanya ile bu seferberliği kalıcı hale getirmek istiyoruz. Sadece bir yardımlaşma değil yardımlaşmanın ötesinde hayatlarımızı yeniden kurmak deprem bölgesinde ki kadınların hayatlarını yeniden kurmak ama aynı zamanda da buradaki kadınların da daha güvenli yaşamlar güvenli kentler kurabilmesini sağlamak. Kadınların ve çocukların sağlıklı güvenli huzurlu bir ortamda yaşayabilmesi, barınma beslenme haklarının sağlanması, şiddete karşı önleyici ihtiyaçların karşılanması için bu kampanyayı büyütüyoruz. Bu kampanyayı birlikte daha da büyüteceğimize inanıyorum. Çünkü bu kampanya mücadele etme çağrısıdır birlikte olma çağrısıdır. Bütün kadınları bu kampanyanın bir parçası olmaya ve dayanışma zincirini daha da büyütmeye ihtiyaç var” dedi.

Etkinliğe katılana mahalleli kadınlar ve gençler, “Kadınlar olarak bu çatı altında toplanıp hep birlikte bir yandan deprem bölgesinden gelen insanların yaralarını sarıp, bir yandan da kendimizi depreme karşı hazırlamalıyız. Yeri geldiğinde seminerler, paneller yaparak, bir araya gelip konuşarak. Deprem de nelere dikkat edebiliriz? Yaşadığımız alanlar da yaşam üçgeni nerelerdedir bunları tartışıp öğrenerek. Hem kaygılarımızdan kurtulup hem de kendimizi bilinçlendirmemiz lazım. Hep birlikte dayanışma içerisinde yaşanabilir bir şehir kurmak için üzerimize düşeni yapmamız gerekir” ifadelerini kullandı. 8 Mart etkinliği şiir dinletisi ile son buldu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
EMAR: Kadın istihdamının yüzde 32,5’i kayıt dışı,...

Her 10 kadın işçiden yalnızca 1’i sendikalı, kayıt dışı istihdamı da dahil edildiğinde kadınlarda ge...

Gıda İş: Dayanışma ile yaralarımızı saracağız, örg...

DİSK/Gıda İş Genel Sekreteri Olcay Ozak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dair açıklama yaptı.

EMEP’ten 8 Mart açıklaması: Kadınlar dayanışmayla...

Emek Partisi, 8 Mart'a dair açıklamasında, “Bizi ayakta tutan bu dayanışmayı birlikte büyüteceğiz, i...