Bornovalı kadınlar şiddete ve yargı paketine karşı sokağa çıktı
Bornova Kadın Dayanışma Derneği kadına yönelik şiddete, kadın ve çocuk düşmanı yargı paketinde karşı açıklama yaptı.

Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD) kadına yönelik şiddete, kadın ve çocuk düşmanı yeni yargı paketinde karşı Bornova Küçükpark Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadınlar sık sık “Kadın cinayetleri politiktir”, “Nafaka hakkımız gasp edilemez” ve “Savaşa değil kadınlara bütçe” sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan dernek yönetiminden Songül Dolu, 2015-2018 yılları arasında 1559 kadının öldürüldüğünü hatırlatarak, 2019’un Ağustos ayında 49, Eylül ayında ise 53 kadının erkekler tarafından katledildiğini, katledilen kadınların 4’ü İzmir’de yaşadığını söyledi.

‘İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRACAK YASAL DEĞİŞİKLİĞİ KABUL ETMİYORUZ’

Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarının artarak devam ettiğini ifade eden Dolu, “Sorunun daha da katmerleşmesine yol açacak iki düzenleme tekrar önümüze getirilmek isteniyor. İkinci yargı paketi kapsamında nafaka hakkının sınırlandırılması ile çocuk istismarına evlilik yoluyla af getirilmesi kasım ayı içerisinde mecliste görüşülecek. Daha önce defalarca dile getirdik, çocuğun istismar failiyle evlendirilmesi durumunda cezanın ertelenmesi ya da affedilmesine ilişkin bu düzenleme, istismara devlet eliyle izin vermektir. Erken ve zorla evlilikleri meşrulaştıracak hiçbir yasal değişikliği kabul etmiyoruz. Bu düzenleme mecliste görüşülmemeli ve bir daha gündeme dahi getirilmemelidir. Nafaka hakkı, kadınların boşandıktan sonra ayakta kalabilmesi için zorunludur. Tam ve gerçek eşitlik sağlanıncaya kadar kadınları istemedikleri evliliği sürdürmeye mecbur bırakacak, ekonomik, fiziksel ve psikolojik şiddeti doğuracak böyle bir düzenlemeyi kabul etmiyoruz” dedi. Ekonomik kriz yüzünden artan eşitsizlikte kadınların daha fazla ezildiğini dile getiren Dolu, kadın ve çocuklara dönük şiddeti tırmandıran savaşa da değinerek silahlanmaya değil kadınlara bütçe istedi.


KIRMIZI FULARLAR SOKAĞA KAMPANYASI

“İstanbul Sözleşmesinin etkili bir biçimde uygulanıp hayata geçirilmesini, 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanunun gereği gibi uygulanmasını, kadınların işgücü sektörüne katılabilmesi için ücretsiz, kaliteli bakımevi ve kreşlerin açılmasını, kadınların eğitime katılmaları yönündeki engellerin kaldırılmasını, devletin toplumsal cinsiyet eşitliğini strateji planlarından çıkarmasını değil toplumsal eşitliği gözeten politikalar üretmesini, şiddete uğrayan kadınlar için başvuru, sığınma evleri sayısının artırılmasını, koşullarının iyileştirilmesini, ücretsiz danışmanlık, psikolojik, tıbbi destek verilmesini istiyoruz” diyen Dolu, “Haklarımızın tırpanlanmasına karşı boynunda, kolunda ya da çantanda kırmızı fularlarınla çık sokağa. Hiç birimiz yalnız değiliz, krize, şiddette eşitsizliklere karşı tepkimizi de dayanışmamızı da kırmızı fularlarımızla göstereceğiz. Tüm kadınları ve kadın örgütlerini 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününe kadar şiddeti görünür kılmak amacıyla başlattığımız “kırmızı fularlar sokağa” kampanyasına katılmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

İlgili haberler
5 MADDEDE SAYIYORUZ: Çocuk istismarında gerçek önl...

Çocuklara cinsel istismar gündem olduğunda hissettiğimiz duyguların başında öfke ve çaresizlik geliy...

Kadınlardan kadın cinayetlerine tepki: Adalet sağl...

Eyüp Güzeltepe Mahallesi pazarında mikrofonumuzu uzattığımız kadınlar Emine Bulut’un öldürülmesine v...

Katledilen Hafize’nin babası: Birlik olursak kadın...

Boşanmak istediği eşi tarafından öldürülen Hafize Kurban'ın babası davaya çağrı yaptı: Bu davayı gün...