BORKAD 25 Kasım öncesi film buluşması yaptı
Bornova Kadın Dayanışma Derneği, 25 Kasım öncesi film etkinliğinde buluştu.

Bornova Kadın Dayanışma Derneği, 25 Kasım öncesi film etkinliğinde buluştu. Bornova Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinlikte, kadınlar hep birlikte “Kadının Fendi” filmini izledi. Film gösterimi öncesi kısa bir konuşma yapan Dernek Başkanı Zeynep Reyşen, kadına yönelik şiddete karşı dünya kadınlarının tek yürek tek ses sokaklara çıktığı gün olan 25 Kasım’da dernek olarak alanlarda olacaklarını söyledi. Kadınlara Bornova Kadın Platformunun 16.00’da Bornova Metro önünde yapacakları basın açıklamasına katılım çağrısı yapan Reyşen, ardından İzmir Kadın Platformunun Alsancak Sevinç Pastanesi önünde 18.30’da gerçekleştireceği eyleme katılacaklarını belirtti. Dernek üyesi kadınlar eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam için alanlarda olacaklarını söyledi.

MİRABELLER’DEN MAHSA AMİNİ’YE MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Etkinlikte Ekmek ve Gül adına söz alan Nuray Öztürk ise 25 Kasım’ın tarihi ve bugün açısından önemine değinen bir konuşma yaptı. Öztürk, 25 Kasım’ın Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Mirabel kardeşlerin diktatörlük güçleri tarafından katledilmesi sonrası mücadelenin simgesi haline dönüştüklerini ve diktatörlüğün yıkılışı sonrası onların anısına ilan edildiğini hatırlattı. Kadınların o tarihten bu yana her türlü şiddete karşı 25 Kasım’da sokaklara çıktığını söyleyen Öztürk, İran’da yaşananlara dikkat çekti. Öztürk “İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesinin ardından zorunlu örtünmeye karşı özgürlükleri için sokakları dolduran İranlı kadınların mücadelesi, işçi sınıfı ve gençlik hareketiyle birleşerek greve, boykotlarla, rejime karşı kitlesel halk hareketine dönüştü. 2 ayı aşkındır eylemler tüm baskı ve şiddete rağmen devam ediyor. İran’da yaşananlar bize kadınların özgürlük mücadelesinin işçi sınıfı ile birleştiğinde neler olabileceğini gösteriyor” dedi.

KADINLARI GÜÇLÜ KILAN ÖRGÜTLÜLÜK

Türkiye’de de kadınların hakları ve hayatları için mücadele ettiğini söyleyen Öztürk, “AKP, iktidara geldiği günden bu yana kadınların haklarına saldırdı. Sağlığa erişim hakkından, eğitim hakkına, şiddete karşı koruyucu yasal haklarından medeni haklarına varana kadar kadınların kazanımlarını hedefe koydu, tartışmaya açarak gerici iktidarının dayanağı yaptı. Ama kadınların mücadelesini durduramadı” dedi. İstanbul Sözleşmesi eylemlerini hatırlatan Öztürk “Kadınlar eşitlik haklarından hayatlarından vazgeçmiyor. Yarın da eşitlik ve özgülükleri için sokaklarda olacak” diye konuştu. Bu gibi etkinliklerle yan yana gelmenin önemine dikkat çeken Öztürk, kadınları güçlü kılanın örgütlülük olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül