Birçok şehirde kadınlar 'Şiddete tolere etmiyoruz!' dedi
Birçok ilde kadınlar, Bakan Derya Yanık'ın pandemide artan şiddetin düzeyine tolere edilebilir demesi üzerine 'Şiddete tolere etmiyoruz!' demek için sokağa çıktı.
📍 KOCAELİ

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Kocaeli Kadın Platformu ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi Yaşatır İnisiyatifi'nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın kadına yönelik şiddetin tolere edilebilir olduğunu ifade eden sözlerine tepki gösterdi. Kadınlar Bakan Yanık'ı istifaya çağırdı. İzmit Belediye İş Hanı önünde toplanan kadınlar adına konuşma yapan BES Kocaeli Şube Başkanı Yeliz Yılmaz Karstarlı "Bakan Derya Yanık'ın TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu' nda yaptığı sunumda; pandemi döneminde, kadına yönelik şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir” düzeyde, yani '' hoşgörülebilir'' olduğunu belirtmiştir. Bakan Derya Yanık bu sözleriyle iktidarın kadına yaklaşımını da bir kez daha ortaya koymuştur" dedi.

📍 SAKARYA

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Sakarya Kadın Platformu çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Sakarya AKM önünde açıklama yaptı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık'ın kadına yönelik şiddete ilişkin Nisan ayındaki artışın tolere edilebilir olduğu sözlerine tepki gösterdi "Kadına yönelik şiddet tolere edilemez" dendi. Platform adına açıklama yapan Sakarya Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Yasemin Hacıeyüpoğlu "Kadına yönelik şiddeti münferit ve meşru gören anlayışınıza ve kadın düşmanı politikalara biz kadınların tahammülü kalmadı. Kadına yönelik şiddet tolere edilemez, bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Yaptığınız açıklamaları savunmak yerine, kadınlardan özür dilemeli ve derhal istifa etmelisiniz" dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yapılan “Kadın Konukevlerinde Koronavirüse Karşı Ek Tedbirler Alındı” başlıklı açıklamada yüksek can güvenliği riski bulunan kadınlar dışında başvuruların kabul edilmediği için kadınların sığınaklara kabulünün zorlaştırıldığını ifade eden Hacıeyüpoğlu, sosyalleşmenin, kadın dayanışma ağlarının, adli yardımın, koruma ve sağlık gibi hizmetlere erişimin neredeyse imkânsızlaştığını, salgın koşullarında kadınlara yönelik şiddet risklerinin katlanarak arttığını dile getirdi "Artan ev içi şiddeti önlemek için hiçbir önlem alınmadığı gibi çıkarılan infaz düzenlemeleriyle kadınlar aynı evde şiddet failleriyle birlikte yaşamaya zorlanmıştır.En vahim olanı ise, 20 Mart 2021 tarihinde TBMM devre dışı bırakılarak bir gece yarısı kararnamesiyle, kadınları şiddete karşı koruyan en kapsamlı uluslararası sözleşme niteliğindeolan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı olmuştur" diye konuştu. 

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESİH KARARINDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ’

Kadınlar olarak, yıllardır Kadına yönelik şiddetin politik olduğunu ve çözümü için kadınlarla birlikte etkin politikaların üretilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaşamın her alanında sağlanması gerektiğini ifade ettiklerini belirten Hacıeyüpoğlu, İstanbul sözleşmesinin fesih kararından derhal vazgeçilmesi gerektiğini ve sözleşmenin tüm maddeleriyle birlikte etkin olarak uygulanmasını talep ettiklerini söyledi, "Bizler, ataerkil kapitalizmin yarattığı ayrımcılık ve eşitsizlik son bulana dek mücadelemizi sürdürme kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Cinsiyetçi, tekçi, heteroseksist, türcü, gerici ve militarist politikalara karşı, kadın dayanışmasından aldığımız güçle haklarımızı ve hayatlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadelemizle biz kadınlar inşa edeceğiz" sözleri ile açıklamayı bitirdi.

 📍 BURSA

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Bursa Kadın Platformu artan erkek şiddeti olaylarına ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın sözlerine dair basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bursa Fomara Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar hem artan erkek şiddetine hem de Yanık’ın sözlerine dair bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yanık’ın şiddetin artışındaki nedenleri merak etmek değil bilmesi ve çözüm üretmesi gerektiğini ifade eden kadınlar, “Pandemide artan şiddet tolere edilebilir düzeyde” sözlerinin kadınların gündeminden uzak olmakla açıklanabileceğini söyledi.

Bursa Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Emek Saymaz, “Kadına yönelik şiddeti münferit ve meşru gören anlayışınıza ve kadın düşmanı politikalara biz kadınların tahammülü kalmadı! Yaptığınız açıklamaları savunmak yerine, kadınlardan özür dilemeli ve derhal istifa etmelisiniz!” dedi.

Erkek şiddetinin son bulması için etkin politikaların üretilmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında sağlanması gerektiğini işaret eden kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden de vazgeçmeyeceklerini bir kez daha söylediler.

Ataerkil sistemin yarattığı adaletsizlik ve eşitsizlikle bütün bunlar son bulana kadar mücadele edeceklerini söyleyen kadınlar, “Eşit ve özgür bir yaşamı örgütlü mücadelemizle biz kadınlar inşa edeceğiz” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdılar.


📍 ESKİŞEHİR

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısı ile Aile ve Sosyal Politikalar Eskişehir İl Müdürlüğü önünde bir araya gelen kadınlar, pandemide yaşanan kadına şiddet olaylarındaki artıştın tolere edilebilir olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı protesto etti. Kadınların eylemine CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de katıldı. Kadınlar adına basın metnini Eğitim Sen Eskişehir Şube Kadın Sekreteri Özge Akgül Ayaz okudu. Bakan Yanık’ın temsilcisi olduğu iktidar anlayışının kadın düşmanı politikalarını teşhir etmek ve artan şiddetin nedenleri konusundaki “merakını gidermek” için bir araya geldiklerini ifade eden Ayaz, “Kadınların hakları, eşitlik ve özgürlüğü için politika üretmesi beklenen ancak ne yazık ki isminde bile kadının adının olmadığı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın yaptığı bu açıklama iktidarın kadına yaklaşımını da bir kez daha gözler önüne sermiştir. Aynı iktidarın bir başka temsilcisi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun girdiği yolsuzluk, uyuşturucu, mafya-çete üçgeni içerisinde karşı karşıya geldiği Sedat Peker’e cevaben kadını aşağılayan ifadeleri de yine aynı kadın düşmanı politikalarının bir başka görüntüsüdür. Bu kadın düşmanı politikaların ve saldırıların yarattığı sonuç, daha fazla kadının şiddete uğraması, öldürülmesi, daha çok çocuğun istismar edilmesidir” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Ayaz, “Bu şiddeti önlemenin en önemli yoluysa şiddete karşı toplumsal ve bütünlüklü politikalar üretmekten geçer. İstanbul Sözleşmesi tüm maddeleriyle etkin bir şekilde uygulanmalı, caydırıcı yargı kararlarıyla cezasızlığa son verilmeli ve yeterli sayıda sığınma evi açılmalıdır” dedi.  Eskişehirli Kadınlar olarak, kadına yönelik şiddetteki artışı tolere edilebilir olarak gören zihniyete karşı, İstanbul Sözleşmesi’nden, haklarından, hayatlarından, eşit ve özgür yaşam mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini kaydeden Ayaz, kadına yönelik şiddete de, şiddeti meşrulaştıran zihniyete de tolere etmeyeceklerini belirtti.

📍 ANTALYA


Antalya Kadın Platformu, Attalos Heykeli önünde İstanbul Sözleşmesi’nin topluma yanlış lanse edilen ifadelerin doğrularını madde madde açıkladı.
Platform yaptığı eylemde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Kanık’ın son açıklamasındaki kadınlara yapılan şiddetin tolere edilebilir boyutta olduğu görüşünün kabul edilemez olduğunu belirtti ve bakanı istifaya çağırdı.
Kadınlar, topluma yanlış lanse edilen İstanbul Sözleşme’nin maddelerini okuyarak doğruları haykırdılar.  Sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini “ Hayatlarımızdan ve Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz” pankartıyla da belirttiler.

📍 ANTEP

Antep'te KESK Kadın Meclisi, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde bir araya gelerek pandemi döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir" düzeyde olduğunu söyleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'ı protesto etti. Açıklamayı okuyan Antep SES Eşbaşkanı Serpil Dağdemir, bu sözlerin iktidarın kadınlara karşı politikasını bir kez daha ortaya koyduğunu belirterek, Derya Yanık'a istifa çağrısında bulundu.

İlgili haberler
KESK Kadın Meclisleri: Kadına yönelik şiddet toler...

Pandemi döneminde kadına şiddet olaylarındaki artışın tolere edilebilir olduğunu söyleyen Aile ve So...