Çiğli Ekmek ve Gül Okurları olarak Güzeltepe - Şirintepe Kadın Semtevi’nde “Çocuk İstismarı ve Korunması” konulu bir panel düzenlendik. Çocuk istismarını psikolojik, sosyal ve siyasal yönüyle değerlendirdik, çocuklarımızı nasıl koruyacağımızı ve ne talep edeceğimizi tartıştık. Panel katılımcılar açısından oldukça verimliydi. Ama ben burada panelin içeriğinden çok örgütlenme sürecinde karşılaştığımız kadınlarla yaptığımız sohbetlerden bahsetmek istiyorum. Panelin örgütlenmesi sırasında çoğu kadın onlarca kişiye ulaşarak yüz yüze geldik. Bu görüşmeler esnasında özellikle kadınlar sorun ve taleplerini dile getirdiler. Görüşmelerde karşılaştığımız en temel sorun, ücretsiz kreş, şiddet gören kadınların sığınacak bir yerinin olmaması ve iş bulamadığı için şiddet ortamına geri dönmek zorunda kalmasıydı.
Örneğin, ev emekçisi olduğunu söyleyen bir kadın, bu tür etkinliklere katılmak istediği halde katılamadığını, eşinden şiddet gördüğünü, çalışmak istediğini ancak ne uygun bir iş nede çocuklarını bırakacak bir yer olmadığından çalışamadığını anlattı. “Devlet kadınların çalışacağı iş imkanları yaratmalıdır. Şiddet gören, istismara uğrayan kadın ve çocuğa sahip çıkmalı, kreşler açmalı" diyerek taleplerini sıraladı.
Cemevinde görevli bir kadında, bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu ancak bu ve benzeri semtlerdeki kadınların bu etkinliklere yeterince katılamadığını gözlemlediğini, çünkü kadınların ekonomik olarak ayakta duramadığını, çocuklarını güvenle bırakacak bir yerin olmadığını söyleyerek, “Belediyeler ücretsiz veya düşük ücretli kreşler açmalı. Kadınların istihdamı çok önemli bu nedenle kadınlara istihdam alanı yaratılmalıdır” dedi.
Bir kadın kuruluşunda çalıştığını söyleyen başka bir kadın ise, işi gereği şiddet görmüş çok sayıda kadınla karşılaştığını, bu kadınları ilgili birimlere yönlendirdiği halde bir çoğunun sorunlarının çözülmediğini ve tekrar şiddet ortamına geri dönmek zorunda kaldıklarını vurgulayarak “Sığınma evleri çok yetersiz. Diğer taraftan kadın sığınma evine yerleşinceye kadar kalacak bir yerinin olması gerek. Bu yüzden belediyeler ve devlet şiddet görmüş kadının en azından bir kaç gün kalabileceği konukevleri açmalıdır. Ayrıca bu ve benzeri paneller halkın aydınlanması açısından önemli” diye konuştu.
Görüştüğümüz kadınlardan bazıları panele katıldı, bazıları katılmadı ya da katılamadı ancak hepsinin ortak sorunu iş, çocukları için ücretsiz ya da düşük ücretli kreş ve şiddete karşı etkin korumaydı. Zaten tüm kadınların ortak sorunu bu değil mi? Önemli olan sorunlarımızın çözümü için yerellerden başlayarak taleplerimiz etrafında örgütlenmek ve mücadele etmek. Biz kolları sıvadık...
İlgili haberler
Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?
Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...
Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...
Çiğli Kadın Platformu öldürülen kadınlar için soka...
İzmir Çiğli’de öldürülen Habibe ve Fatma kızkardeşler için kadınlar sokağa çıkıyor.
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.