BES’in ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’ stickerları yasa dışı bulundu
Çiğli Vergi Dairesi müdürünün talimatıyla ’İstanbul Sözleşmesi yaşatır’, ‘Vergide adalet istiyoruz’ afiş ve materyalleri kaldırıldı.

Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi, Çiğli Vergi Dairesinde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Vergide adalet istiyoruz” afiş ve materyallerin vergi dairesi müdürü talimatıyla kaldırtılması ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlığınca da benzeri bir talimatın çalışanlara ulaştırılması üzerine sendika binasında basın açıklaması düzenledi.

Basın metnini okuyan BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, “23 Aralık Cuma günü Çiğli Vergi Dairesi müdürünün özellikle “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ibareli stickerların yasa dışı olduğu gerekçesiyle sökülmesi konusunda talimat verdiğini öğrendik. Müdürün konuyla ilgili sendika temsilcilerimizle görüşmesini bekledik. Ancak bir süre sonra bir personel yardımıyla çalışma masasındaki personelin rızası da alınmadan stcikerların söküldüğü temsilcilerimiz ve üyelerimiz tarafından tespit edildi. Yani söz konusu stciker ya da afişlerin yasal olup olmadığı ile ilgili Çiğli Vergi Dairesi Müdürü tarafından sendikamızdan herhangi bir görüş alınmamıştır” dedi.

‘YAPILAN İŞLEM ANAYASA’YA AYKIRIDIR’

Yapılan işlemin 4688 Sayılı Sendika Yasası, ilgili Başbakanlık Genelgeleri ve Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden Güven, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın vergi dairelerine gönderdiği yazıda, sendikanın afiş ve stickerlarnı “siyasi amaca hizmet” olarak değerlendirdiğini ve tüm birimlerde gerekli işlemin yapılacağını ifade ettiğini söyledi.

Güven, “İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı’nın söz konusu mesajın içeriğine bakarsanız ancak “Cumhurbaşkanı” yetkisinde yazılabilecek bir talimat olduğu görülmektedir. Görünen o ki seçim sürecine girilirken vergi daireleri seçim dairelerine dönecektir. Başkanlık hangi yetkiyle böyle bir mesajı yazdığı, sendika görsel afiş, sticker vb. de ne gibi suçlar olduğu açıklanmadan sanki bir savcılık makamı gibi davranmış, yetmemiş yargı makamı olmuş ve sendikamız afiş ve bildirilerini yasa dışı ilan etmiş olmaktadır” diye sordu.

‘SENDİKAL HAKLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

“Sendikal hak ve özgürlüklerimizden sizler bir yerlere şirin görüneceksiniz diye asla vazgeçmeyeceğiz” diyen Güven son olarak şunları söyledi; “İVDB açıklamalıdır, kimin hangi kurum ya da siyasinin talimatıyla neye güvenerek böyle bir uygulamaya gidiyorsunuz? Çalışanların en temel hakkı olan sendikal faaliyeti engellediğinizin farkında mısınız? Sendika materyalle siyasidir diye kendine göre nitelendirerek söküp atamazsınız suçtur. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığından derhal sökülen afiş ve stickerlerın yerine konulmasını, attıkları mesajı iptal etmelerini aksi takdirde sorumlu idareciler hakkında sendika olarak yasal işlem başlatacağımızı buradan duyuruyoruz. Ve asla ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır’, ‘Mobbinge hayır’, ‘Vergi dilimi soygununa hayır’ demekten yayınlamaktan, afiş asmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel


İlgili haberler
Belediye işçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesi bizi...

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi işçi kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini belirte...

İzmir Barosu: İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir, h...

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına tepki gösteren İzmir Barosu, Cumhurbaşkanı kararının usuls...

İstanbul Sözleşmesi eylemindeki polis şiddetine te...

Kadıköy'de gerçekleştirilen İstanbul Sözleşmesi eyleminde yaşanan polis şiddetini protesto eden İsta...