Batıkent’te kadınlar: Barışı savunuyoruz
Batıkentli kadınlar 8 Mart öncesi savaşa karşı barışın sesini yükseltmek için bir araya geldi: ‘Savaşa karşı biz kadınlar barışı savunuyoruz!’

Batıkentli kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Murat Karayalçın Meydanında buluştu. “Erkek ve devlet şiddetine, krize, yoksulluğa karşı yaşasın 8 Mart” diyerek bir araya gelen kadınlar, 6 Mart’ta Anıtpark’ta gerçekleşecek eyleme katılım çağrısı yaptı. Kadınlar “Kapitalizmin bitmek bilmez savaş politikaları yüzünden şimdi de Ukraynalı kadın ve çocuklar yurdundan ediliyor. Savaşa karşı biz kadınlar barışı savunuyoruz!”

Batıkentli kadınlar adına açıklamayı Ayça Toprak, her yıl olduğu gibi 8 Mart'ta da kadınlara, çocuklara, LGBTİ’lere yönelik şiddete, ayrımcılığı karşı mücadele için alanlarda olduklarını söyledi. 8 Mart’ın kadınlar için tarihsel anlamına dikkat çeken Toprak, 165 yıl önce mücadelelerini isyan tarihine yazdıran kadın işçilerin direnişinin 165 yıl sonra bugün hala sürdüğünü söyledi. Kadınların hakkını almak ve direnişi sürdürmek için 8 Mart ruhuyla mücadeleyi büyüttüğünü belirten Toprak, kadın düşmanı saldırılara, failleri cesaretlendiren cezasızlar politikalara karşı mücadelenin gücüyle 8 Mart’ta kadınların alanlara çıktığını söyledi.

‘EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK İÇİN BURADAYIZ’

Neoliberal politikaların iflas ettiğine, kadınların giderek yoksullaştığına dikkat çeken Toprak, “Ekonomik kriz biz kadınların hayatında katmerli bir yük olarak yaşanıyor. Hayatı var eden karşılıksız bakım emeği tamamen bizim omuzlarımızda, boğuluyoruz, fakat birbirimizi bırakmıyoruz. Ekonomik krizle karşı dayanışmamızı büyütmek ve görünmeyen emeğimize sahip çıkmak için buradayız” dedi.

‘KADINLAR MÜCADELENİN ÖN SAFINDA’

Kadınların bu günlerde direnişin ön saflarında mücadele ettiğini hatırlatan Toprak, “Migros depoda, Farplas’da Çorap fabrikaları direnişlerinde grevlerinde... Fabrika önlerinde direnen kadın işçileri Batıkent Meydanında selamlıyoruz” dedi. İstanbul Sözleşmesinin ardından kadınların haklarına saldırıların hız kesmediğini söyleyen Toprak, “Şule Çet, Emine Bulut, İpek Er, Ceren Damar, Aleyna Çakır, Fatma Altınmakas, Hande Kader ve daha nice kadın arkadaşımız aramızdan alınırken biz faillerden de failleri cezasız bırakanlardan da hesap sorduk” diye konuştu.

‘SAVAŞA KARŞI BARIŞI SAVUNUYORUZ’

Savaşlar yüzünden göç etmek zorunda bırakılan mülteci kadınların hedef haline getirildiğini, cinsiyetçi saldırılara maruz bırakıldığını söyleyen Toprak, şöyle konuştu: “Kapitalizmin bitmek bilmez savaş politikaları yüzünden şimdi de Ukraynalı kadın ve çocuklar yurdundan ediliyor. Savaş koşullarında en çok kadınlar ve çocuklar hedef haline getiriliyor, şiddetin her türlüsüne maruz bırakılıyor, cinsiyetçi söylemlerin malzemesi olarak görülüyor. Savaşa karşı biz kadınlar barışı savunuyoruz.!”

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Ortaca Kadın Platformu: Savaşa, yoksulluğa, şiddet...

Muğla Ortaca’da kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde savaşa, yoksulluğa, işsizliğe, güvence...

Sömürüye, savaşa, şiddete ve yoksulluğa karşı kadı...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken Türkiye’nin dört bir yanında sokaklara çıkacak kadınla...

Bu bir bilgisayar oyunu değil! Bu, savaş!

Savaşı barış zamanının bütününe yayan faşist iktidarlar da muhtemel tehlikelere karşı kadını, onlara...