Batıkentli kadınlar uyardı: Haklarımızı mücadele ederek kazandık, vazgeçmeyeceğiz
Batıkent’te kadınlar, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin gündeme gelmesine karşı eylem yaparak, ‘Haklarımızı ve özgürlüğümüzü mücadele ederek kazandık, vazgeçmeyeceğiz’ dedi.

İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açan hükümete karşı kadınlar bugün itibarıyla sokağa çıktı. Ankara’nın Yenimahalle ilçesi Batıkent Meydan AVM önünde bir araya gelen Batıkentli kadınlar, “Haklarımızdan, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni uygulayın” dedi. “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganı atan kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Sıla Soyaslan, “İstanbul Sözleşmesi 2014 yılında yürürlüğe girdi. Bu bağlamda yapılan en kapsamlı düzenleme 6284 sayılı Kanun oldu. İstanbul Sözleşmesi’nin dört temel işlevi; şiddeti önleme, faili cezalandırma, şiddete uğrayanı koruma, tüm şiddeti ortadan kaldıracak bütüncül politikalar üretmektir. Bu dört temel işlev devletin sorumlulukları arasında yer almaktadır. Fakat AKP Sözleşmenin temel aldığı, şiddetin önlenmesi için kadın erkek eşitliğinin sağlanması, şiddetin kaynağının toplumsal cinsiyet temelli algılanmasına dair temel yükümlülüklerini ihlal eden bir tarafta durmaktadır” dedi.  

‘AKP SÖZLEŞMEYİ İHLAL EDEREK SUÇ İŞLİYOR’

Soyaslan açıklamaya şöyle devam etti: “AKP MYK’sının İstanbul Sözleşmesi’ni konuşmak adına toplanması, AKP vekillerinin kadın düşmanı açıklamaları, AKP’nin erkek yargısının H. B. gibi tecavüz faillerini cezalandırmayarak sokaklarda dolanmasına izin vermesi, AKP valilerinin kadınların şiddet karşısında haklarını savunan dernekleri kapatması, AKP medyasının cinsiyetçi dili, kadın düşmanlığını temel alan yayınları kısacası kadın düşmanı tüm politikalar ile AKP İstanbul Sözleşmesi’ni fiili olarak ihlal ederek yasal olarak suç işlemektedir. AKP Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı kadın erkek eşitliğine inanmadığını ‘Tavuğa horozluk yaptıramazsın, horoza tavukluk yaptırırken, yumurta çıkmaz’ diyerek açıklama yaparak suç işlemektedir.”


‘SÖZLEŞMEYİ KALDIRMAK İÇİN HAREKETE GEÇENLER KADINLARIN ÖFKESİNDE BOĞULACAK’

“Sema Maraşlı sosyal medya hesaplarından her gün İstanbul Sözleşmesi’ne saldıran açıklamalar yaparak, kadın düşmanlarını savunarak ve erkek şiddetini perçinleyerek suç işlemektedir. Ensar Vakfı çocuk istismarlarının hesabını vermeden basına ve kamuoyuna İstanbul Sözleşmesi’ne dair açıklama yaparak, din kisvesi altında yaşamlarımıza saldırıyı meşru kılmaya çalışarak, LGBTİ bireyleri görmezden gelerek suç işlemektedir. Kısacası karşımıza kamusal ve özel alanda erkek egemen işbirliği çıkıyor. Fakat haklarımızı ve özgürlüğümüzü mücadele ederek kazandık. Kolay kolay vazgeçmeye niyetli değiliz. Toplumun gözü önünde suç işleyen katiller, kadın düşmanı iktidar sahipleri bilsinler ki: Bedenimiz, emeğimiz ve kimliğimiz bizimdir. Kadınlar birbirini savunmak için nöbettedir. Dünyayı yeni baştan kurmak için adımlarımızı hızlandırdık. Uyarıyoruz: İstanbul Sözleşmesi’ni kaldırmak için harekete geçenler kadınların öfkesinde boğulacaktır.”


İlgili haberler
Yalovalı kadınlar: İstanbul Sözleşmesi yaşatır, va...

Yalova’da ‘İstanbul Sözleşmesi yaşatır, vazgeçmiyoruz’ diyen kadınlar sokağa çıktı, eylem yaptı. İkt...

İstanbul, Ankara ve İzmir’den 5 Ağustos’a çağrı :...

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerde başlatılan kampanyalar dahilinde kadınlar 5 Ağustos’ta da...

5 Ağustos’ta kadınlar sokakta!

Kadınlar, eşitlik haklarının güvenceye alınması ve şiddete karşı korunması için önemli bir uluslarar...