6 Şubat depreminin ardından Hatay, İskenderun, Mustafa Kemal Mahallesi’nde Ekmek ve Gül, Rotary kulübü, BİRTEK-SEN, DİSK’e bağlı İletişim-İş, Gıda-İş ve Emek Partisinin kurduğu çadır kent, depremin 38. gününde AFAD tarafından kaldırılıp yerine AFAD çadırları kurulmuştu.
Bugün ise 170. gün. Dün öğlen saatlerinde Mehmet Akif Ersoy çadırkentine gelen Deprem Koordinasyon Kaymakamı Şafak Karaca çadırkentte ikamet eden depremzedelere, çadır kentin 15 gün içerisinde kaldırılacağını bildirdi. Çadırkentte yaşayan kadınlar Ekmek ve Gül’e konuştu.
‘DEPREM KOORDİNASYON KAYMAKAMI SORUN ÇÖZMÜYOR, YENİ SORUNLAR YARATIYOR’
Evinin az hasarlı olduğunu, ancak yan dairesinin ağır hasarlı olmasından kaynaklı evinde kalamadığını söyleyen Kader, çocuğunun böbrek büyümesi ve astım hastası olduğunu belirterek günlük ihtiyaçları için evine girip çıktığını belirtti. Kaymakamın “Evine girebiliyorsan evinde kalabilirsin” dediğini aktaran Kader, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Yan bina hasarlı, evim kalamam. Bunu belirtince kaymakam ‘O zaman Sakarya Mahallesi’ndeki Akpınar çadırkentine ya da gemiye gidebilirsin’ dedi. Ancak gemide kadınlar ve erkekler ayrı ayrı kalıyor. Çocuğumun kriz geçirmesi durumunda gemide ne yaparım. Ayrıca hastalığından dolayı çocuğumun özel beslenmesi gerekli. Bunu hiçbir zaman karşılayamıyorum. Şu an ne gemiye ne de başka bir yere gitmek istemiyorum. Bura bizim mahallemiz, çocuklarım burada okuyor, gidersek çocuklarımı nasıl okula götüreceğim? Kaymakam sorunlarımızı çözmek yerine sorun ve sıkıntı çıkarıyor.”
‘BURADAN AYRILMAK DEĞİL BURADA İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ’
Aynı çadır kentte kalan otizm hastası oğlu olan Ayşe ise kendilerine konteyner kentte konteyner çıktığını ifade etti. Ancak oğlunun dışarıda kendine bir yaşam alanı kurduğunu konteynerin önüne branda çekilmesine kaymakamlığın müsaade etmediği için gidemediğini belirten Ayşe “Ne kaymakamlık ne de AFAD sorunlarımıza çare olmuyor” dedi.
Oğlunun engelli olduğunu belirten bir başka depremzede ise dün öğlen saatlerinde kaymakamın çadırkente gelip 5 gün içinde çadırkenti boşaltacaklarını bildirdiğini dile getirdi. Depremzede “Nereye gideceğimizi bilmiyoruz” dedi.
Depremzede Sunay ise mahalleye uzak iki nokta olan yerleri öneren kaymakama tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Biz depremzedeler göçebe gibi oradan oraya mı gideceğiz, ne yapacağız? Her şeyimiz burada, başka yerlere gidemeyiz. Hayatımızı kolaylaştırmak yerine daha zorlaştırıyorlar. Herhangi bir devlet erkanı bir gün geçirsin, bu çadırlarda ne çektiğimizi görsün. Bizim talebimiz buradan ayrılmak değil, burada insanca yaşanılabilir bir sistem istiyoruz.”
Fotoğraf: Alperen Demir/Ekmek ve Gül
İlgili haberler
İskenderun'da depremzede kadınlarla buluştuk: "Yar...
İskenderun’da Gültepe Mahallesi’nde depremzede kadınlarla buluştuk. Kadınlar yaşadıklarını, yaşam ko...
İskenderun’da çadırda yangın çıktı: 1 çocuk yaşamı...
Hatay'ın İskenderun ilçesinde depremzedelerin kaldığı çadırda çıkan yangında yaralanan 4 yaşındaki E...
İskenderun sağlık taramasından notlar: Kadınlar ve...
Kız Kardeşlik Köprüsü kampanyası kapsamında İskenderun'da 300 kadına sağlık taraması yapıldı: Kadınl...
- EN SON
- ÇOK OKUNAN
- ÖNERİLEN
Editörden
Bültenimize abone olun!
E-posta listesine kayıt oldunuz.