Bandırmalı kadınlar: Muhtaç olmadığımız bir yaşam istiyoruz
Üniversite öğrencileri, çalışan kadınlar ve ev kadınlarından oluşan Bandırma Ekmek ve Gül, ilk etkinliğini 8 Mart’ta gerçekleştirirken, kadınların seçimlerden beklentilerini de sordu.

Bandırma’da kadınlar olarak haklarımıza ve taleplerimize sahip çıkmak, birlikte daha güçlü olmak için bir araya gelip Ekmek ve Gül Topluluğu oluşturduk.

Üniversite öğrencileri, çalışan kadınlar ve ev kadınları olarak birlikte yürümeyi hedeflediğimiz topluluğumuzun ilk etkinliği olan 8 Mart etkinliğini 3 Mart’ta gerçekleştirdik. Düzenlediğimiz etkinlikte sinevizyon gösterimi, söyleşi ve müzik dinletisi yapıldı. Kadın erkek Bandırmalıların katıldığı etkinliğe hazırlık süreci bizim için önemli bir deneyim oldu.
İlçe merkezinde standlar kurduk, üniversitede, mahallelerde ve pazarda binlerce çağrı bildirisi dağıttık. Bu sırada kendimizi Bandırma’ya tanıtma fırsatı da bulmuş olduk.

ÖZGÜR OLMAK İSTİYORUZ

8 Mart’ın ardından ekonomik kriz ve yerel seçimlerle ilgili kadınların taleplerini öğrenmek üzere, Kadın Kahvesi’ne gittik.
Burada sohbet ettiğimiz kadınlar, krizin günlük hayatlarını, sadece çarşı pazar boyutuyla ve mutfak açısından etkilemediğini, sosyal hayat olanaklarının da daha çok kısıtlandığını anlattılar. Tiyatroya, sinemaya gitmek bir yana dışarı çıkıp bir yerde çay, kahve içmenin bile zorlaştığı bir süreç yaşadıklarını söyleyen kadınlar, “Nasıl bir ülkede, nasıl bir gelecekte yaşamak istediklerini” sorduğumuzda ise hep bir ağızdan “Özgür” yanıtını verdiler.

Levent Mahallesi Muhtar Adayı Netice Yalın “Kadınların önüne duvarlar konulmadığı, kimseye muhtaç olmadığımız ve bunun farkına varıldığı bir dünya istiyoruz” diyerek açıyor, “özgürlükten” kastını. Yerel seçimler konusunda “Kadınlarla ilgili çok vaat yok ama olanların da gerçekleşeceğine inanmıyoruz” diyen Yalın, isteklerini şöyle sıralıyor: “Sosyal alanlar açılmasını istiyoruz. İşsiz birçok kadın var buna çözüm bulmalarını istiyoruz.”
Sohbetimiz bize “ekmek ve gül” taleplerimizin ne kadar güncel olduğunu ve kadın dayanışmasının hayatın her alanında ne kadar büyük ihtiyaç olduğunu bir kez daha gösteriyor.

İlgili haberler
Gebze: ‘Kadınlar yan yana geldikçe güçleniyor’

Gebze Ekmek ve Gül Grubunun çağrısıyla kahvaltıda buluşan kadınlar Flormar direnişini, yerel seçimle...

8 Mart 2019| Krize, şiddete eşitsizliğe karşı kadı...

Hakları için, eşitlik için, insanca bir yaşam için mücadele edecek, dayanışmanın ve birlik olmanın g...

8 Mart etkinlikleri devam ediyor...

Türkiye’nin pek çok ilinde kadınlar bir araya gelerek 8 Mart etkinlikleirni gerçekleştirmeye devam e...