8 Mart etkinlikleri devam ediyor...
Türkiye’nin pek çok ilinde kadınlar bir araya gelerek 8 Mart etkinlikleirni gerçekleştirmeye devam ediyor.

ESENYURT’TA EMEKÇİ KADINLAR BULUŞTU

Esenyurt Ekmek ve Gül dergisi grubu ve Çorum İmat köyü dayanışma derneği ile ortaklaşa yapılan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği çağrısıyla kadınlar Çorum İmat Köyü Dayanışma Derneğinde bir araya geldi. 8 Mart'ın kadın mücadelesindeki anlam ve önemine dair açılış konuşması yapan dernek başkanı Şahizar Sam kadınların böyle anlamlı günlerde yan yana gelmesini, mücadele hattının birlikte örülmesi gerektiğini, örgütlü ve birlikte hareket eden bir kadının daima güçlü olduğunu ve bu gücü de birbirimizden aldığını bu etkinliklerin yılda bir kez böyle kapalı salonlarda değil de meydanlarda, sokaklarda, fabrikalarda, evlerde daha çok yan yana gelerek daha çok omuz omuza mücadele ederek olması gerektiğini vurguladı.

Kadınların her alanda yaşadığı ayrımcılık, eşitsizlik, şiddet ve tacizin yanı sıra, ekonomik krizin yarattığı sıkıntılar da emekçi kadınların gündemindeydi. Kadınların yoğun olarak katılım gösterdiği serbest kürsü de ev emekçisinden, fabrika işçisine hemen hemen her kadın konuşma yaparak sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. “Krizin faturasını ödemeyeceğiz” diyen kadınlar bundan sonrası için nasıl mücadele edilebileceğini, nasıl daha fazla yan yana gelebileceğini tartıştı. Etkinlik şiir ve müzik dinletileri ile devam etti.

ALİBEYKÖY’DE KADINLAR YÜRÜYÜŞ SONRASI ETKİNLİKTE BULUŞTU


Eyüp Alibeyköy'de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yürüyüş düzenledi. Gülpa market önünde bir araya gelen kadınlar, “Yaşasın 8 Mart”, “Dünya yerinden oynar, kadınlar birlik olsa”, “Cinsel , ulusal, sınıfsal sömürüye son” sloganları atarak 8 Mart etkinliğinin yapılacağı Çağdaş Erzurumlular Derneği Federasyonuna kadar yürüdü.
Etkinlikte konuşan, CHP Belediye Başkan Adayı Emel Bilenoğlu, “Hayatın her alanında önce biz kadınlar olacağız. Kadın olmak zor ne yapacağız demeyeceğiz bütün kadınlar birlik olmalı, birbirini desteklemeliler” diye konuştu. Bilenoğlu, “Sandığa giderken biz kadın olarak geleceğe dair bir hayalim var mı diye düşünmeli. Ben bütün kadınlara umut dolu bir Eyüpsultan diliyorum. Mutlu bir sabaha uyanmak için çalışalım” dedi.

Karadolap Mahalle Muhtar Adayı Filiz Karayutu, “Kadın olmak gerçekten zor. Kadın emeği çok önemli” diye konuştu.

Akşemsettin Mahalle Muhtar Adayı Hülya Zabun, “Kadın mücadelesi senelerdir hiç değişmedi. Kadınlar olarak haklarımıza sahip çıkalım. Özellikle kadın arkadaşların desteğine ihtiyacımız var” dedi.

HDP, meclis Üyesi Belgin Şahin ise “Hergün aynı eşitsizliklerle karşı karşıyayız. Leyla Güven'in başlatmış olduğu cezaevlerindeki açlık grevlerine, Flormar işçilerine selamlarımızı gönderiyorum” dedi.

GÜZELTEPE’DE KADINLAR BİR ARADA


Eyüp Güzeltepe’de yaklaşık 50 kadın Sivas Beykonağı Derneğinde Ekmek ve Gül’ün düzenlemiş olduğu şenlikte buluştu. Şenlikte Güzeltepeli kadınlarla dayanışma için gelen Yasemin ve Vahide söyledikleri türkülerle, şarkılarla kadınları coştururken, kadınlar da eşlik etti. Kadınlar yapılan etkinlikle dayanışmanın kendilerini güçlü kıldığını söyledi. Şenliğe katılan kadınlar; dayanışmaya, yan yana gelmeye her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu belirtti.

SULTANGAZİ’DE KADINLAR KAHVALTIDA BULUŞTU

İstanbul Sultangazi Emek Partili kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla kahvaltıda buluştu. Emek Partisi Sultangazi ilçe binasında onlarca kadının katıldığı kahvaltıda kadınlar atölye çalışması ile sorunlarını ve çözüm yollarını tartıştı. Kahvaltıya Gazi Mahallesi Muhtar adayı Hürriyet Baba ve Sultangazi Bağımsız Meclis Üyesi Adayı Çayan Sarıkaş Çiçek de katıldı.

Yapılan konuşmalarla bugün yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle eşitsizliğin derinleştiği vurgusu yapılırken, işçi ve emekçi kadınların zor olan yaşamlarının daha da zorlaştığı vurgusu yapıldı. Bu zorluğa, şiddete , tacize, eşitsizliğe karşı mücadele yollarını konuşan kadınlar daha çok bir araya gelme, dayanışma içinde olma noktasında sözlerini söyledi.

İKİTELLİ’DE İŞÇİ KADINLAR BULUŞTU

İkitelli’de Ekmek ve Gül çağrısıyla çoğunluğu işçi kadınlardan oluşan bir buluşma gerçekleşti. 8 Mart dolayısıyla bir araya gelen kadınlar, 8 Mart’ın tarihini ve önemini konuşurken rakamlarla Türkiye’de kadınların durumu ortaya konulmaya çalışıldı. Şiir ve türkü dinletisinin yanı sıra krizi konuşan kadınlar krizin kendilerini nasıl etkilediğini anlattı. Etkinlik devamında kadınlar krizin faturasının işçilere kesilmesine karşı tek çözüm yolu için ‘birlikte hareket etmek ve mücadele etmek’ gerektiğine dikkat çekti. 

ŞİŞLİ’DE KADINLAR EKMEK VE GÜL ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU


9 Mart Cumartesi Beşiktaş komşu kapısı derneğinde Şişli Ekmek ve gül grubu olarak kadınlar bir araya geldi. Yaklaşık 20 kadının yan yana geldiği etkinlikte kadınlar bundan sonrası için Şişli’de neler yapabileceklerini tartıştı.

MUSTAFA KEMAL MAHALLESİNDE KADINLAR BULUŞTU

İstanbul Ataşehir Mustafa Kemal mahallesinde Ekmek ve Gül Grubu tarafından düzenlenen etkinliğe yaklaşık 200 kadın katıldı.

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Neriman Yaldız, “1857’de New York tekstil fabrikasında yanarak yaşamını yitiren 129 kadın işçinin mücadelesinden öğreneceğimiz çok şey var. Biz de mücadele ederek bir araya gelerek haklarımızı kazanabiliriz” diye konuştu.
Etkinlikte oynanan tek kişilik tiyatro oyunuyla kadınlar Mersin’de tecavüz edilip öldürülen Özgecan Aslan şahsında kadın cinayetlerini ve cinsel saldırılara tepki gösterirken, “Zeliş Nasıl Kurtulur” adlı tiyatro oyununda da erken yaşta evliliklere, kadına yönelik şiddete dikkat çekildi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Ekmek ve Gül Grubunun ortak oluşturduğu kor ile Helin Erenler’in müzik dinletileriyle kadınlar halaylar çekti.


ADANA’DA KADINLAR EKMEK VE GÜL ETKİNLİĞİNDE BİR ARAYA GELDİ


Adana Ekmek ve Gül Kadın Korosunun düzenlediği 8 Mart etkinliğinde yüzlerce kadın bir araya geldi. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlikte Türkçe, Kürtçe ve Arapça türküler söylendi. Etkinlikte krize, şiddete ve eşitsizliğe karşı kadınların birlikte mücadele etme vurgusu öne çıktı. Etkinliğe katılan Ekmek ve Gül Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Fulya Alikoç, Ekmek ve Gül Dergisi’ne kadınların yazdıklarında ortaya çıkan krizin yakıcı sonuçlarından bahsederek “Kriz bizim için işçileşmek, işsizleşmek demekse, yoksullaşmak demekse, daha fazla şiddet, istismarın üzerinin örtülmesi, kadınların çığlıklarının duyulmaması demekse biz, krizden çıkmak için hangi tarafta olacağımızı belirlemeliyiz” dedi. Emek ve sermaye arasındaki uzlaşmaz çelişkiyi “Birinin selameti, diğerinin felaketi” diye tanımlayan Alikoç, “Biz hem Ekmek ve Gül’den hem de işçi kadın buluşmalarından gördük ki milyonlarca kadın bu uzlaşmazlığın bir tarafı. Dolayısıyla krize karşı tek çare kapitalizmin felaketi olmakta. Bu yüzden gücümüz birliğimiz” dedi.

ANTALYA EKMEK VE GÜL GRUBUNDAN ETKİNLİK


Antalya Ekmek Ve Gül Kadın Grubu çağrısıyla kadın okurlar buluştu. Şair Zekiye Yüksel ve Ezgi Polen Çelik şiirler okurken, Naciye Çokbilir türküleriyle etkniliğe renk kattı. Etkinlikte Ekmekve Gül Kadın Tiyatro ekibi de oyunlar sergiledi. Ekmek ve Gül Grubu adına konuşan Aynur Seyrek Ekmek ve Gül’ün kadınlar için önemini anlattı. 

ANTEP’TE EKMEK VE GÜL’ÜN GENÇ OKURLARI BULUŞTU


Antep’te üniversiteli Ekmek ve Gül Eki okuru genç kadınlar 8 Mart dolayısıyla bir araya geldi.Buluşmada 8 Mart’ın kadınlar için önemi, anma ve kutlamaların etkisine dair tartışmalar gerçekleşirken, bir yandan da ülkedeki işçi, emekçi, öğrenci kadınların yaşadıkları sıkıntılardan, kadınların gasp edilen haklarından bahsedildi.Yaşanan sorunlara çözüm arayışları sunulurken Ekmek ve Gül ekiyle yeni tanışmış bazı genç kadın arkadaşlar ise etkinliğin verimli geçtiğini dile getirdiler. Kadınlar daha çok buluşma ve bir araya gelme kararı aldılar. 

BATIKENT ADLİYECİLER SİTESİNDE İLK 8 MART ETKİNLİĞİ


Batıkent Kardelen Mahallesi Adliyeciler Sitesi’nde oturan kadınlar bu yıl ilk kez site yönetiminin çağrısıyla kız kardeşliğin ve dayanışmanın artması için buluştu. Katılımcılar etkinliği şöyle anlattı; “Bu yıl sitede ilk kez bir araya gelişimizin neden site yönetiminde bir kadın arkadaşın görev almasıydı. Bu durum ise kadınların değiştirici, dönüştürücü, paylaşımcı olmasından kaynaklanıyordu. Etkinliğimize misafir olarak gelen bir kadın arkadaş meraktan geldiğini ve izleyip kendi sitelerinde de bu tür etkinliklerin yapılması için talepte bulunacağını belirti. Sohbetimizde 8 Mart’ı doğuran nedenler ve tarihçesi anlatıldı. 8 Mart’ın emekçi kadınların mücadele günü olduğu ve aradan 162 yıl geçmesine rağmen hala sorunlarımızın da taleplerimizin de değişmediği, koşulların aynı olduğuna vurgu yapıldı. Etkinlik, gelen kadınların çok hoşuna giderken, bundan sonra da bu tür bir araya gelmelerin önemi üzerinde duruldu. Sorunlarımızı konuşmak, dayanışmamızı büyütmek, birlikte çözüm üretmek ve site yönetiminde görev alan kadın arkadaşımızı desteklemek için bu tür etkinliklerin yapılması istendi. Etkinliğimizde site yönetiminin çeşitli ikramları ve evlerimizde hazırladığımız yiyecekleri paylaşıp, halaylar çekip, eğlenerek güzel bir gece geçirdik.”

KEÇİÖREN’DE KADINLAR BULUŞTU: BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ 


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Keçiören Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar “Birleşerek Güçleniyoruz” şiarıyla Yunus Emre Kültür Merkezi’nde buluştu. Özgürlük, eşitlik ve barış talebiyle yapılan basın açıklamasını Arife Nurali okudu. Nurali, 8 Mart’ın tarihsel sürecinden bahsettiği açıklamada, bugün de benzer süreçlerin devam ettiğini söyledi. Kadını aileye mahkum eden politikaları reddettiklerini belirten Nurali, “Yoksulluğa, şiddete, tacize, tecavüze, savaşa karşı birlikte mücadele edeceğiz. Hayatlarımızdan ve kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyecek, dayanışmayı güçlendireceğiz” dedi. Etkinlik, kadın mücadelesinden kesitlerin yer aldığı slayt gösterisi, yaratıcı drama tekniği ile “Kadının Hikayesi” adlı oyun, şiir ve müzik dinletisi ile devam etti. Etkinlikte halk sanatçısı Gülseren Kılıç da türküleriyle sahne aldı. Etkinliğe kadınların katılımın yoğunluğu göze çarparken, kadınların coşkulu olduğu gözlendi. Şiir ve müzik dinletisinde yaşamını yitiren kadınların fotoğrafları taşındı.


BURSA’DA KADINLAR NİLÜFER BELEDİYESİ ÇAĞRISIYLA BULUŞTU


Bursa’da Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği 8 Mart coşkuyla kutlandı. Basın açıklamasını okuyan Nergiz Döner; “Bir kişi daha eksilmemek için, hayatlarımızı savunmak için bizi sosyal hayattan dışlamaya çalışanlara karşı biz her yerdeyiz demek için bir araya geldik. Güvenceli yaşam güvenceli istihdam alanı sağlanana kadar kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılık son bulana kadar susmuyoruz. İsyanımızı büyütüyoruz” dedi.

BALÇOVA EKMEK VE GÜL KADIN DAYANIŞMASI

Balçova Kadın Dayanışması Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkiniliğini 9 Mart cumartesi günü 200 kişilik katılımla gerçekleştirdi. Etkinlik, sinevizyon gösterimi ve yanarak ölen işçi kadınların anılmasıyla başladı. SES işyeri temsilcisi Günseli Uğur, kadınların yerel yönetimlerden taleplerini okuduktan sonra Balçova Belediye Başkan Adayı Fatma Çalkaya kadınlara kreş ve yaşlı bakım merkezi sözü verdi. Etkinliğin devamında sahne alan BEKEV tiyatro ekibi sunduğu skeçte aile içindeki kadın erkek rollerine değinirken katılımcılar sahneye destek verdi. Şiirlerle devam eden etkinlik, Balçova Belediyesi Halk Müziği Korosunun sahne almasıyla sona erdi.

BORNOVA’DA KADINLAR ETKİNLİKTE BULUŞTU

Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD) Atatürk Mahallesi Kültür Merkezinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği düzenledi.
Etkinlikte açılış konuşmasını BORKAD Başkanı Zeynep Reyşen, 8 Mart’ın tarihçesini hatırlatarak “Bu mücadele günün bugünkü mücadelemize ışık tutmasını sağlamak amaçlı bir araya geldik. 8 Mart’ta kadınlar olarak krize, şiddete, tacize ve çocuk istismarına karşı eşit bir yaşam için mücadele edeceğiz. Ülke derin bir ekonomik kriz yaşıyor. Ekonomik kriz halkın tüm kesimlerini etkilerken en çok kadınları vuruyor. Krizin derinleştirdiği sorunların muhatabı hem evde hem işte en önce ve daha çok kadınlar oluyor. Kadın işsizlik oranı erkeklere nazaran daha fazlayken, işçi kadınlar en ufak krizde dahi ilk önce kapının önüne konuyor. Evde, işyerinde, sokakta, okulda mekan, zaman fark etmeden kadınlar psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Bunlar yetmez gibi toplumsal yaşamdan dışlanıyor, çocuk ve yaşlı bakımı yükü altında bir kez daha eziliyoruz. Ama çözümsüz değiliz. Derneğimiz hayatın her alanında var olan kadınların ortak talepleri etrafında bir aradalığını sağlamak ve dayanışmayı örmek için var. Söyleyecek sözümüz, değiştirecek gücümüz var diyoruz” diye konuştu.

72 gündür fabrika önünde direnen SİBAŞ işçisi kadınların dayanışma mesajı gönderdiği etkinlikte 8 Mart’ın tarihçesinin ve kadınların taleplerinin yer aldığı sinevizyon gösteriminin yanı sıra kadınlar, şiir dinletileri sundu, BORKAD Ekmek ve Gül Kadın Korosu da sahne aldı.

YAMANLAR’DA KADIN BULUŞMASI

Yamanlar Cemevinde düzenlenen etkinlikte yaklaşık 200 kadın bir araya geldi. Etkinlikte açılış konuşmasını yapan Yamanlar Cemevi Kadın Kolu Başkanı Şefika Katı, tarihe mâl olmuş ve kendi alanlarında üstün başarı göstermiş kadınlardan örnekler verdi. SES İzmir Eşbaşkanı Hülya Ulaşoğlu da her kadının eşitlik mücadelesinin bir ucundan tutması gerektiğine dikkat çekerek “Biz kadınlar sokağa çıkarak özgürleşebiliriz. Eşitlik için, haklarımızı elde etmek için bir arada olalım, sokakta olalım” dedi.

Yamanlar Cemevi Kadın Korosu türkülerle izleyenlerin beğenisini topladı. Kadınların kendi çabalarıyla hazırlayıp sahneledikleri tiyatro oyunu da beğeni topladı.

ANTALYA’DA MALİ MÜŞAVİRLER ODASI 8 MART ETKİNLİĞİ DÜZENLEDİ

Antalya’da Malı Müşavirler Odası Kadın Komisyonunun hazırladığı sekiz Mart etkinliğinde kadınlar “Biz kadınlar aynı gemideyiz ve her yerdeyiz” dedi.

EDREMİT’TE KADINLAR ETKİNLİKTE BULUŞTU

Balıkesir Edremit ilçesindeki Altınoluk mahallesinde kadınlar 8 Mart dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirdi. “Krizin yükünü taşımayacağız” diyen kadınlar şiddete karşı sloganlarla etkinlik alanına ulaştı. Emek kadın korosunun şiirleri ve slayt gösterimini izleyen kadınlar 8 Mart’ın önemini konuştu.

DENİZLİ SERVERGAZİ MAHALLESİ KADINLARI 8 MART ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU

Denizli’nin merkez mahallesi olan Servergazi Mahallesi’nde muhtar adayı Aysel Menteş’in çağrısıyla kadınlar bir araya gelerek 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü etkinliği yaptı.

Uzun süredir seçim çalışması yapan muhtar adayı Aysel Menteş’in çağrısıyla araya gelen kadınlar, hem sorunlarını konuştular hem de muhtar adaylarıyla birlikte çözümü aradılar.

Etkinlik muhtar adayı Aysel Menteş’in konuşmasıyla başladı. Bir araya gelen kadınların Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayan Menteş Servergazi Mahallesi’nde kadınların özne olduğunu ve bu mahallede yaşayan kadınlar olarak birlikte güzel şeyler yapabileceklerini belirtti. Menteş “Aday olduğum ilk günden beri en çok desteğini gördüğüm kesim kadınlar oldu. Her kadın mahallemize kadın muhtar istiyormuş, bunu fark ettim. İlk günden beni göstermiş olduğunuz ilgi ve destek için çok teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra söz alan Denizli Ekmek ve Gül Grubundan Özge Akkaya 8 Mart’ın yalnızca gül alıp verme merasimi olmadığını tarihe baktığımızda fazla çalışma sürelerine, kötü çalışma koşullarına baş kaldıran kadınların mücadele günü olduğunu vurguladı. Kadınların evlerden başlayarak hayatın her alanında asıl yönetenler olduğunu söyleyen Akkaya “Ekonomik kriz, ev işleri, çocuk ve yaşlı bakımı en çok kadınların omuzlarında. Yerel yönetimler kadınların eşitsiz yaşam koşullarına karşı bir adım daha öne çıkabileceği alandır” dedi.

Etkinlik oyunlar ve türkü dinletileriyle devam etti.

MERSİN’DE KADINLAR KRİZİ KONUŞTU

Mersin Ekmek ve Gül okurlarının düzenlediği 8 Mart etkinliği 10 Mart'ta Makine Mühendisleri Odası'nda gerçekleşti. Sinevizyon gösterimiyle başlayan etkinlik, Ekmek ve Gül Dergisi Yayın Kurulu Üyesi Fulya Alikoç'un "Kapitalizmin Krizi ve Kadınların Mücadelesi" başlıklı paneliyle devam etti. Kapitalizmin, krizi sistematik olarak ürettiğini söyleyen Alikoç, bugün tek adam yönetiminin krizi aile içerisinde "Kadınlar ailenin lokomotifidir." diyerek kadınların üstüne yıkmaya çalıştığına dikkat çekti.

Kadınların krizi nasıl yaşadığı üzerine Emek Partisinin yayımladığı İşçi Raporlarından örnekler sunarak emek verimliliğinin arttırıldığını ve emek süreci üzerindeki kapitalist denetimin arttığını söyledi.

Önceki ve bu yıllarda kapitalist şirketlerin 8 Mart reklamlarına dikkat çeken Alikoç, tüm reklamlarda şirketlerin kadınlara önem veriyormuş gibi gösterdiğini fakat fabrikalarda durumun tam tersi olduğunu söyledi.

Yaklaşık 50 kadının buluştuğu etkinlik serbest kürsüyle devam ederek son buldu.

İlgili haberler
Çorlu Ekmek ve gül Grubu Dayanışma Kahvaltısı

Çorlu Ekmke ve Gül Grubu 8 Mart’a giderken Çorlu’daki tüm kadınları dayanışma kahvaltısı buluşmaya ç...

Ekmek ve Gül Mart 2019 sayısı

Çağrımız tüm kadınlara: Korku salıp kendi kumaşını yaratmak için canımızı isteyenlere karşı, cesur o...

GÜNÜN MÜJDESİ: Ekmek ve Gül’ün ilk kitabı ‘Hakları...

‘İşçi Kadınlar Soruyor, Ekmek ve Gül Yanıtlıyor’ köşemize 2018 yılında gelen sorular ve verilen yanı...

Karşıyaka’da Ekmek ve Gül okurları bir arada

Karşıyaka Ekmek ve Gül okurları 8 Mart dolayısıyla film etkinliğinde buluştu.

Sebahat Tuncel’den Ekmek ve Gül’e 8 Mart mesajı

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Ekmek ve Gül aracılığıyla tüm kadınların 8 Martını kutladı, açl...