Bakan Göktaş’ın paylaşımına tepki: “Veli toplantısında okula aç giden çocukları da konuştunuz mu?”
Bakan Göktaş'ın paylaşımına dair EMEP Milletvekili Karaca: "Anneliği böyle cümlelerle bir ‘görev’ haline getireceğinize, annelerin ve çocukların hakkı olanın gereğini yapmakla sorumlusunuz." dedi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş, yeni okul döneminin başlamasıyla sosyal medyadan “Türkiye’ye döner dönmez ayağımın tozuyla oğlum Yusuf’un veli toplantısına yetiştim. Annelik görevi de diğer görevlerimiz gibi 7/24 mesai istiyor” yazısıyla oğlunun veli toplantısından fotoğraf paylaştı. 2022 Eylül ayında okullarda 1 öğün ücretsiz yemek kampanyasını başlatan ve sürdüren Ekmek ve Gül’ün Yayın Kurulu üyesi ve EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, bu paylaşıma karşı çocukların beslenme problemini hatırlatarak “Bakan hanım, sizin toplantınızda kesin gündem olmamıştır ama son günlerde ülkedeki kadınların ezici çoğunluğu veli toplantılarında öğretmenlerle beslenme listesi pazarlığı yapmak, diğer velilerle en ucuza gelecek beslenmeyi nasıl ortaklaştırabileceklerini tartışmak zorunda kalıyor. Hatta büyük bir kısmı korkuyor veli toplantısına katılmaktan, çünkü okullarda sürekli para isteniyor, ihtiyaçlar sıralanıyor, okul yönetimleri bütçesizlikten dert yanıyor. Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek sağlamadığınız için, çocukların beslenmesine ne koyacağının zorluğunu, derdini yüklenen annelerin 7/24 yoksulluk mesaisinden ruh sağlıkları bozulmuş durumda. Anneliği böyle cümlelerle bir ‘görev’ haline getireceğinize, annelerin ve çocukların hakkı olanın gereğini yapmakla sorumlusunuz. Tüm devlet okullarında ayrımsız tüm öğrencilere 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek haktır” paylaşımını yaptı.

“BİZ VELİ TOPLANTISINA GİTMEKTEN KORKUYORUZ”

Karaca’ya ek olarak çocuğunun beslenmesini sağlamakta zorlanan pek çok kadın paylaşıma tepki gösterdi. Sibel Cengiz isimli bir kullanıcı, Karaca’nın paylaşımına “Çok haklısınız veli toplantısına katılmaktan korkuyoruz. Bir yandan çocuğun durumunu öğrenmek istiyoruz bir yandan ek masraflarla dolu olacağından ne yapacağımızı bilemiyoruz” diye yanıt verdi. https://x.com/Sibel68469933/status/1705147059416732001?s=20

Tereza isimli bir başka kullanıcı çocuğunun okuluna 500 TL ödemek için nakit avans çektiğini anlatarak “Patron maaşı yatırmıyor. Sürekli borçlanarak yaşıyoruz. En çok kadın yoksulluğu ve beraberinde çocuk yoksulluğu derinleşiyor. Beslenme listesine en kolay , en ucuz ne konulabilirse toplantıda o belirlendi kadınlarla. Öğretmen sürekli tembihliyor pahalı meyveler koymayın , diğer çocukları da düşünün diye. Geçen yıl bütün sınıfa çilek filan almıştı kadın kendi cebinden” yazdı

“ÇOCUKLAR AÇ, ORAYA DA EL ATACAK MISINIZ?”

Bakanın paylaşımına “Sayın Bakan, sizin okuldan da bir temizlik görevlisi yetmiyor, okulun temizliğine ek personel için bağış ve tuvalet kağıdı ile sabun istendi mi?”, “Veli toplantısında çocukların okulda aç oldukları, ücretsiz bir öğün yemek meselesini de konuştunuz mu acaba?”, “Çocuklar açlıktan birbirlerine ‘sandviçinden ısırık alabilir miyim?’ diye sorarken Mahinur Özdemir Göktaş. Annelik vazifeleriniz için tebrikler. Valla çocuklar kıvranıyor o kısma da el atacak mısınız mümkünse?”, “Kaç çocuk çalışmak için okulu bırakıyor? Okullar açıldı tarım işçiliği yapan çocuklar nerde?” soruları yağdı.

Ezgi Kızılkaya isimli bir kullanıcı ise Göktaş’ın paylaşımına “Okulda beslenme yedikleri için koktuğunu söyleyen öğrencilerin utancını, açlıktan ders dinleyemeyen öğrencileri, aidat veremediği için, forma alamadığı için dışlanan, para olmadığı için okulu bırakan çocukları düşünerek o toplantıya girin olur mu? Zira binlerce çocuğun hakkı var” diyerek tepki gösterdi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Eşik’ten Aile Bakanına çağrı: Kadınların kazanılmı...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un kadınların kazanılmış haklarını sald...

'Okullarda 1 öğün ücretsiz sağlıklı yemek bir an e...

Kocaeli'de kadınlar, okullarda 1 öğün ücretsiz yemek talebiyle basın açıklaması açıklama yaptı. Kadı...

Aile Bakanı Mahinur Göktaş, nafakaya göz dikti: ‘M...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, süresiz nafaka uygulamasına karşı ‘mağdur er...