Ayşe Tuba Arslan'ın katiline ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası
Avukat Heval Karasu: “Bu ülkede şiddete boyun eğmemek için başka bir hayat kurmaya, özgürleşmeye çalışan bir kadının cinayetiydi Ayşe Tuba cinayeti”

23 kez suç duyurusunda bulunmasına rağmen Yalçın Özalpay tarafından katledilen Ayşe Tuba Arslan’ın davasında Yargıtay, haksız tahrik indirimi uygulanan sanık Özalpay’ın kararını bozarak, “tasarlayarak öldürme” suçundan haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulamadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Avukat Heval Karasu, “Bu ülkede şiddete boyun eğmemek için başka bir hayat kurmaya, özgürleşmeye çalışan bir kadının cinayetiydi Ayşe Tuba cinayeti. Gelinen noktada önceden alınmış garabet karardan sonra bu karar az da olsa sevindirdi. Ama tatmin etmedi çünkü ‘canavarca hisle’ öldürülmesine dair bir ibare içermiyor” dedi.

HAKSIZ TAHRİK UYGULANMADI
Ayşe Tuba Arslan, 24 yıl evli kaldıktan sonra boşandığı Yalçın Özalpay tarafından başına satırla vurularak, ağır yaralanmış, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tedavi görürken 44 gün sonra hayatını kaybetmişti. Ayşe Tuba Arslan’ın 3 kez uzaklaştırma kararı aldığı Yalçın Özalpay hakkında, birinde 'Ben ölünce mi yardım edeceksiniz?' ifadesi yer alan 23 farklı dilekçe verdiği ortaya çıkmıştı.
Tutuklanan Özalpay hakkında, Eskişehir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'tasarlayarak, canavarca hisle ve eziyet çektirerek kasten öldürme' suçundan dava açılmış, sanık Özalpay'a, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken, iyi hal ve haksız tahrik indirimi uygulanmamıştı. Sanık Özalpay’ın avukatı dosyayı istinafa taşımış, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi savcısı da sanık hakkında “haksız tahrik indirimi” talep etmişti. Savcının talebini kabul eden mahkeme sanık Özalpay’a tahrik indirimi uygulayarak 24 yıla düşürmüştü.Kararın ardından Arslan ailesi dosyayı Yargıtay’a taşıdı.
Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'de görülen karar duruşmasında, sanık Özalpay'a “tasarlayarak öldürme” suçundan haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulamadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

‘ŞİDDETTEN KAÇARAK YENİ HAYAT KURMAYA ÇALIŞAN BİR KADININ CİNAYETİYDİ’
Avukat Heval Yıldız Karasu, karara ilişkin değerlendirmede bulunarak, “Savcı keşke 23 suç duyurusunu içeren raporu okusaydı. Eskişehir 3. Ağır Ceza’daki duruşmalardaki beyanları dinleseydi. Zaten olay örgüsünü anlayacaktı. İstinaf ve savcı kendini sanık avukatı yerine koyduğu için HTS kayıtlarıyla yetinmek istedi. Erkeği haklı bulmak için verilen bir çabaydı. Bu ülkede şiddete boyun eğmemek için başka bir hayat kurmaya, özgürleşmeye çalışan bir kadının cinayetiydi Ayşe Tuba cinayeti. Burada karşı taraf ekonomik, psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddetin her türlüsünü uyguladı. Özalpay evin geçim yükünü hep Ayşe’nin ve ailesine bırakmıştı. Öncesinde yaşadığı şiddet ve boşanma kararının ardından canavarca hisle öldürülmesi tamamen ekonomik nedenle açıklanıyordu. Gelinen noktada önceden alınmış garabet karardan sonra bu karar az da olsa sevindirdi. Ama tatmin etmedi. Çünkü ‘canavarca hisle’ öldürülmesine dair bir ibare içermiyor” dedi.

Fotoğraf: DHA