Aydınlar konuştu: Barış istiyoruz
Afrin operasyonunun durdurulmasını isteyen mektuba imza atan 170’i aşkın aydın arasında yer alan Necmiye Alpay, Beyza Üstün, Esra Arsan Ekmek ve Gül’e konuştu. Kadınlar ‘Tek yol barış’ dedi.

Aralarında eski bakan, milletvekili, yazar, aydın, yönetmen, oyuncu, senarist, gazeteci, demokratik kitle örgütü ve kadın kurumları temsilcilerinin bulunduğu 170’i aşkın isim, 24 Ocak tarihinde Afrin operasyonunun durdurulması, sorunların diyalogla çözülmesi için bir mektuba imza attı. Mektubu 550 milletvekiline e-posta yoluyla gönderen aydınlar “Yurttaş kimliğimiz ve sorumluluğumuzla, halkımızın ve tarihin önünde siz yetki sahiplerini uyarıyor, sesimize kulak vererek sağduyulu davranmaya, savaşı derhal durdurmaya ve sorunu diyalogla çözmeye davet ediyoruz” dedi.
Mektuba imza atan isimler arasında yer alan Dilci-Yazar Necmiye Alpay, Prof. Dr. Beyza Üstün ve Doç. Dr. Esra Arsan Ekmek ve Gül’e konuştu. Aydınlar “Tek yol barış” dedi.

TEK YOL BARIŞ
Dilci-Yazar Necmiye ALPAY:
Talebimiz her zamanki gibi, bu yeni bir şey değil- ulusal, uluslararası, insanlar arası bütün sorunların görüşmeler yoluyla çözülmesi. Kaba kuvvet, silah, ordular... Bütün bunlarla çözülmeye çalışıldığı zaman bir emperyalist sizin ülkenize gelip tepenize binmeye çalışıyor. Ondan sonra da “Emperyalistlere oyuncak olunuyor, olunacak” diye şikayet ediyoruz. Ezilen bütün halkların kaderi oluyor bu. Dolayısıyla ben gerek Kürt hareketine gerekse devletlerin ordularına aynı şeyi söylemek isterim. Tek yol barış.

İNSANLARIN ÖLÜMÜNE TANIKLIK EDİYORUZ
Prof Dr. Beyza ÜSTÜN:
Diyalogdan daha çok bir an evvel savaşın durdurulmasını talep ediyorum. Oradaki halkların yaşamı çok önemli. Oradan bu tarafa bir tehdit yok. Biz komşu topraklardaki halkların yaşamına müdahale etmeyelim. Hem askerler ölüyor, hem oradaki halklar ölüyor. Nereden atıldığı belli olmayan roketler Kilis’e, Reyhanlı’ya atılıyor. Bunun sonu yok. Bir an evvel durdurulmazsa bu savaş çok ciddi yayılır. Bütün halkları ve yaşam alanlarını yıkar geçer. Bir an evvel durdurulması ve her şekilde bütün bu sürece katılan, taraf olan devletlerinden bundan vazgeçmesini istiyoruz. Bu coğrafyada, Ortadoğu’da yaşayan tüm halkların özgür olmasını isteyenlerden biri olarak, bu halklardan biri olarak bir an evvel operasyon durdurulmalı diyorum. İnsanları ölüme mahkum ediyorlar. Bu yüzyılda biz insanların ölümüne tanıklık ediyoruz ve seyretmek zorunda kalıyoruz. Diyaloğun daha ötesinde bir an evvel barış istiyoruz.

SAVAŞI ÇARE GÖRMEK DOĞRU BİR YAKLAŞIM DEĞİL
Doç. Dr. Esra ARSAN:
Biz barış talebimizi dile getirirken, savaş kadın, erkek, genç, yaşlı tüm insanları çözüme götürecek son şey olduğu için bu çağrıyı yaptık. Türkiye, komşularıyla ilgili bir sorunu varsa, bir problem görüyorsa önce bu sorunu demokratik yollarla, siyasi diyalogla çözmek zorunda. Bu diyalog çabasını göstermeden, tüm diyalog yollarını tüketmeden savaşı bir çare olarsak görmek bugünün dünyasında doğru bir yaklaşım değil. Şu anda politikacılar, iktidarı destekleyen gazeteciler ABD’yi bu sorunun odağına koyuyorlar. “Amerika’nın varlığı, PYD ile olan ilişkileri, süreci buraya geitrdi” diyorlar. O zaman Türkiye niçin Amerika’yla savaşmıyor da gidiyor bölgedeki Kürt güçlerle savaşıyor? Amerika ile savaşamıyorsa o zaman Amerika ile diplomatik yollarla bu sorunu dile getirerek kendi lehine bir pozisyona çevirmeye çalışsın. Savaş retoriğinin doğru bir argümanı yok. Seçilen hedefler yanlış, sivil hedefler özellikle bombalanıyor. Bu çok açık, çünkü Afrin; sivillerin yaşadığı bir bölge. İmzacısı olduğumuz mektupta buna dair endişemizi dile getirdik.
İlgili haberler
Dünya kadınları: Barıştan başka yol yok!

Türkiye’de ve dünyada kadınlar savaştan başka bir yol aradı, arıyor. Dünya kadınları ülkelerinde bar...

Barış anneleri: Savaşı birlikte durduralım

Barış Anneleri Türkiye’nin Afrin’e yönelik operasyonuna tepki göstererek “Kimsenin ölmesini istemiyo...

Barış istemekten vazgeçmeyeceğiz

Ankara Kadın Platformundan kadınlar savaşın kadınlar için ne anlama geldiğini anlatıyor ve tüm kadın...