Avukat Yıldız’ı öldüren erkeğe ağırlaştırılmış müebbet cezası
Öldürülen Avukat Dilara Yıldız’ın duruşmasında fail Oktay Dönmez'e tasarlayarak öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Ekmek ve Gül'e konuştu

Eski nişanlısı tarafından öldürülen Avukat Dilara Yıldız’ın duruşması bugün İstanbul Anadolu Adliyesi’nde görüldü. Fail Oktay Dönmez tasarlayarak öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet ve diğer yan suçlardan 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Birsen Baş Topaloğlu, mahkeme baroların katılımını reddetmiş olsa da kadın cinayetleri davalarının peşini asla bırakmayacaklarını söyledi.

KARARDA İNDİRİM UYGULANMADI

Tutuklu yargılanan fail Oktay Dönmez tasarlayarak öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbete, nitelikli yağmaya teşebbüs suçundan 9 yıl, kişiyi silahla hürriyetinden yoksun kılma suçundan 6 yıl, konut dokunulmazlığının ihlalinden 1 yıl 6 ay, silahla tehdit suçundan 2 yıl 6 ay, 6136 Sayılı kanuna muhalefet suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme baroların davaya katılma talebini reddetmişti. Talebin reddedilmiş olmasına rağmen barolar mahkeme günü davayı yakından takip etti.

‘BAROLAR OLARAK DAVALARIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Ekmek ve Gül’e konuşan İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Birsen Baş Topaloğlu, “Bu bir kadın cinayeti davasıydı. Bir avukat da artık kadın cinayetine kurban gidebiliyor bu ülkede. Çünkü erkekler kadınları ‘öldürülebilir’ görüyor. Kadınlar da ayrılmak istediklerinde yakalarından düşmüyorlar, bu da öyle bir dava” dedi.

Avukat Dilara Yıldız’ın ayrıldığı eski nişanlısı tarafından katledildiğini hatırlatan Topaloğlu, “Çıkan kararda tasarlayarak öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet aldı, yan suçlardan da 20 yıl aldı. Hiçbir indirim uygulanmadı. Baro olarak katılma talebimiz reddedildi ama reddedilse bile biz barolar olarak bu davaların peşini bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

2023 yılının ilk 4 ayında 100'e yakın kadın cinayetinin yaşandığının altını çizen Topaloğlu, “Umarım bu son olur fakat oluşan yeni meclis bizi tedirgin ediyor, çünkü kadın hakları aleyhine bir süreç işliyor. İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı, 6284 pazarlık konusu haline getirildi” diye ekledi.

Bir önceki mecliste de yoksulluk nafakasının tartışmaya açıldığını, cinsel istismara uğrayan çocukların faille evlendirilmelerinin önünün açılmaya çalışıldığını hatırlatan Topaloğlu, “Yaşayacağımız süreç bizi endişelendiriyor. Fakat gerek meydanlarda, gerek davalarda, gerek buluşmalarda kadın haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” diyerek mücadeleyi bırakmayacaklarını vurguladı.

NE OLMUŞTU?

İşleri nedeniyle birkaç gün şehir dışında olan 28 yaşındaki Avukat Dilara Yıldız, evine döndüğünde eski nişanlısı Oktay Dönmez’i karşısında bulmuştu. Dönmez tarafından darp edilen Yıldız daha sonra silah zoruyla Tuzla’daki bir restorana götürülmüştü. Yıldız çevredekilerden yardım isterken, fail Dönmez tabancayla 28 yaşındaki Yıldız’ı katletmişti. Dilara Yıldız davasının 1.duruşmasına SEBGİS ile bağlanan Oktay Dönmez’in 2.duruşmada, mahkeme salonunda bulunup beyan vermesine ve tutukluluğunun devamına karar verilmişti.

Fotoğraf: Dilara Yıldız'ın kişisel arşivi

İlgili haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan dönemlerinde kadına yönelik...

Cumhurbaşkanı, kadına yönelik şiddetin iktidarları boyunca yok olma noktasına geldiğini söyledi. Anc...

HÜDA PAR kadın düşmanı olmadığını iddia ederken ‘K...

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili kadın düşmanı olmadıklarını iddia ederken kadınların “dinine, inancına,...

Gabonlu Dina için cenaze töreni

Karabük’te Filyos Çayı’nda ölü halde bulunan Gabonlu üniversite öğrencisi Dina için Alibeyköy Gasilh...