Avcılar Kadın Platformu: 8 Mart’ta alanlardayız!
Avcılar Kadın Platformu, Deprem anıtı önünde açıklama yaptı. Kadınlar insanca yaşam taleplerinden vazgeçmediklerini söyleyerek tüm kadınları 8 Mart’ta sokaklarda olmaya çağırdı.

Avcılar Kadın Platformu, “Şiddete yoksulluğa karşı isyanda, özgürlük için sokaktayız” şiarıyla Avcılar’da bulunan Deprem Anıtı önünde açıklama gerçekleştirdi. Açıklama öncesi cadde çok sayıda polis ve gözaltı aracıyla kapatıldı. “Eşit özgür şiddetsiz bir dünyayı kadınlar kuracak! 8 Mart’ta alanlardayız” pankartının açıldığı açıklamada sık sık, “Sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Görünmeyen emek sesini yükselt”, “Susma haykır translar vardır”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Yaşasın 8 Mart”, “Kadınlar birlikte güçlü”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganları atıldı.

İNSANCA YAŞAM İÇİN MÜCADELE ÇAĞRISI

 “Yoksulluk” başlığı için konuşma yapan Niler Albayrak, “Ocak ayında Mersin Tarsus Sebze Hali, şubatta Oppo, Alpin Çorap, Zarında Çorap, Farplas ve Migros Depo kadınları emek sömürüsüne, mobinge, ayrımcılığa karşı direnişteydi” dedi. Farplas’ta da işçilerin direnişinin devam ettiğini söyleyen Albayrak, “Kadınlar sadece sendika, ücret zammı için değil, hayatta kalabilmek için, insanca yaşam için mücadele ediyor. Direnişleri tüm kadınlara umut veriyor” dedi.

‘ŞİDDETE MARUZ KALSA DAHİ BOŞANMA KARARI ALAMIYORLAR!’

“Nafaka hakkı” konu başlığı için konuşan Albayrak, kadınların çoğu zaman ekonomik olarak geçinemeyecekleri düşüncesiyle şiddete maruz kalsa dahi boşanma kararı alamadığını belirtti. Albayrak “Boşanma sürecinde ve sonrasında kadınları güçlendiren tedbirler devlet tarafından alınmalıdır. Bir avuç kendilerine ‘mağdur’ diyen erkeğin sözüyle devletin, kadınları şiddet dolu evliliklere ve aileye mahkum etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

‘TALEPLERİMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ!’

“LGBTİ+” başlığı kapsamında konuşan Eren Ertin de şunları kaydetti: “Bu coğrafyada kadın olmak zor ama trans kadın olmak çok daha zor. Bir kadın olmanın mücadelesini veren bizler ile birlikte cinsel yönelim farklılığı bulunan tüm LGBTİ+’ların, yok sayılmanın, ötekileştirilmenin mücadelesini yeryüzünün her yerinde biliyoruz, ‘varız’ diyoruz. Kürsülerden bizlere saldıranlara, kadınları hedef göstererek nefreti körükleyen, bizlerin varlığını görmezden gelenlere, transları dışlayıcı politikalara karşı insanca yaşam taleplerimizden vazgeçmiyoruz.”

‘HER GÜN ŞİDDETE UĞRUYORUM’

“Şiddet” başlığı için konuşan Nurgül Uci de her gün şiddete uğradığını dile getirerek, “Her gün fabrikada şiddete uğruyorum, her gün okulda, sokakta, yaşamımın her alanında şiddete uğruyorum. Şiddete uğramamak için sokakta haykırıyorum: Şiddete hayır. 8 Mart'ta sokakta şiddetsiz bir yaşam sürdürmek için haykırıyorum” dedi.

‘ÜCRETSİZ PED MÜMKÜNDÜR’

 “Hijyen malzemeleri” konu başlığı kapsamında konuşan Betül Mutluyıldız da “Kendi bedenimize ve yaşamımıza dönük kararlar devlet ve sermaye eline alınırken bizler kendi bedenimize yabancılaşıyoruz. Biliyoruz ki ücretsiz ped mümkündür, devlet sermayenin çıkarlarına hizmet etmeyi bırakmalı ve biz kadınların temel ihtiyaçlarına ulaşabilmesi için derhal adım atmalı” çağrısını yaptı.

‘HASTA TUTSAKLAR BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI’

 “Cezaevleri” başlığı kapsamında konuşan Gönül Kahraman da cezaevlerindeki şiddetin sistematik bir şekilde devam ettiğinin altını çizdi. Avukatlardan gelen bilgilere göre en az bin 500 kadın hasta tutsağın sağlık hakkına erişiminin engellendiğini ifade eden 500 tutsağın da ağır hasta olduğunu belirtti. Kahraman konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bu engel ölüm kalım meselesi haline gelmiştir. Tutsaklar ya tecrit koşullarında ya da 10 kişinin kalması gereken koşullarda çocuklarıyla beraber 30 kişi olarak yaşamak zorunda bırakılmıştır. Adli Tıp Kurumunun infaz hakimlikleri, siyasi bir kurum haline gelmiştir.”

“Cezaevinde kalamaz” raporu olan yüzlerce mahpusun tahliyelerinin keyfi bir biçimde ertelendiğini Kahraman Gönül, hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Kadınlar 6 Mart’ta da 8 Mart’ta da sokakta olacakları çağrısı yaparak açıklamayı sonlandırdı.

Haber-Fotoğraf: Jinnews 

İlgili haberler
Avcılar Kadın Platformu: Krizin bedelini kadınlar...

Avcılar Kadın Platformu 7 Ocak Cuma günü kadınları Avcılar Deprem Anıtı önünde buluşmaya ve yoksullu...

Avcılar Kadın Platformu yürüyüşüne polis engeli

Avcılar Kadın Platformunun katledilen Esra Yıldız için yapmak istediği yürüyüş polis tarafından enge...

Avcılar’dan kadınlar: Pandemide işsizlik, yoksullu...

Avcılar’da kadınlar pandemi döneminde çalışma ve yaşam koşullarını değerlendirdi, 1 Mayıs’a doğru ta...