Av. Birsen Baş Topaloğlu: ‘Verilerin sızdırılması, kadın cinayetlerinin artmasına sebep olacak’
Bir internet sitesinde milyonların özel bilgilerinin yayılmasının kadınları nasıl etkileyeceğini İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Av. Birsen Baş Topaloğlu Ekmek ve Gül’e değerlendirdi.

Geçtiğimiz günlerde bir internet sitesi, ücretli ve ücretsiz üyelik karşılığında Türkiye'de ikamet eden herkesin bazı özel bilgilerini açıktan paylaşıldığı ortaya çıktı.

Free Web Turkey'in aktardığına göre, e-mail hesabı ile kayıt olunabilen "S... paneli" isimli sitede vatandaşların isim ve soy isimleri, açık adresleri, telefon numaraları ve banka hesap bilgileri gibi kişisel verileri kolayca bulunabiliyor. Ücret ödeyerek üye olanlar ise kişilerin tapu veya birtakım finansal bilgileri gibi başka özel bilgilerine de ulaşabiliyor.

Türkiye’de yasal olarak ikamet eden ve e-Devlet sistemine kayıtlı yabancı uyruklu kişilerin de kişisel bilgileri sitede yer alıyor. Özellikle adres ve kişisel bilgilerini güvenlik nedeniyle değiştirmek zorunda kalan kadınların bu süreçten nasıl etkileneceği endişe uyandırıyor.

ALINAN TEDBİRLER GEÇERSİZ OLACAK

Bu süreçte kadınların nasıl etkilenebileceğini İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Sözcüsü Avukat Birsen Baş Topaloğlu Ekmek ve Gül’e değerlendirdi:  “Şahsi verilere herkesin ulaşabilmesi hepimiz için büyük bir risk ama şiddete uğrayan, koruma altına alınan, kimliği değiştirilen, uzaklaştırma aldıran kadınlar söz konusu olduğunda daha da büyük bir risk. Örneğin ısrarlı takibe maruz kalan bir kadın kendiliğinden ya da mahkeme kararı ile adresini gizliyor. Ancak bu verilerin çalınmasıyla kadının çalıştığı yer, oturduğu yer ortaya çıkıyor. Bilhassa can güvenliği riski olan kadınlar da var. Onların da canının çok büyük riske atıldığı ortada. Bu meselenin derhal soruşturulması lazım. Bu konu her yıl gündeme geliyor. Etkin bir soruşturma yapılmadığı zaman herkes birtakım menfaatler karşılığında kolaylıkla bu bilgileri açık hale getiriyor.” diyen Topaloğlu, kadınların her gün alınan tüm önlemlere rağmen şiddetin farklı çeşitlerine maruz kaldığını hatırlatarak, “kadınları yaşadıkları üzerine verilerin çalınarak, kimliklerinin de açık hale getirilmesi koruma kararlarının, yargı tarafından verilen veya kendiliğinden alınan tedbirlerin hiçbir geçerliliği kalmamasına sebep olacak. Bununla birlikte şiddetin ve kadın cinayetlerinin de artmasına neden olacaktır.”

TEHLİKEDE OLAN KADINLARIN BİLGİLERİ DERHAL DEĞİŞTİRİLMELİ

“Verilerin çalınmasının ardından devletin derhal soruşturma başlatması gerekiyor” diyen Topaloğlu, “Bizlerin bile kolaylıkla ulaştığı bir siteden devlet kimlerin hangi bilgilere ulaştığını, kişilerin ulaştıkları bilgilerin bir kadına şiddet ya da kadın cinayeti doğurup doğuramayacağını anlayabilir. Gerekirse uluslararası bir suç niteliği taşıyorsa onun da takibini yaparak gerekli tedbirleri almalı ve gerçekten ağır cezalar vermeli. Yasaların olması uygulanmadığı takdirde hiçbir etkisi yok. Ayrıca kimlik bilgisi değiştirilen, koruma altında olan, uzaklaştırma kararı olan kadınların bilgilerine kimlik numaraları değiştirilmediği için ulaşılabiliyorsa derhal kadınların kimlik numaraları değiştirilmeli, zarar görme ihtimallerine karşın tekrar koruma altına alınmalılar. Bu bilgiler devletin elindeki bilgiler ve devletin elindeki bilgilerin deşifre olması büyük problemler yol açacaktır. Kimlik Verilerini Koruma Kanunu gereği bu tarz bir siteden bilgi edinen kişi de suçlu. Buralardan bilgi alan ve bu bilgileri kullananlar için de soruşturma açılmalı. Örneğin alacaklı olanlar alacağı olan kişilerin akrabalarına ulaşmak adına bunu kullanabilir. Kadınlar açısından da bunun takibi yapılıp cezalandırılmalı” dedi. 

“Bundan sonrası adına bu verilerle ilgili Cumhuriyet savcılıklarını etkin bir soruşturma yapması lazım” diyen Topaloğulu, “Dijital ortamlarda da araştırma yaparak, risk büyümeden tedbir alması gerekiyor. Her geçen günün kadınların aleyhine işlediği bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte de tüm bunların takipçisi olacağız” dedi.

Fotoğraf: Canva Kolaj- Av. Birsen Baş Topaloğlu Kişisel arşiv

İlgili haberler
Emep milletvekili Sevda Karaca: kadın düşmanlarını...

Kadınların mücadelelerle kazandığı 6284 Sayılı Kanun'u pazarlık konusu haline getirdiğini belirten K...

İzmir’den sendika ve dernek temsilcisi kadınlar: B...

Yeni kabinenin, Meclisin kadınlar açısından ne ifade ettiğini İzmir’deki sendika ve dernek temsilcis...

Ölümle tehditten uzaklaştırma kararı aldıran kadın...

Kendisine saldıran, ölümle tehdit eden erkeğe karşı aldırdığı uzaklaştırma kararı iptal edildikten s...