İzmir’den sendika ve dernek temsilcisi kadınlar: Bu zihniyete karşı daha çok örgütlenmeliyiz
Yeni kabinenin, Meclisin kadınlar açısından ne ifade ettiğini İzmir’deki sendika ve dernek temsilcisi kadınlar ile konuştuk.

Yeni dönem Bakanlar Kurulu ve TBMM her yönüyle tartışılmaya, takip edilmeye devam ediyor. Bakanlar Kurulu’nda yalnızca bir bakanlığın kadın bakandan oluşması, özellikle kadına yönelik gerici, düşmanlaştırıcı söylemleri ile bilinen HÜDA PAR’ın Cumhur İttifakı’na dahil olması ve temsilcilerinin Meclise girmesi başta kadınlar olmak üzere birçok kesim tarafından tepkilere neden olmuştu.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ise Maliye Bakanlığı yaptığı dönem “İşsizlik oranı niye artıyor biliyor musunuz? Çünkü kriz dönemlerinde daha çok iş aranıyor. Özellikle kadınlar arasında kriz döneminde işgücüne katılım oranı daha artıyor” diyerek artan işsizliğin nedenini kadınlara bağlayan açıklamaları yeniden gündeme gelmiş ve kadınların tepkisini çekmişti.

Mehmet Şimşek’in geçmişteki açıklamasını ve kabinenin, Meclisin kadınlar açısından ne ifade ettiğini İzmir’deki sendika ve dernek temsilcisi kadınlar ile konuştuk. Kadınlar, “Kadınlara yönelik geri zihniyete karşı daha çok örgütlenmeli, sokağı kullanmalıyız” diyerek mücadelenin önemine vurgu yaptı.

‘İŞİNE İLK SON VERİLECEK OLAN YİNE KADINLAR OLACAK’

Konuya ilişkin konuşan SES İzmir Şube Yöneticisi Hülya Baran Ulaşoğlu, “Zaten en korktuğumuz bir sistem değişikliğine gidiyor AKP, demiyor muyuz? Bu da hiç paranoyak olmadığımızın işareti... Bizi çok büyük kavgalar bekliyor. Yokluk, açlık bir yana ilk işine son verilecek olan kadınlar olacak” dedi.

‘KADIN DÜŞMANI POLİTİKALARINI AKP MECLİSE TAŞIDI’

Buca Evka 1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği Yönetim Kurulu ise, Mecliste AKP listelerinden giren HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisinin milletvekillerinin bugüne kadar sürdürdükleri kadın düşmanı politikaların artık Meclise taşındığını belirterek, “Medeni hukuka aykırı şekilde üç eşli olan birini de, politikalarının tamamını gericilik ve kadın düşmanlığı üzerine kuran partileri de Meclise taşıyan AKP’dir. Oluşturulan bakanlar kurulunda da AKP’nin önümüzdeki dönemde yapmak istediklerinin bir göstergesi olarak değerlendirebiliriz. Adalet Bakanı olan Yılmaz Tunç yeni bakan oldu ama biz onu milletvekili olduğu dönemden tanıyoruz. Şimdiye kadar söyledikleri hayata geçirmek istediklerini net şekilde gösteriyor. Keza tekrar ekonominin başına getirilen Mehmet Şimşek’in daha önceden yaptığı açıklamalar kadınlara bakış açılarını sergiliyor” dedi.

‘HAKLARIMIA YÖNELİK SALDIRILARA KARŞI ÖRGÜTLÜ MÜCADELE’

Karşı karşıya kalınan durumun bir iki kişinin bakış açısından çok daha fazlası olduğunu ifade eden BEKEV, “Kadın ve çocuk düşmanları bugün hem Mecliste hem de bakanlıklarda. Görünen o ki şimdiye kadar haklarımıza yapılan saldırıların çok daha fazlasını önümüzdeki dönemde yaşayacağız. Önümüzdeki süreç bizler açısından daha çok mücadele etmemizi gerektiren bir dönem olacak. Haklarımıza karşı yapılan bu örgütlü saldırıları ancak kadınların örgütlü mücadelesi ile durdurabiliriz. O sebeple daha çok yan yana gelmeliyiz ve her alanda örgütlenmeliyiz” diye konuştu.

‘DAHA FAZLA SOKAKTA OLMALIYIZ’

Genel-İş İzmir 7 Nolu Şube kadın komisyonu başkanı Berrin Burakçı da cumhuriyetin ikinci yüzyılına girerken daha da geriye gidildiğini söyledi. Ekonomik krizin bedelini işçilerde gören anlayışın devamlılığına tepki gösteren Burakçı, özellikle bu anlayışa karşı örgütlü mücadelenin önemine değindi.

Sadece sandık ile mücadelenin sınırlı kalmaması gerektiğini bu seçimlerde birlikte yeniden görüldüğünü söyleyen Burakçı, “Derneklerde, sendikalarımızda buralarda daha fazla örgütlenmeliyiz, insanları örgütlenmeye teşvik etmeliyiz. Daha fazla sokakta olmalıyız. Aman başımıza bir şey gelmesin sokağa çıkmayalım dedi bu zamana kadar ‘muhalefet’, oysa tam tersi olmalı. En azından ben başka bir mücadele yolu bilmiyorum” dedi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül