‘Aşırı sevgi!’ nedeniyle işlenen cinayette emsal karar çıkabilir
Evlenme teklifini reddettiği Orhan Munis tarafından öldürülen Hatice Kaçmaz davasında Yargıtay başsavcısı yerel mahkemenin verdiği ‘aşırı sevgi nedeniyle öldürme’ kararının bozulmasını istedi.

Kadın cinayetleri davalarında iyi hal ve haksız tahrik indirimleriyle erkeğe ceza indirimleri sağlanırken Yargıtay’dan emsal oluşturacak bir karara imza atması gündemde. Milliyet’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre Ankara’da, evlenme teklifini reddeden Hatice Kaçmaz’ı öldüren Orhan Munis’in yargılandığı davada, büyük önem taşıyan bir tebliğnameye imza attı. Başsavcılık, yerel mahkemenin Kaçmaz’ı 15 yerinden bıçaklayarak öldüren Munis’in eyleminin ‘tasarlayarak öldürme’ sayılmamasına yönelik kararın bozulmasını istedi. Yargıtay, tebliğname doğrultusunda karar verirse, silah edinerek kadın cinayeti işleyenlerin, “Sevgi ya da kıskançlıktan dolayı, öfke patlaması ile cinayeti işlediği, tahrik olduğu” gibi gerekçelerin önünün kesilmesi için büyük bir adım atılmış olacak.

TASARLAYARAK KASTEN ÖLDÜRMEDEN CEZA VERİLMESİNİ BEKLİYORUZ
Ekmek ve Gül’e konuşan Avukat Ceren Şimşek dava ile ilgili bilgi vererek yerel mahkemenin yargılaması sonrası dosyayı temyiz ettiklerini ve dosyanın Yargıtay’a gittiğini söyledi. “Dosya Yargıtaya gittiği zaman savcılıktan geçiyor ve savcı mütaalasını hazırlıyor. Aynı yerel mahkemedeki gibi. Bu mütaalanın Yargıtaydaki adı tebliğnamedir. Savcı mütaalasını dosya ile birlikte yargıtay ceza dairesine sunar. Ceza dairesi de mütaalaya göre karar verir. Yargıtay’da usül böyledir” diye konuşan Şimşek şöyle devam etti: “Dosyayı temyiz ettiğimizde dosyanın bozulacağını ön görüyorduk. Savcı da bizim temyiz ettiğimiz gerekçelerle dosyanın bozulmasını istemiş. Yerel mahkemedeki dosyanın ilk savcısı bizim
görüşümüzle aynı mütaalayı vermişti, ‘tasarlayarak kasten insan öldürme’. Ancak, ikinci savcı mütaalayı değiştirerek; ‘Bu cinayette tasarlama yoktur, kasten öldürme vardır. Bir anlık bir öfke patlaması sonucu cinayet işlenmiştir’ diye mütaala verdi.
Yargıtay Ceza Dairesinden çıkan sonucun da Yargıtay savcısının tebliğnamesine uyarak ‘tasarlayarak kasten öldürmeden’ bozma kararı vereceğini düşünüyoruz.”

BIÇAĞI ‘KURBAN ALACAKTIM’ DİYEREK TAŞIDIĞINI İDDiA ETMİŞTİ
Eşini trafik kazasında kaybeden ve üç buçuk yaşında bir kızı olan TRT Sanatçısı Hatice Kaçmaz’a (33), defalarca evlilik teklif eden Orhan Munis reddedilmesine rağmen ısrarını sürdürdü. 13 Eylül 2015 tarihinde Kaçmaz, sürekli kendisini rahatsız eden Munis’le, büyük ısrarı sonucu parkta buluştu. Munis, yeniden reddedilince Kaçmaz’ı 15 yerinden bıçaklayarak öldürdü. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan sanık, buluşmaya giderken yanına bıçak almasını “kurban almaya gidiyordum” diye açıkladı.
İlgili haberler
Bir kadın cinayetinin ardı

Hatice, koruma kararı dilekçesi çantasındayken kocasının bıçakla üzerine yürümesiyle camdan atılmış...

Sen ve 17 kadın, canım kardeşim!

“O garajda 21 gün kaldık. Yiyecek hiçbir şey yoktu. Tecavüz edilen kızlar ölüyordu. Tecavüzden, kana...

Aydınlık bir gelecek için Sennur Sezer kitaplığı

Buca’da yaşayan kadınlar Sennur Sezer’in adını bir kitaplıkla ölümsüzleştirdi. BEKEV’in açılışını ya...