Asen Alüminyum işçisi kadınlar: Haklı bir direnişteyiz, hakkımızı istiyoruz
Asen Alüminyum’da Birleşik Metal-İş’e üye olan ve işten atılan 70 işçi direnişlerini sürdürüyor. İşten atılan kadın işçiler de sendikalı çalışmak ve insanca yaşayabilecek bir ücret almak istiyor.

Sendikalaştıkları için işten atılan ve kapı önünde daha iyi bir yaşam için mücadele eden Asen Alüminyum işçilerinin direnişi sürüyor. Patrona seslenen Asen Alüminyum işçileri, “Arabulucuyla boşuna zaman kaybetmesin, gelsin sendika ile masaya otursun, anlaşsınlar” dedi.

Dilovası Makine İhtisas OSB’de bulunan Asen Alüminyum’da sendikalaşan 70 işçi işten atıldı. Kapı önü direnişlerinde 20 günü geride bırakan Asen Alüminyum işçileri kararlı. Sendikalı olmak ve iyi bir yaşam için iyi bir ücret isteyen işçiler, mücadelelerini sürdürüyor.

‘OĞLUM 5 AY ÇALIŞTI, BIRAKTI’

6 buçuk yıldır Asen Alüminyum’da çalışan Derya Koca buranın en eskilerinden. Hatta bir dönem oğlu ile birlikte de çalışmış, oğlu 5 ay çalıştıktan sonra, “Buradan hiçbir şey olmaz” diyerek işten ayrılmış. Kendinin o dönem verdiği emeği bırakamadığını söyleyen Koca, “Dürüst olmak gerekirse baskı yoktu ama hiçbir hakkımız da yoktu. Hakkımızı istediğimiz zaman ‘Bu kadar’ diyorlardı. Biz sadece daha iyi bir maaş istedik, bayram parası ve ikramiye istedik, fazlasını zaten istemedik. En eski eleman benim, benim maaşım 4 bin 600 lira, yeni gelen elemanla benim maaşım aynı, ben bunu dile getirdiğim zaman ‘Daha ne olsun’ dediler. İlk defa böyle bir direnişe katılıyorum. Şu ana kadar gayet güzel gidiyor, gayet memnunuz. Bize çok destek oluyorlar, sonuna kadar devam edeceğiz. Eşim ve çocuklarım da destekliyor” dedi.

Soldan sağa: Derya Koca, Gülten Kaya, Türkan Han

‘BİR KİŞİ SESİMİZİ DUYURAMAYIZ, BİRLİK OLALIM’

Daha 1 yılını doldurmamış Gülten Kaya ama kapı önünde. “İnsan gibi muamele görmek ve tabii ki haklarımızı almak istiyorduk” diyen Kaya, bu yüzden direnişe geçtiklerini söyledi. Hep beraber birlik olduklarını söyleyen Kaya, “Bir kişi sesimizi duyuramayız, hep beraber olursak başarılı oluruz diye düşündük, o yüzden bu yola çıktık. Direnişimiz devam ediyor, arkadaşlarımızın ve gelen misafirlerimizin desteği ile buraya kadar geldik, bundan sonra da buradayız, bize yine destek vermeye devam etsinler, gelsinler istiyoruz. Ailemizde önce ‘yapmayın, gitmeyin’ diyen oldu ama sonrasında gördüler biz haklı bir direnişteyiz, hakkımızı istiyoruz, ondan sonra destek olmaya başladılar” dedi. İçeride olan arkadaşlarına da seslenen Kaya, “Asgari ücret belli, asgari ücret açlık sınırının altında ama bunu işverene anlatamıyoruz, bunu anlatabilmek için örgütlendik, inşallah başarılı oluruz. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. İçerideki arkadaşlara bir şey söylemek istiyorum. Biz de içerdeydik, gelin hep beraber olalım, birbirimize omuz verelim, şimdi karar zamanı, ya şimdi bizimle bir olursunuz ya da bu ücretlerle çalışmaya devam edersiniz” diye konuştu.

‘ALDIĞIMIZ ÜCRET YETMİYOR’

9 aydır Asen Alüminyum’da çalışan Türkan Han, geçim sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. Aldıkları ücretin kendilerine yetmediğini söyleyen Han, “Çalışma şartları ağırdı. Bu ağır şartlarda asgari ücretle çalışıyoruz. Zamlar da aldı başını gitti, geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Aldığımız ücretler yetmiyor, ailemiz, çocuklarımız var. Çok bir şey de istemedik, haklarımızı istedik ama sonuç bu. İlk defa böyle bir şey yaşıyorum. Şu an çok iyi, desteğe gelenler var. Ailem de yanımda, inşallah kazanırsınız diyorlar” dedi.

Fotoğraflar: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

İlgili haberler
Meclis kürsüsünden halka sürtük diyen bir iktidar

'Kadınlar için söz konusu olan bir hakaretin seçilmesi hiç şaşırılacak bir şey değil elbette. Hakare...

'Okullarda bir öğün ücretsiz yemek' kampanyası

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’nden Elif Yetigin, başlattıkları kampanyayı, taleplerin...

Veterinere cinsel saldırı davasında Prof. Dr. H.B....

Veteriner Ç.B.’ye cinsel saldırıda bulunan Prof. Dr. H.B. hakkında 15 yıla kadar hapis istenirken, d...