Ankara’da kadınlar tek ses: Hiçbir hakkımzıdan vazgeçmeyeceğiz
İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu çağrısıyla kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi.

Ankara’da kadın örgütlerinin yaptığı ortak eylemde, Cumhurbaşkanının İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının geri alınması uyarısında bulunuldu. Yapılan açıklamada sözleşmeyi her yerde anlatmaya devam edeceklerini, sözleşmenin fiili olarak uygulanmasını sağlayacaklarını belirten Tuna Yıldız, “Bizler bugüne kadar tüm haklarımızı sokakta mücadele ederek kazandık ve hiçbirinden vazgeçmeye niyetimiz yok” dedi.

İstanbul Sözleşmesi Ankara Kampanya Grubu çağrısıyla kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı Sakarya Caddesi’nde bir araya geldi.

Kadınların dövizler ve meşalelerle toplandığı eylemde “İstanbul Sözleşmesi yaşatır”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları atıldı.


Sakarya Caddesinde yapılan eylemde konuşan Tuna Yıldız, “Kadınların ve LGBTİ+’ların yıllar süren mücadeleleriyle elde ettiği kazanımlar sonucunda imzalanan İstanbul Sözleşmesinden tek bir adamın kararıyla bir gece yarısı çekilme kararı alındı. Geçtiğimiz gün, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma talebini reddetmesi ile karar kesinleşti. İstanbul Sözleşmesi yürürlükteyken kadınları korumayan, tüm kadın düşmanı politikalarıyla haklarımıza ve hayatlarımıza saldıran, kadın katillerini cezasız bırakan, taciz ve tecavüzcüleri tahrik ve iyi hal indirimleriyle ödüllendiren erkek-devlet, İstanbul Sözleşmesini feshederek kadın ve LGBTİ+ düşmanlığını bir kez daha ortaya koyuyor” dedi.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="tr" dir="ltr">📍ANKARA<br><br>Haklarımızı sokakta mücadele ederek kazandık ve hiçbirinden vazgeçmeyeceğiz. Sözleşmenin fiili olarak uygulanmasını sağlayacağız<a href="https://twitter.com/hashtag/1Tammuzda%C4%B0syanday%C4%B1z?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#1Tammuzdaİsyandayız</a> <a href="https://t.co/Beq9MG4H2j">https://t.co/Beq9MG4H2j</a> <a href="https://t.co/9zjqqYYlKs">pic.twitter.com/9zjqqYYlKs</a></p>&mdash; Ekmek ve Gül (@ekmekvegul) <a href="https://twitter.com/ekmekvegul/status/1410660632148447232?ref_src=twsrc%5Etfw">July 1, 2021</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

‘FESİH YOK HÜKMÜNDEDİR’

Bu ülkede kadınların kaybedildiğini, katledilğini ve hapsedildiğini belirten Yıldız, “Şirin Ünalların, Zaynal Abakarovların, Musa Orhanların, Tolga Ağarların kimlerden cesaret aldığını biliyoruz. Erkek-devlet ve erkek yargı şiddet faillerine cesaret veriyor. Ancak kadınlar hayatın her alanındaki cinsiyetçiliğe, baskıya, şiddete ve eşitsizliğe karşı haklarını ve hayatlarını savunmaktan vazgeçmedi, vazgeçmeyecek” dedi. İstanbul Sözleşmesi feshedilse de kadınların her yerde İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağını vurgulayan Yıldız, “Bu yüzden bu fesih kararı bizler için yok hükmündedir. Kadını toplumsal yaşamın dışına itmeye çalışan, evlerin içine hapsetmek isteyen zihniyete karşı bugün ülkenin her yerinde kadınlar ve LGBTİ+’lar İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmediklerini haykırmak için sokakta. Bizler bugüne kadar tüm haklarımızı sokakta mücadele ederek kazandık ve hiçbirinden vazgeçmeye niyetimiz yok” diye konuştu.


‘ANKARA EMNİYETİ SİSTEMATİK BİR ŞEKİLDE SUÇ İŞLİYOR’
AKP iktidarının kendisine karşı çıkan herkesi terörize ettiğini söyleyen Yıldız, “Eşit ve özgür bir yaşam için mücadele eden tüm kesimleri kriminalize etmeye çalışıyor. Yalnızca 2 hafta önce HDP binasına gerçekleştirilen saldırıda kaybettiğimiz Deniz Poyraz, kişisel nedenlerle değil AKP’nin her geçen gün artan kriminalize edici politikalarından alınan cesaretle katledildi. Kadın mücadelesinden tanıdığımız Deniz Poyraz isyanımızdır. Denizli’de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları için gözaltına alınan 3 İranlı mülteci de sınır dışı edilmek istendi. Kadın mücadelesinin baskısıyla sınır dışı edilmeleri engellendi ancak 3 göçmen kadın arkadaşlarımız başka şehirlere sürgün edilerek cezalandırıldı. Kadınlar pandemi süreci de fırsat bilinerek ev içine hapsedildi, ev içi emekleri katmerlendi, kadın yoksulluğu katlandı ve kadına yönelik ev içi şiddet arttı. Yaşadığımız her türlü şiddete ve baskıya karşı sokaklara çıktığımızda ise karşımızda polis şiddetini görüyorduk. Ankara emniyeti her geçen gün biz kadınlara yönelik fiziksel şiddetini arttırıyor. Eylem alanında tacizde bulunuyor, tecavüz tehditleri savuruyor. Bizler anayasal hakkımızı kullanıyoruz, onlar suç işliyor! Ankara emniyeti Ankara sokaklarında sistematik ve yapısal bir biçimde suç işliyor” diye konuştu.

Kadınların en meşru hakkı olan yaşam haklarını savunduklarını belirten Yıldız, bugün çok daha güçlü, çok daha öfkeli olduklarını ifade etti. Kadınların yaşamlarından, haklarından, eşit ve özgür bir yaşam kurma mücadelesinden vazgeçmeyeceğini dile getiren Yıldız, “Ankara sokaklarından bir kez daha haykırıyoruz: İstanbul Sözleşmesi bizim, İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Haklarımız bizim, Hayatımız bizim, Mücadelemiz bizim... Eşit ve özgür yaşama hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Sözleşmeyi her yerde anlatmaya devam edeceğiz. Kadınlar olarak fiili olarak uygulanmasını sağlayacağız. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz. Hayatı durduruyoruz” dedi.

Fotoğraflar: Evrensel

İlgili haberler
İstanbul’da kadınlar ‘İstanbul Sözleşmesi’ için Tü...

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararını protesto eden kadınlar İstanbul’daki eylem için Taksim Tün...

İzmir’de kadınlar engel tanımadı: Mücadeleye devam...

İzmir’de kadınların ‘İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz’ eylemine polis engel olmaya çalıştı. ‘K...

Kadınlar isyanda: İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçm...

İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasına karşı alanlara çıkan kadınlar, bir kez daha ‘Vazg...