Ankara Tabip Odası: 'Çocukların yemeğinden tasarruf olmaz'
Ankara Tabip Odası MEB'in taşımalı eğitim alan çocukların ücretsiz yemeğini kaldırmasına ilişkin açıklama yaptı.

Ankara Tabip Odası, okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek talebine ilişkin sosyal medya hesabı X'te bir açıklama yayınladı. Yayınlanan açıklamada, MEB'in taşımalı eğitim yapan okullarda öğrencilerin ücretsiz yemeğini kaldırması üzerine "İtibardan tasarruf olur! Çocukların sağlığından ve yemek hakkından tasarruf olmaz!" denildi.

Her 4 çocuktan 1'inin okula aç gittiğinin hatırlatıldığı açıklamada çocuk yoksulluğuna dair verilere yer verildi:
"• TÜİK'in istatistiklerine göre 22 milyondan fazla çocuğun yüzde 34'ü, yani 7 milyondan fazlası maddi yoksulluk yaşıyor. Her 100 çocuktan 22'si yoksulluk içinde büyüyor.
• OECD verilerine göre Türkiye'de çocuk yoksulluğu, toplam nüfusun yoksulluk oranından daha fazladır. OECD'ye üye ülkeler arasında çocuk yoksulluğunun en yüksek olduğu ikinci ülkeyiz.
• Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nün Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması'na göre 5 yaş altı çocuklarda kısa boy oranı yaklaşık yüzde 10 civarındadır.
• Birleşmiş Milletler'in "2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu"na göre Türkiye'de yetersiz beslenmenin yaygınlık oranı yüzde 2,5; 5 yaş altı çocuklardaki bodurluk oranı yüzde 5,5'tir.
• TÜİK'in 2023 yılında yayınladığı "Türkiye Çocuk Araştırmasına" göre; ülkede ekmek veya makarna gibi yiyecekleri her gün tüketen çocukların oranı yüzde 62,4; meyveyi her gün tüketen çocukların oranı yüzde 50,5; sebzeyi her gün tüketen çocukların oranı yüzde 33; et, tavuk veya balığı her gün tüketen çocukların oranı yüzde 12,7'tir."

Çocukların beslenme sorununun bir halk sağlığı sorunu olduğu ifade edilen açıklamada çocuk yoksulluğunun artışıyla birlikte çocukların okul hayatından kopartılarak işçileştirilmesinin ve beslenme haklarının ellerinden alınamayacağı vurgulandı. "Krizin faturasını birileri ödeyecekse, bu kesim okul çağında çocuklar olmayacaktır!" denilerek kemer sıkılacaksa "bir gecede vergi borçları silinen ve ödemeyen patronlar ile oturdukları yerden dört veya beş maaş alan bürokratların kemeri"nin sıkılması gerektiği ifade edildi.

Çocuk yoksulluğunun önüne geçmek ve çocuk işçiliği ile mücadele etmenin hükümetin görevleri arasında olduğu vurgulanan açıklamada okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek verilmesi talep edildi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Tasarruf bir öğünden olmamalı

Kamuda tasarrufla birlikte okul kapatmalar, özelleştirmeler, çocukların eğitimine devam edebilmesi i...

CHP’li Emir: Öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek M...

CHP’li Murat Emir geçen yıl yarım dönem okul öncesi çocuklar için uygulanan ve sessiz sedasız kaldır...

1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek davasında mahkeme,...

Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için açılan davada karar verildi.