Anaokullarında yeniden para toplanması veliye ve öğrenciye tuzak mı?
Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER), "ücret toplanmayacak" denilen anaokullarında yeniden ücret toplanmasına, hatta geçmişe dönük ücret talep edilmesine tepki gösterdi.

Dönem başında pek çok anaokulunda ücret toplanmadı ancak 3 ay sonra velilerden çeşitli bahanelerle ücret talep edilmeye başlandı. Hem de bazı okullarda bu ödemelerin geriye dönük de yapılması isteniyor.

Önceki Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer mayıs ayında yaptığı açıklamada, "Tüm Türkiye'de okul öncesi eğitim ile ilgili valilikler tarafından komisyonlar marifetiyle belirlenen ücretler vardı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz" demişti. Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle anaokullarında aidat ödenmeyecek kararından vazgeçti. MEB okul öncesinde dağıtılmaya başlanan ücretsiz yemekten de bu şekilde vazgeçmişti.

Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖVDER) Genel Merkezi konuyla ilgili bir açıklama yaparak, anaokullarının yeniden ücretli hale gelmesine tepki gösterdi, "Veliye ve öğrenciye tuzak mı?" diye sordu.

"YASALAR BİLE GERİYE DÖNÜK ÇIKARILAMAZ"

"Anaokulunun paralı duruma getirilmesi devlet olanaklarının millete karşı kullanılmasıdır" denilen açıklamada, pek çok kurumda ilk 3 ayın ücretlerinin de talep edildiği belirtildi, yasaların bile geriye dönük çıkarılamayacağı hatırlatılarak uygulamaya yepki gösterildi.

"Ayıp diye bir değer ölçümüz vardır" denilen ÖVDER açıklamasında "DEĞERLER EĞİTİMİ dayatmasını getirenler, hangi değerlere inanıyorlar da okulların açılmasından üç ay sonra ana okullarını paralı duruma getirip, üç aylıkta geçmişe dönük ücret istemektedirler?" ifadeleri kullanıldı.

VELİLERE TUZAK MI?

Açıklama şu ifadelerle devam etti:
"Yoksa öğrenci velilerine tuzak mı kurulmaktadır? Okullar açılıp, herkes çocuklarını olanaklarına göre okullara yerleştirdikten sonra para isteyip, bunu da geçmişe borçlandırma yöntemiyle dayatmak, devlet ciddiyetine, yasallık zorunluluğuna ve etik değerlere uymaz.
En azından bu öğretim yılında böyle bir uygulama getirilmemelidir. Çocuklarımız, cami temizlemeye, halı yıkamaya ve eğitim bilimle tanışıklığı olmayan görevlileri dinlemeye zorlanmamalıdır.
Veliler olarak; hiçbir etik ve eğitsel değer anlayışıyla bağdaşmayan bu uygulamaları reddediyor, herkesin toplumsal değerlere insani boyutuyla da sahip çıkması gerektiğini anımsatıyoruz.

Arşiv fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Leman okul öncesinde ücretsiz yemeğin kesilmesini...

Haftalık Leman dergisi, geçtiğimiz dönem başlayan okul öncesi eğitimde ücretsiz yemek verilmesi uygu...

MEB okul öncesinde ücretsiz yemeği kesti

MEB, kadınların mücadelesi sonucu okul öncesinde 1 öğün ücretsiz yemeği rafa kaldırdı. 5 ay bile sür...

Ne veliye, ne öğrenciye MEB bütçesi sermayeye, cem...

Mili Eğitim Bakanlığı Bütçesi Mecliste Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüyor.