Anadolu Platformu İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösteren rapor hazırladı
AKP’ye yakınlığıyla bilinen Anadolu Platformu, İstanbul Sözleşmesi’ni hedef gösteren bir rapor yayımladı: Kadının beyanın esas alınması ilkel ve kindar bir kabile töresinden esinlenmedir.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Anadolu Eğitim ve Davet Gönüllüleri Platformu İstanbul Sözleşmesi ile ilgili rapor hazırladı. Raporda İstanbul Sözleşmesi’nde ‘feminist bir dili olduğunu’ ileri sürerek, LGBTİ+’lar hedef alındı, “Sözleşme ile tüm kutsal metinlerde açık bir ahlaksızlık olarak tanımlanan eş cinsel birliktelikler; insanlık tarihinin suç, ayıp ve günah olarak tanımladığı eylemler meşru hâle getirilmektedir” denildi.  

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Zina kavramının suç olmaktan çıkarılmasının ardından eşcinsel birlikteliklerin yasal güvenceye kavuşturulmasının, birey ve toplum ahlakı ve sağlığını ne derece bozacağı üzerinde özellikle durulmalıdır. Sözleşme ile tüm kutsal metinlerde açık bir ahlaksızlık olarak tanımlanan eşcinsel birliktelikler; insanlık tarihinin suç, ayıp ve günah olarak tanımladığı eylemler meşru hâle getirilmektedir. Böylece İstanbul Sözleşmesi, ‘insan hakları’ söyleminin gereği olarak, devlet eliyle, aile bileşenlerine eşcinsel, trans, interseks, queer gibi cinsel azınlık kimliklerini, ana unsur olarak dahil etmektedir.”

‘KADININ BEYANI SAKINCALIDIR’

Sözleşmede kadının beyanın esas alındığı hatırlatılan raporda, bu durumun ‘sakınca yarattığı’ ileri sürülerek, “Bir suçun potansiyel failini cinsiyet temelinde peşinen kategorize etmek meşru değildir. Failine pişmanlık hakkı tanımayan her hukukî düzenleme ilkel ve kindar bir kabile töresinden esinlenmedir. Erkek de yaptığı eylemlerden derin bir pişmanlık duysa bile söz konusu sözleşmeye göre bunun hiçbir anlamı yoktur. Bu gibi durumlar söz konusu hukuki sözleşmenin meşruiyetini ciddi bir şekilde yaralamaktadır” denildi.

‘FEMİNİST DİL VAR’

İstanbul Sözleşmesi’nde feminist bir dil olduğu belirtilen raporda, din, adet, gelenek gibi değerlerin yok sayıldığı iddia edilerek, “Şiddeti sonlandırmayı hedefleyen bir metin şiddeti çağrıştıran bir dil kullanmayı sorun olarak görmemektedir” ifadeleri kullanıldı.

‘TÜRKİYE İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’DEN ÇEKİLSİN’

Raporda İstanbul Sözleşmesi’nin batı ülkelerinde kabul görmediği iddia edilerek, Sözleşme’den Türkiye’nin çekilmesi talep edildi:

“İstanbul Sözleşmesi sıradan bir hukuk metni olmaktan öte din, inanç, namus, gelenek, örf, hayat, aile, kadın-erkek ilişkileri gibi pek çok alanda radikal hükümler ve kabuller barındırmaktadır. Türkiye’nin devlet olarak tarafı olduğu bu sözleşmenin iç hukukta da güçlü bir şekilde korunmuş olması, insanlık adına sorumluluk hisseden herkesi meşgul etmelidir. Bu vesileyle yukarıda farklı disiplinlere ait verilerin de işaret ettiği üzere, Türkiye’nin devlet olarak İstanbul Sözleşmesi’nden tamamen çekilmesini talep ediyor, ailenin bütün fertlerinin saygınlık, huzur ve esenliğini temin edecek düzenlemelerin toplumsal yapımız ve kültürel değerlerimiz dikkate alınarak acilen gerçekleştirilmesini kaçınılmaz görüyoruz.”

Kaynak: Evrensel

İlgili haberler
EŞİK: İstanbul Sözleşmesi’nin tek bir maddesinden...

312 kadın ve LGBTİ+ örgütünün bir araya geldiği Eşitlik İçin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’ne...

Antalya Kadın Platformu: Aklama, yargıla, İstanbul...

Antalya Kadın Platformu çağrısıyla Attalos Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar ‘İstanbul Sözleşmesi...

Kadınlar seslendi: Aklama yargıla, İstanbul Sözleş...

"Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi Uygulansın" İstanbul Kampanya Grubunun çağrısıyla...