AKP ‘istismar yasasını’ istismar ediyor
Erken yaşta evliliklerde cezaları affetmeyi öngören tasarı yeniden gündemde. Muhalefet “Yasa, 2016’daki haliyle gelirse kabul etmeyiz” diyor. CHP’li Candan Yüceer, ‘AKP sorunu istismar ediyor’ dedi.

Çocuklara cinsel istismar suçlarında mağdur ve failin evlenmesi halinde, cezanın ertelenmesini ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını öngören yasa düzenlemesi seçim öncesi yeniden tartışmaya açıldı. “Erken yaşta evliliklerden kaynaklanan cezaları affedecek” yasa tasarısı ile cezaevinde bulunduğu ileri sürülen 10 bin kişi tahliye edilecek.

İlk kez 2016 yılı kasım ayında AKP tarafından meclis gündemine getirilen ve tepkiler üzerine geri çekilen yasa tasarısında 18 yaşından küçük kız çocuğuyla evlenen ve evliliği hâlâ devam eden erkeklere af çıkarılması öngörülüyordu. Yapılan kulis haberlere göre hükümet, 10 bin kişinin mağdur olduğunu ileri sürerek meclis tatile girmeden önce yasayı muhalefet partilerinin gündemine yeniden taşıyacak. Ekmek ve Gül’e konuşan muhalefet partileri ise henüz böyle bir konunun gündemlerine gelmediğini ayrıca bu konunun aceleye getirilemeyeceğini, uzmanlarla birlikte çalışılarak yasa hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

CHP: AKP İSTİSMAR EDİYOR
CHP Milletvekili Candan Yüceer, böyle bir yasaya destek vermeyeceklerinin altını çizerek şöyle konuştu:

“Şu an gündemimize gelen böyle bir tasarı yok, biz de medyadan duyduk. Ama 2016’dan bu yana hem medya aracılığıyla hem de hükümet tarafından bu konuda mağduriyetler yaşandığına ilişkin yapılan propaganda var. 2016’daki gibi bir yasa yeniden gündeme getirilirse tepkimiz de yine aynı olur. O dönemde ‘mağdur’ denilen kişilere ilişkin sürekli değişik rakamlar verilmişti; 1500 denildi, sonra 2 bin oldu, şimdi 10 bin kişi olduğu söyleniyor; ortada net bir rakam bile yok. Yani burada bir istismar var. Tam tersine gerçekten mağdur olan çok geniş kesimler var, milyonlar var; ama AKP bu konuyu istismar ederek gündeme taşımaya çalışıyor. Bir gecede geçirmeye çalıştıkları teklif, çocuk tecavüzcülerini affedecek, erken evliliklerin önünü açacak, istismarcısıyla evlenmeye zorlayacak bir düzenlemeydi. Bahsedilen mağduriyetlere ilişkin maddeler yer almıyordu teklifte.

Öte yandan bunu konuşurken Türkiye’nin gerçeklerine bakmak zorundayız; Türkiye çocuk yaşta evlilikler konusunda dünyada 3. sırada. Bu oranı daha da artıran uygulamalara biz onay vermeyeceğiz.

‘Bir kereye mahsus’ deniyor. Ama Türk Ceza Kanununda ‘Bir kereye mahsus’ diye bir şey yoktur. O güne kadar olan tecavüzleri affedeceksiniz, sonrasındakiler Anayasa Mahkemesine gitmeyecek mi? O zaman bu suçu işleyen herkesin affedileceği anlamına gelmiyor mu bu durum? Bu söylemin arkasında kesinlikle samimiyet yok, bu girişimin arkasında kesinlikle mağdur insanların mağduriyetini çözmeye yönelik bir girişim yok. Türkiye’de yargı ve iktidar el ele vermiş çocuk yaşta evliliklerin önünün açılması için adım atmaya çalışıyorlar.

Bizim bu konudaki tutumumuz net. Eğer bu konuda mağduriyet yaşayanlar varsa rakamları net biçimde açıklansın, sonra da işin uzmanları, hukukçular, hak savunucuları oturup birlikte bir tartışma yapılabilir. Ama bir gecede apar topar bir yasa çıkarmaya çalışmak bir mağduriyet giderme biçimi olamaz.”

ATİLLA SERTEL’İN KENDİ FİKRİ
CHP Milletvekili Atilla Sertel’in mecliste basın toplantısı düzenleyerek Erdoğan’a “Bu mağduriyeti artık çözelim” sözleriyle yaptığı çağrıya ilişkin ise Yüceer “Bizim bu konuda parti olarak fikrimiz net. Böyle bir tartışmamız yok. Bu açıklama vekil arkadaşımızın ancak kendi fikri olabilir. Bizim bu konuda hem mahkeme kararlarına hem mecliste yapılan görüşmelere ilişkin tutumumuz net, şerhlerimiz kayıt altındadır” sözleriyle yanıt verdi.

HDP: BÖYLE BİR KONU ACELEYE GETİRİLEMEZ
HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu bu konunun aceleye getirilemeyeceğini vurgulayarak çocuk hakları alanında çalışanların görüşlerine başvurularak bir yasa hazırlanması gerektiğini ifade etti. Kerestecioğlu’nun değerlendirmeleri şöyle;
“Biz erken yaşta evliliklere genel olarak, bu irade dışı olduğu için ‘zorla evlendirme’ diyoruz. Özellikle ileri yaşlardaki erkeklerin kendilerinden çok küçük yaşlardaki kız çocuklarına taciz ve tecavüzlerini meşrulaştıracak, bu konuda en ufak bir şüphe yaratacak her konuya da sonuna kadar karşı çıkarız.
Ancak bu konunun özellikle çocuk hakları alanında çalışan uzmanlarla değerlendirilmesi gerekir. Daha öncesinde bazı yasa teklifleri söz konusu olduğunda uzmanların özellikle genç ilişkileri konusunda uyarıları olmuştu. Çocuk hakları alanında çalışanlar, akran ilişkileri konusunda bazı ülkelerde olduğu gibi az bir yaş farkı (3 ya da 5 yaş gibi) olması halinde; ancak hiçbir zorlama, taciz ve şiddet olmaması koşuluyla bu gençlerin beraber olması halinde farklı değerlendirmeler yapılabileceğini ifade ediyor. Dolayısıyla böyle bir yasa aceleye getirilerek, kendi kendine hazırlanacak bir yasa olamaz. Gerçekten biz uzlaşma ve uzmanların görüşlerine başvurarak hazırlanmalı. Ama 2016’da önümüze getirilen Hüseyin Üzmez yasaları gibi yasaları asla kabul etmeyiz, yine önümüze gelirse yine reddederiz.”

İYİ PARTİ: ERKEN YAŞTA EVLİLİK ÇOCUK İSTİSMARIDIR
Gündemlerine böyle bir yasa gelmediğini ve içeriğine ilişkin bir bilgileri olmadığını belirten İyi Parti Milletvekili, KEFEK üyesi Tuba Vural Çokal’ın değerlendirmeleri de şöyle:

“Erken yaşta evlilik çocuk istismarıdır. ‘Çocuk gelin’ diye bir şey olamaz. Bunun affı da olmaz.

Biz çocuğa her türlü istismara hayır diyoruz. Bu kapsamda önümüze gelecek herhangi bir yasaya da olumlu bakmamız söz konusu olmaz.

Ancak öncelikle bahsedilen tasarıyı incelememiz gerekir, henüz böyle bir şey gündemimize gelmedi.”

Konuyla ilgili görüşlerini almak istediğimiz MHP’li vekiller ise çalışmalarının yoğunluğu dolayısıyla görüş veremeyeceklerini söylediler.



NE OLMUŞTU?
2016’da hazırlanan yasa tasarısını dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ “Düğün yapılmış, dernek yapılmış, hediyeleri takmışlar, resmen evlenmişler” sözleriyle savunmuştu. Aynı dönem bir grup vatandaş erken yaşta “severek” evlendiklerini ancak erkekler cezaevine girdiği için “ailelerin” zor durumda olduğunu ileri sürerek bu mağduriyetin giderilmesini talep etmişti. Ancak gerçekte bu durumda kaç kişinin böyle bir mağduriyet yaşadığı bilinmiyor.
CHP ve HDP tasarıya onay vermeyeceğini açıklamış, kadın örgütleri tasarıya tepki göstermişlerdi. Türkiye’nin pek çok yapılan eylemlerin ardından tasarı yine AKP tarafından meclis gündeminden çekildi.

ÇOCUK İSTİSMARI SUÇTUR! HİÇBİR KOŞULDA İSTİSNA YARATILAMAZ
Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı da bir açıklama yaparak “Çocuk istismarı suçtur. Hiçbir koşulda istisna yaratılamaz” dedi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu düzenleme bir cezasızlık hali olduğu gibi çocuk istismarcılarına ve erken yaşta evlilik yanlılarına cesaret ve teşvik sağlamaktadır. Bir çocuğun evlendirilmesi şiddet eylemidir. Cebir, şiddet ve tecavüz yoluyla zorla evlendirmeyi bir istisna olarak tanımlamak, cinsel istismar ve erken yaşta evliliğin her koşulda cebir, şiddet ve tecavüz içeren bir zorlama durumu olduğunu inkâr etmek demektir.
Bu konuya ilişkin bir af düzenlemek yerine, çocukları cinsel davranışa yönlendiren, buna kolaylık sağlayan, teşvik eden ve zorlayan kişilerin cezalandırılmasına ilişkin düzenleme derhal yapılmalı, erken yaşta ve zorla evlendirme resmi ve dini nikahı da kapsayacak şekilde Ceza Kanunu’nda hiçbir yasal boşluğa yer vermeden suç olarak düzenlenmelidir.”


İlgili haberler
8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

Ülke çocuklar için cehenneme döndü, hükümet çocuk...

“Artık yeter” demeyecek misin? Her gün bir yerden çocuk istismarı haberleri gelsin istemiyorsan, çoc...

İl il ‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ Kampanyas...

Türkiye’nin bir çok ilinde çocuk istismarına karşı ‘Çocuk İstismarını Aklatmayacağız’ diyerek kampan...