Adana’da LGBTİ’ler Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesine tepki gösterdi
Adana LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, Onur Haftasına yönelik polis müdahalesine ve gözaltılara basın toplantısı ile tepki gösterdi.

Düzenlemek istedikleri 2. Adana Onur Yürüyüşü’nde 3'ü avukat 18 kişi darbedilerek gözaltına alınmasına dair açıklama yapan Adana LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek “Buradan uyarıyoruz, her saldırınıza karşı daha da güçlenerek döneceğiz” dedi.

Adana LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi çatısı altında bir araya gelen Adana LGBTİ+ Dayanışma,  Direnişin Renkleri, Çukurova LGBTİ+ Dayanışma ve bağımsız LGBTİ aktivistlerinin çağrısı ile Atatürk Parkı'nda yapılmak istenen basın açıklaması, Adana Valiliğinin eylem ve etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek dün akşam saatlerinde engellendi, yurttaşlar darp edilerek gözaltına alındı. Gözaltındakiler geç saatlerde emniyetten bırakıldı. Adana LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, konuya dair bugün İnsan Hakları Derneğinde açıklama yaptı.

“MA MUHABİRİNİN KAMERASI KIRILDI”

8-10 Temmuz 2023 tarihleri arasında vegan piknik ve basın açıklamaları yasaklanan LGBTİ+’lar adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Bayram, açıklamanın olacağı gün polislerin 5 farklı yerde zırhlı araçlarla beklediğini belirtti. Avukatlar ve Yeşil Sol Parti Milletvekili Perihan Koca’nın girişimlerine yanıt verilmediğini dile getiren Bayram,  “Hiçbir anons yapılmadan 3’ü avukat olmak üzere 18 LGBTİ+ aktivisti ve hak savunucusu işkenceyle, zorla ve kaba kuvvet uygulanarak 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna muhalefet ve görevli memura direnmek suçuyla gözaltına alındı. Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca gözaltına alınmak istendi ve darbedildi. Mezopotamya Haber Ajansında görev yapan basın mensubu H.K, darp edildiği için ekipmanları ciddi zarar gördü ve haber yapma özgürlüğü engellendi” dedi.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE EDİLDİ”

Toplantı, Gösteri ve İfade Özgürlüğüne Müdahale edildiğini dile getiren Bayram,  şunları söyledi, “Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19. maddesi, herkesin ifade özgürlüğü ve toplantı özgürlüğü hakkına sahip olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi bölgesel sözleşmeler de gösteri ve yürüyüş haklarını güvence altına almaktadır. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 17. maddesine atıfta bulunan yasak, kamu düzeninin korunması veya suç işlenme olasılığı gibi gerekçeleri belirleyen kriterler bu durumda geçerli değildir. Adana Valiliği'nin LGBTİ+'lara karşı uygulanan gerici ve baskıcı politikaların etkisi ile hareket ettiği açıktır. Bu açıklıktan güç alan EGM Adana Güvenlik Şube hiçbir anons veya uyarı yapmadan 18 LGBTİ+ aktivisti ve hak savunucusunu ablukayla işkence ederek gözaltına almıştır”

“ETKİNLİĞİMİZ HEDEF GÖSTERİLDİ”

Etkinliklerini duyurduktan birkaç saat sonra ataturkparki.itiraf isimli instagram hesabının basın açıklaması yeri ve zamanı, nefret söylemleri ile saldırıya açık hale getirdiğini dile getiren Bayram, “Yaklaşık 10-15 kişinin parka geldiğini çeşitli sloganlar attıklarını gözlemledik. Gözaltı araçlarına yakın bir yerde olduklarını ve LGBTİ+ aktivistler ve hak savunucuları ciddi tehlikeyle karşı karşıya bırakılmıştır. Adana LGBTİ+ Onur Haftası Kriz Masası üretilen nefret söylemi ve saldırı içerikleri tespit edilmiş ve hukuki işlemler sırasında kullanılacaktır” şeklinde konuştu.

“KEYFİ YASAKLAMA KARARLARINDAN VAZGEÇİN”

Gözaltına alınmalar, işkence, ifade özgürlüğüne müdahale ve yasaklama gibi olayların temel insan haklarının ihlal edildiğini göstermekte olduğunu ifade eden Bayram, “Adana Valiliği ve EGM Adana Güvenlik Şube, ifade özgürlüğü ve toplanma hakkına saygı göstermeli ve LGBTİ+ bireylerin haklarını korumalıdır. Emniyet güçleri, şiddet kullanmaktan kaçınmalı ve demokratik hakların güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlamalıdır. Yasaklama kararları keyfi uygulamadan kaçınılmalıdır. Basın özgürlüğüne saygı gösterilmeli ve basın mensuplarına engel olunmamalıdır” dedi.

“KARARI TANIMIYORUZ”

Dün okunamayan basın açıklamasını Betül Emin okudu. Adana Valiliği’nin dün verdiği kararla basın açıklamamızı hukuksuz bir şekilde 'Kamu düzeni ve genel ahlak bozucu' olduğu gerekçesiyle yasakladığını dile getiren Emin,  “Bu yasak Anayasa'ya aykırı olup uzun zamandır devam eden LGBTİ+fobik politikalarının bir uzantısıdır. Buradan tekrar sesleniyoruz: Yasağınızı tanımıyoruz!” dedi. Yürüyüşleri, basın açıklamalarını, onur pikniklerini, film gösterimlerini, hatta lubunyalara çay içmeyi bile yasaklayan fobik iktidar, lubunyalara karşı saldırılarının kapsamını gittikçe arttığını dile getiren Emin,  “Her gün artan polis ve devlet şiddetine karşı Boğaziçinde, ODTÜ'de, İzmir'de, İstanbul Onur yürüyüşlerinde LGBTİ+lar; direnişini, gücünü, dayanışmasını gösterdi. Buradan uyarıyoruz, her saldırınıza karşı daha da güçlenerek döneceğiz” dedi.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

İlgili haberler
AKP’nin hedefinde LGBTİ derneklerinin kapatılması...

AKP’nin gündeme getirdiği ve Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen, anayasa değişikliğinin kabul...

Melike Şahin ve Mabel Matiz ödülünü ödülünü kadınl...

Dün düzenlenen Elle Style Awards Ödülleri‘nde ‘Yılın Stil Sahibi Müzisyeni’ ödülünü alan Melike Şahi...

Onur Ayı yasaklarını, LGBTİ'lere dönük saldırıları...

Onur Ayı yasaklarını, LGBTİ'lere dönük saldırıları Gazeteci Yıldız Tar ve Ankara Gökkuşağı Aileleri...